140 de programe pentru diaspora. Moldova are cele mai multe cereri de finanţare aprobate

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) a publicat, marţi, rezultatele sesiunii de finanţare ianuarie 2015; din cele 671 de cereri de finanţare primite au fost aprobate 140, cele mai multe fiind din R. Moldova - 33.

352 afișări
Imaginea articolului 140 de programe pentru diaspora. Moldova are cele mai multe cereri de finanţare aprobate

140 de programe pentru diaspora. Moldova are cele mai multe cereri de finanţare aprobate (Imagine: Shutterstock)

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din MAE (DPRRP) a primit, în cadrul sesiunii de finanţare ianuarie 2015, 671 cereri de finanţare, dintre care 140 au întrunit punctajul de minimum 25 de puncte şi au fost aprobate spre finanţare.

334 de cereri nu au întrunit punctajul necesar, iar 197 de cereri nu au fost admise în etapa de evaluare şi selectare, fiind declarate neeligibile.

Din cele 140 de cereri aprobate, 33 sunt din Republica Moldova.

Câteva proiecte vizează sprijinirea presei de peste Prut.

Astfel, DPRRP va finanţa săptămânalul independent Timpul - 99,99 mii lei, dezvoltarea portalului Glasul.md - 16,58 mii lei, continuarea editării săptămânalului independent de investigaţii Ziarul de Gardă în 2015 - 49,50 mii lei, susţinerea şi consolidarea presei online de limbă română - Unimedia.info - 48,20 mii lei, precum şi realizarea şi difuzarea ediţiei de Moldova a cotidianului Evenimentul Zilei - 47,19 mii lei.

Totodată, Departamentul va finanţa tipărirea revistei Contrafort în 2015, editarea revistei naţionale Natura şi a Revistei Literare.

În schimb, editarea cotidianului naţional Adevărul Moldova şi proiectul Societăţii cu Răspundere Limitată Filiala Societăţii Române de Televiziune "Promovarea şi sprijinirea mass-media de expresie românească - TVR Moldova" au fost respinse.

Pe lista proiectelor aprobate se află şi construirea sau pictarea unor biserici.

Pentru comunitatea românească din Serbia au fost aprobate 12 proiecte, pentru cea din Ucraina - 11, iar pentru cea din Spania - 9.

Asociaţiilor din Italia li s-au aprobat cinci proiecte, celor din Germania, Grecia, Albania şi Belgia, câte patru, celor din Ungaria - 3, iar celor din Marea Britanie şi Franţa, câte două.

De asemenea, au fost aprobate 34 de programe ale unor asociaţii, centre culturale, fundaţii sau persoane fizice autorizate din România, care desfăşoară activităţi ce au legătură cu românii din afara graniţelor.

Iulia Modiga - Persoană Fizică Autorizată a primit bani pentru publicaţia online Infoprut (23,30 mii lei), Asociaţia Cordelia pentru Agenţia de presă interactivă online a comunităţilor istorice de români (57,98 mii lei) şi Asociaţia Uniriştii pentru refacerea legăturilor de suflet cu românii din spaţiul ex-sovietic (56,22 mii lei).

Printre proiectele aprobate se află şi cel al Fundaţiei Universitare a Mării Negre "Şcoala jurnaliştilor de politică externă - 2015" (54,31 mii lei) şi al Centrului Cultural Topliţa "Universitatea de vară Izvorul Mureşului", ediţia a XII-a (47,60 mii lei).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici