Video 24 de ore de la tragedia din clubul Colectiv. Sute de lumânări şi un morman de flori lângă zidurile localului. Mărturiile celor care au aprins candele la locul tragediei - GALERIE FOTO, VIDEO

Peste clubul Colectiv s-a aşternut întunericul, iar la aproape 24 de ore de la izbucnirea incendiului în care au pierit 27 de persoane, majoritatea tineri, în faţa localului ard sute de lumânări şi o mulţime de oameni se perindă prin zonă, rugându-se pentru sufletele celor morţi.

2584 afișări

Mama lui Bogdan tremură de frig, dar nu se îndură să plece acasă. "Ieri seară, băiatul meu a venit pentru prima dată în club, cu încă doi colegi de liceu. Unul dintre ei are nişte arsuri superficiale pe picioare, al meu este mai rău pe mâni şi la urechi, iar celălalt băiat este internat la Urgenţe, este intubat. Medicii au chemat-o pe mama lui la spital, dar nu i-au dat niciun fel de prognostic”, spune femeia, în vârstă de 57 de ani.

GALERIE FOTO

TITLURILE ZILEI

Ea povesteşte că Bogdan a sunat-o când a scăpat din incendiu şi i-a spus să cheme o salvare la club, pentru că acolo oamenii stau întinşi pe asfalt şi se zbat de durere.

"Unde să chem salvarea, mamă?”, l-a întrebat femeia speriată.

"Aici, că este nenorocire”, i-a spus băiatul, care a ajuns acasă vineri noapte în stare de şoc, ars, învineţit şi cu urme de bocanci pe spate. Ceilalţi tineri l-au călcat în picioare, dar Bogdan a reuşit să se ridice, chiar dacă pentru moment şi-a zis: "Gata, s-a terminat!”.

Femeia spune, cu lacrimi în ochi, că a venit la Club Colectiv pentru că nu ştie pe cine a împins, la rândul său, băiatul ei, când încerca să scape: "Am venit aici, nu ştiu pe cine a împins băiatul meu când încerca să scape. A împins şi el în stânga şi-n dreapta. A ajuns acasă”.

Mama lui Bogdan mai povesteşte că a aflat de la acesta că incendiul s-a iscat de la nişte artificii care au sărit într-un stâlp şi apoi focul a mistuit tavanul. "Cineva a strigat, atunci, că a luat foc şi toată lumea s-a îmbulzit spre uşă. La scurt timp s-au spart geamurile şi panica a crescut, cu toţii au dat năvală şi au început să ţipe. Au scăpat cei mai puternici, aşa spunea şi un bărbat pe aici. Fiul meu este mai înalt. Doamne, nu ştiu!”, îngână femeia, care îşi împreunează mâinile gândindu-se la durerea celorlalţi părinţi.

După ce aprinde o lumânare şi pune pe asfalt un buchet de flori, o tânără se aşează într-un colţ şi îşi duce mâna la frunte.

Spune că lucrează la un magazin de electronice şi electrocasnice şi că avea o colegă care a pierit în incendiu, Anda, care venise în club împreună cu prietenul ei.

Vestea morţii Andei a primit-o spre seară şi a venit să îi aprindă o lumânare. Ea şi Anda nu erau apropiate, se salutau doar la venire şi la plecare, însă tragedia a lăsat-o fără cuvine.

"Nu mă aşteptam să se întâmple aşa ceva într-un club din Bucureşti, în ziua de astăzi. Este foarte dureros”, spune tânăra în vârstă de 26 de ani.

Ionuţ şi-a pierdut doi prieteni în tragicul incendiu, pe Alex şi pe Andreea, care, spune el, "au murit prinşi ca într-o cursă de şoareci”. A venit să le aprindă lumânări, nu a îndrăznit să meargă să vadă dacă părinţii au depus sau nu trupurile neînsufleţite la o capelă. A aflat de la cunoscuţi că Alex şi Andreea se aflau lângă scenă când a izbucnit incendiul.

"Au fost prinşi ca într-o cuşcă de soareci. Nici măcar nu au avut timp să se bucure de viaţă. Au venit să se distreze, în niciun moment nu ne-am gândit că s-ar putea întâmpla asta”, spune Ionuţ, adăugând că Alex avea 18, iar Andreea 17 ani.

Oamenii care au venit să aprindă lumânări în faţa Clubului Colectiv sunt revoltaţi de ceea ce s-a putut îmtâmpla, cer explicaţii şi vor să li se spună cine este vinovat pentru tragicul eveniment în care au pierit 27 de persoane, cei mai mulţi tineri, şi aproape 200 au fost răniţi, unii zbătându-se între viaţă şi moarte pe paturile de spital.

"Am venit cu durere în suflet pentru ce s-a întâmplat. Nu trebuia să se întâmple aşa”, spune o femeie care este, la rândul ei, mamă.

"Aş vrea ca artificiile să fie interzise, în locurile închise, în toată lumea, nu numai la noi”, continuă femeia, care îşi şterge ochii de lacrimi.

În lumina lumânărilor, oamenii care se roagă pentru cei morţi par sfârşiţi.

"Am venit pentru că îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat”, spune o tânără care tremură de frig şi ţine în mână o lumânare. Clubul îi este cunoscut şi povesteşte că a mai venit aici, cu prietenii, din când. A aflat de pe Facebook că Bogdan, un amic de-al ei, s-a răzgândit cu o oră înainte să mai meargă la concert pentru că prietena lui, Adelina, a rămas peste program la serviciu.

"Bogdan şi Adelina nu au avut puterea să vină să aprindă lumânări", a mai spus Anca, adăugând, cu lacrimi în ochi, că în Clubul Colectiv au murit oameni cu care obişnuia să fredoneze melodii până târziu în noapte.

Un grup de tinere, încă la liceu, se alătură mulţimii, spunând că au venit să se roage pentru tinerii care au pierit în incendiu.

"Am venit să ne rugăm pentru ei, erau tineri, la fel ca noi. S-ar fi putut întâmpla oricând, ar fi putut fi alt artist la care se strângea mult mai multă lume”, spune una dintre tinere.

Fetele au povestit că au fost în Colectiv în urmă cu trei săptămâni şi spun că ieşeau în fiecare weekend, iar primul lor gând când au aflat despre teribilul incendiu a fost că li s-ar fi putut întâmpla şi lor acelaşi lucru.

O femeie care locuieşte în apropierea clubului în care s-a petrecut tragicul accident spune că a venit să aprindă o lumânare. A aflat despre eveniment în drum spre serviciu, iar vestea a înfiorat-o. Acum, când a ajuns în faţa clubului, îşi şterge ochii şi abia mai poate rosti câteva vorbe.

"Clădirea asta o să îmi dea mereu fiori. Atâţia oameni nevinovaţi au murit fără rost”, îngână femeia, adăugând că nu-i vine să creadă că este adevărat ce s-a întâmplat.

La picioarele ei sunt aprinse sute de lumânări, iar încet-încet un maldăr de crizanteme începe să se ofilească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici