- Home
- Sănătate
- (05.09.2024, 06:40)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Cum se schimbă creierul bărbaţilor când devin taţi
Cum îi afectează paternitatea pe bărbaţi din punct de vedere hormonal, neurologic şi psihologic? Ştiinţa oferă mai multe răspunsuri.
Urmărește
1436 afișări
Un sondaj realizat de antropologii Lee Gettler şi Christopher Kuzawa împreună cu colegii de la Universitatea Northwestern din Evanston (Illinois) şi de la Universitatea San Carlos din Cebu City (Filipine) răspunde la întrebarea din titlu vizând aspectul hormonal.
Scăderea fiziologică a testosteronului la taţi este egală cu 26% dimineaţa şi 34% seara. Pentru cercetători, aceasta este una dintre principalele schimbări pe care le experimentează bărbaţii după ce au devenit taţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk este pe cale să devină primul triliardar din lume până în 2027
-
Ursula von der Leyen va prezenta miercuri Parlamentului echipa sa de comisari europeni, în ciuda provocărilor privind egalitatea de gen
-
Le Pen neagă că a jucat un rol în alegerea lui Barnier în funcţia de premier al Franţei
-
Cluj. Poliţist corupt: A introdus un telefon în închisoare şi ar fi negociat o evadare pentru o casă
Pentru a da sens, au comparat procentele de la taţi cu bărbaţi fără copii: pentru cei din urmă, testosteronul scade cu 12% dimineaţa şi cu 14% seara.
A deveni tată creşte sensibilitatea. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, cu cât testosteronul este mai scăzut, cu atât este mai mare nivelul de empatie şi de participare la îngrijirea copilului.
O cercetare de la Universitatea Princeton, realizată de Elizabeth Gould, s-a concentrat pe creşterea estradiolului şi a prolactinei, rezultând o sensibilitate mai mare în îngrijirea copilului. Acest lucru este confirmat de studiul intitulat Oxytocin and the Development of Parenting in Humans.
Grupul de autori, venit de la Universitatea Bar-Ilan, New Haven şi Yale, a analizat 80 de cupluri şi a constatat o creştere a nivelului de oxitocină, hormonul iubirii, nu numai la femei, dar şi la proaspeţii taţi.
În timp ce aşteptaţi să deveniţi tată, unele situaţii se pot schimba chiar şi în perioada prenatală. Un studiu realizat prin colaborarea dintre Spania şi California a colectat date neuroimagistice structurale de la 20 de bărbaţi, înainte şi după naşterea primului lor copil, şi de la 17 bărbaţi fără copii. Oamenii de ştiinţă au remarcat următoarele:
„Am testat modul în care tranziţia la paternitate ar putea duce la modificări anatomice în zona corticală a creierului şi în volumele subcorticale. Am observat o reducere a volumului cortical, constatând modificări structurale care deschid o fereastră semnificativă asupra neuroplasticităţii induse la bărbaţi de parenting”.
Experţii de la Gregorio Marañón din Madrid, Universitatea din California de Sud (Los Angeles), Institutul de Cercetare Medicală Hospital del Mar (Barcelona) şi Instituto de Salud Carlos III (Madrid) au colaborat la cercetare.
Citește pe alephnews.ro: Tu bei matcha? Băutura japoneză are mai multe beneficii asupra sănătății fizice și cognitive
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum schimbă incursiunea Ucrainei în Kursk dinamica războiului? Șefii CIA și MI6 dezvăluie că în 2022 se punea problema utilizării armelor nucleare
Shaormeria din România care vinde de 62 de milioane de euro. A devenit o senzaţie imediat de la lansare
Cine este femeia care tocmai a devenit cea mai bogată din lume, cu avere de aproape 90 de miliarde de dolari. De ce a surclasat-o pe cea care deţinea anterior această poziţie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
PROSPORT.RO
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată pentru toamna 2024 în România: Caniculă, ninsori și „freezing rain”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe