Tată după 40 de ani: cât afectează vârsta fertilitatea şi ce riscuri sunt pentru sănătatea copiilor

Deşi nu există „termene” biologice, la fel ca şi în cazul femeilor, mai mulţi factori pot influenţa şansele unui bărbat de a deveni părinte.

6884 afișări
Imaginea articolului Tată după 40 de ani: cât afectează vârsta fertilitatea şi ce riscuri sunt pentru sănătatea copiilor

Tată după 40 de ani: cât afectează vârsta fertilitatea şi ce riscuri sunt pentru sănătatea copiilor

Vârsta pentru a avea un copil este o problemă inerentă corpului nostru: 35-37 de ani este vârsta la care începe fiziologic o scădere a fertilităţii la femei.

Există multe studii despre influenţa vârstei materne asupra sănătăţii copilului nenăscut şi asupra aşteptărilor unei sarcini liniştite, dar cât de mult afectează vârsta tatălui? Nu prea mult, conform rezultatelor a două studii prezentate în cadrul ultimului congres al Societăţii Europene de Medicină Reproductivă ESHRE.

Studiile şi-au propus să investigheze dacă şi în ce măsură spermatozoizii unui adult patern cu o anumită vârstă (peste 40 de ani) afectează sănătatea obstetrică a unei femei în timpul sarcinii, tipul de naştere şi sănătatea nou-născutului.

„Eşantionul folosit pentru studii este unul dintre cele mai mari pentru acest tip de cercetare - explică Mauro Cozzolino, specialist în Medicină Reproductivă la IVI Roma: dintre pacienţii care au efectuat donarea de ovule şi pacienţii cu ovule proprii vorbim despre 30.784. pacienţi şi 34.106 sugari, în timp ce vârsta paternă luată în considerare variază între 21 şi 54 de ani.

Am analizat o serie de indicatori de sarcină şi de sănătate perinatală, cum ar fi diabetul gestaţional, hipertensiunea arterială, greutatea bebeluşului, tipul de naştere, circumferinţa capului sau internarea după naştere şi am ajuns la concluzia că vârsta paternă nu afectează rezultatele obstetricale şi perinatale în tratamentele de reproducere asistată cu propriile ovocite”.

Cauzele infertilităţii masculine

Varicocelul, care în general nu provoacă simptome (este o dilatare varicoasă a venelor scrotului, sacul care conţine testiculele, care poate interfera cu producerea spermatozoizilor), se numără printre principalii factori de risc pentru fertilitatea masculină.

Alte cauze posibile includ: defecte congenitale precum criptorhidia, adică eşecul sau coborârea incompletă a testiculelor în scrot; anomalii genetice care provoacă producţie redusă sau deloc de spermatozoizi; infecţii genitale cronice şi insuficienţă hormonală.
Atenţie la peste 50 de ani

Deşi este adevărat că bărbaţii pot, în practică, să devină taţi la orice vârstă, este bine să ţinem cont de doi factori: în primul rând, problemele de sănătate asociate adesea cu înaintarea în vârstă duc la o calitate a spermei care nu este întotdeauna optimă.

În al doilea rând, dacă tatăl este în vârstă, ar putea exista riscuri pentru sănătatea nou-născutului: deşi aceasta este o apariţie destul de rară, unele studii au arătat că după vârsta de 50 de ani, şi cu atât mai mult în prezenţa modificărilor genito-urinale sau a expunerii la substanţe toxice (cum ar fi fumatul şi drogurile), pericolul problemelor neurologice precum autismul şi schizofrenia la copii creşte.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici