700.000 de persoane din UE mor anual din cauza fumatului. În România, peste 31% din populaţie fumează zilnic

  • 19,7% din populaţia UE fumează zilnic.
  • 700.000 de persoane din UE mor în fiecare an din cauza fumatului şi fiecare al doilea fumător moare în medie cu 14 ani mai repede decât nefumătorii.
  • În România, peste 31% din populaţie fumează zilnic, informează Asociaţia Industriei de Vaping.
375 afișări
Imaginea articolului 700.000 de persoane din UE mor anual din cauza fumatului. În România, peste 31% din populaţie fumează zilnic

Fumatul este cauza principală a formelor de cancerului ce pot fi prevenite, cu 27% din toate tipurile de cancer atribuite tutunului. Exemplele oferite de Marea Britanie (incidenţa fumatului: 13,8%) şi Noua Zeelandă (doar 10,9%) ne arată care sunt măsurile necesare care ar putea servi drept model pentru politicile de sănătate publică. Pentru a educa fumătorii referitor la alternativele mai puţin nocive, guvernele Britanic şi din Noua Zeelandă folosesc din ce în ce mai mult politici de promovare a alternativelor mai puţin nocive, cum ar fi promovarea vapingului ca metodă de risc redus comparativ cu fumatul.

Guvernul Marii Britanii a stabilit că potenţialul de nocivitate al vapatului este cu cel puţin 95% mai redus decât al fumatului. Riscul de a dezvolta cancer este considerat a fi cu 99,5% mai mic pentru utilizatorii ţigării electronice decât pentru fumători. Aceste descoperiri au fost validate în numeroase publicaţii ştiinţifice din ultimii ani. 

În Marea Britanie şi Noua Zeelandă, fumătorii sunt puternic încurajaţi să treacă la vaping şi profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt încurajaţi să sugereze ţigările electronice ca alternativă atunci când consiliază fumătorii.

Rezultatele acestei strategii: Marea Britanie a redus incidenţa fumatului de la 20,20% la 13,8% în decurs de nouă ani (2011-2020) printr-o politică realistă de reducere a efectelor nocive. Guvernul Noii Zeelande a lansat o campanie de educare referitor la ţigările electronice în 2020. Aceasta a contribuit la scăderea incidenţei de fumat de la 13,7 la 10,9% în decurs de un an (2020-2021).

Cercetările ştiinţifice confirmă că ţigările electronice sunt o modalitate foarte bună de a renunţa la fumat. The Cochrane Library – considerată lider mondial în analiza literaturii ştiinţifice – a concluzionat recent că ţigările electronice sunt foarte eficiente în renunţarea la fumat.

Trista realitate este însă că un număr mare de fumători apreciază greşit potenţialul de nocivitate al ţigărilor electronice. Doar 28% dintre fumătorii din Europa sunt conştienţi că vapatul este mai puţin dăunător decât fumatul. 70% dintre cei cu experienţă puţină sau inexistentă în folosirea ţigărilor electronice consideră că acestea nu îi ajută pe fumătorii să renunţe.

Preşedintele AIV, Ciprian Boboi: „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este o oportunitate excelentă de a sublinia importanţa alternativelor mai puţin nocive la ţigări. Mulţi fumători nu sunt conştienţi de beneficiile pe care le poate aduce trecerea la vaping. Educarea fumătorilor cu privire la avantajele pe care le oferă ţigările electronice este de mare importanţă pentru eficienţa politicilor de sănătate publică. Cu ajutorul lor, numărul de boli şi decese legate de fumat poate fi redus semnificativ.”

     Despre AIV

Asociaţia Industriei de Vaping (AIV) reuneşte unele dintre cele mai importante companii de pe piaţa de vaping din România – producători, distribuitori, specialişti – cu scopul de a reprezenta acest sector de activitate în relaţia cu autorităţile statului şi opinia publică din România. Principiul fondator al AIV este de a contribui la reducerea riscurilor şi sănătatea publică. Ţigările electronice au un impact pozitiv semnificativ şi ar trebui recunoscute ca o alternativă mai puţin nocivă, deoarece vapatul nu înseamnă fumat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici