Trei parlamentari depun un proiect pentru returnarea medicamentelor expirate în farmacii

Trei parlamentari din USR au iniţiat un proiect legislativ care prevede obligativitatea inscripţionării, pe ambalajul medicamentelor, mesajul „Returnaţi medicamentele expirate în farmacii”, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

397 afișări
Imaginea articolului Trei parlamentari depun un proiect pentru returnarea medicamentelor expirate în farmacii

Trei parlamentari depun un proiect pentru returnarea medicamentelor expirate în farmacii (Foto: Pixabay)

„Parlamentarii USR Adrian Wiener, Cornel Zainea şi Allen Coliban depun în Parlament o iniţiativă legislativă menită să avertizeze asupra necesităţii returnării în farmacii a medicamentelor expirate precum şi asigurarea finanţării procesului de neutralizare în siguranţă a acestora. Iniţiativa USR prevede obligativitatea inscripţionării, pe ambalajul medicamentelor, mesajul -Returnaţi medicamentele expirate în farmacii-, fiind totodată o iniţiativă de amendare a Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006”, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Iniţiatorul proiectului legislativ, Adrian Wiener, a afirmat că anual în lume mor aproximativ 700.000 de oameni din cauza rezistenţei la antibiotice.

„Contaminarea pânzei freatice şi a solului cu principii farmaceutice active conduce, printre altele, la creşterea rezistenţei la antibiotice, fenomen foarte pronunţat în Europa şi mai ales în România. Se estimează că anual au loc în lume peste 700.000 de decese cauzate strict de rezistenţa la antibiotice. 33.000 dintre acestea au loc în Europa, estimarea pentru România fiind de peste 25.000 de cazuri cu aproximativ 1.500 de decese anual. De altfel, avem cel mai ridicat nivel de antibiorezistenţă din UE pentru Stafilococcus aureus şi pentru Pseudomonas aeruginosa şi printre cele mai ridicate niveluri pentru Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, E.coli, pneumococ sau entorococi.”, transmite Adrian Wiener, membru în Comisia de sănătate publică.

Deputatul USR Cornel Zainea susţine că peste 50% din râurile Europei sunt contaminate cu antibiotice.

„Peste 50% din râurile Europei sunt contaminate cu antibiotice, în unele cazuri concentraţiile înregistrate depăşind de 300 de ori concentraţiile admise. Este cazul să acţionăm rapid, iar procesul de neutralizare în condiţii de siguranţă a medicamentelor poate fi finanţat pornind de la principiile responsabilităţii extinse a producătorului şi a celui prin care poluatorul plăteşte. Aceste scheme sunt deja aplicate în cazul ambalajelor şi ele pot fi extinse şi în cazul medicamentelor”, subliniază deputatul Cornel Zainea, în comunicatului de presă remis MEDIAFAX.

Proiectul USR nu vizează şi produsele şi tratamentele homeopate, suplimentele alimentare şi medicamentele din plante medicinale.

„Pe lângă antibiotice, poluarea farmaceutică cu produse de uz uman sau veterinar include şi hormoni, citostatice, antidepresive şi alte clase de medicamente, cu impact asupra întregului ecosistem. De altfel, pentru autorizarea de punere pe piaţă a oricărui medicament în Europa, fie acestea pentru uz uman sau veterinar, este obligatorie evaluarea de tip beneficiu-risc asupra mediului (Regulamentul Parlamentului şi Consiliului (EU) 2019/6). Atenţionarea -Returnaţi medicamentele expirate în farmacii- nu se aplică în cazul produselor şi tratamentelor homeopate, suplimentelor alimentare şi medicamentelor din plante medicinale”, transmite USR.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr,
medicamente,
proiect

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici