Video Adina Florea, interviu pentru postul de procuror în secţia de anchetă a magistraţilor: Candidatura mea la DNA n-are legătură cu această candidatură, nu trebuie confundate

Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, va susţine, vineri, interviul la CSM, pentru funcţia de procuror pe un post de execuţie în cadrul Secţiei de anchetare a magistraţilor. Vor mai susţine interviuri alţi şapte procurori pentru posturi de execuţie sau de conducere.

947 afișări

UPDATE: Procurorul Adina Florea, propusă la şefia DNA şi candidată la o funcţie de procuror de execuţie în cadrul Secţiei de anchetă a magistraţilor, a declarat, vineri, în faţa membrilor CSM că cele două candidaturi nu au legătură una cu alta şi că nu trebuie confundate.

"Candidatura mea pentru demnitatea de procuror şef DNA rămâne. Sunt în cursul unei proceduri. Cred în această candidatură, am credinţa că pot să aduc un plus la DNA astfel încât această structură din Ministerul Public să-şi aducă la îndeplinire obiectivele pe care le are în lupta anticorpţie. Dar candidatura pe care mi-am depus-o pentru această funcţie nu are nicio legătură cu candidatura pentru această secţie. Aceasta este de procuror de execuţie, ceea ce însemană că îmi doresc să instrumentez dosare, aşa cum am făcut şi la Constanţa, aşa cum fac şi acum, prin urmare nu cred că pot fi confundate cele două candidaturi", a declarat Adina Florea.

Totodată, procurorul a precizat că magistraţii trebuie asiguraţi că soluţiile pe care le dispun nu sunt supuse presiunii întocmirii vreunui eventual dosar penal.

"Răspunderea penală este aceeaşi indiferent de calitatea noastră, a dumneavoastră ca judecător, a mea ca procuror. Privind restrospectiv, ar trebui să avem în vedere că este absolut necesar să asigurăm independenţa justiţiei, independenţa privită nu ca un scop în sine, ci ca o garanţie adusă cetăţenilor şi, în felul acesta, să asigurăm atât judecătorii cât şi procurorii de faptul că soluţiile pe care le dispun nu sunt supuse presiunii întocmirii vreunui eventual dosar penal. Cred că este absolut necesar ca răspunderea penală să fie atrasă în momentul în care suntem sesizaţi cu infracţiuni care se dovedesc printr-un material probator deosebit de riguros administrat. Este necesar ca răspunderea penală să fie antamată atunci când infracţiunile există, nu în sitaţia în care, atunci câbd dăm o soluţie, punem semnul egalităţii şi soluţie şi existenţa unei fapte penale", a completat Florea.

Ea a mai spus, în cadrul interviului în faţa CSM, că erorile judiciare nu trebuie scuzate în niciun fel. "Erorile judiciare trebuie foarte bine analizate, trebuie să nu se mai repete, şi dacă acele erori judiciare judiciare, să antamăm cumva răspunderea celor care au produs acele erori judiciare, dar erorile judiciare nu pot scuza un demers, indiferent care este acel demers. Lupta anticorupţie rămâne unul dintre demersurile cele mai importante", a concluzionat Florea.

Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, a susţinut, vineri, interviul la CSM, pentru funcţia de procuror pe un post de execuţie în cadrul Secţiei de anchetare a magistraţilor. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, despre numirea Adinei Florea la şefia DNA, că nu va permite ca România să facă paşi înapoi împotriva luptei anticorupţie şi a cerut o verificare privind legalitatea propunerii, având în vedere avizul negativ de la CSM.

Interviu în faţa comisiei, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii

Candidaţii vor susţine interviul, în faţa comisiei, vineri, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii. Printre ei se numără şi Adina Florea, propunerea lui Tudorel Toader pentru funcţia de şef al DNA. Florea a primit aviz negativ din partea procurorilor CSM privind postul de conducere din Direcţie.

Procurorul Adina Florea a declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că şi-a depus candidatura pentru postul de procuror din cadrul Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, însă va opta pentru funcţia de şef al DNA, dacă în final i se va valida această numire.

„Voi candida pentru funcţia de procuror de execuţie, nu pentru procuror-şef (al Secţiei de anchetare a magistraţilor, n.r) m-am înscris, ci pentru procuror de execuţie. Eu sunt procuror de execuţie. Ce fac acum la Constanţa, dacă voi fi admisă la Bucureşti, voi face la Bucureşti. E acelaşi lucru. Nu se schimbă cu nimic statutul meu profesional, sunt procuror. Procuror pot fi la Constanţa, pot fi la Bucuresti, pot fi la Braşov, pot fi la Cluj, nu e niciun fel de problemă. Astăzi pot fi la Constanţa, dacă mi se acceptă candidatura ca urmare a acestui interviu, va urma o activitate de procuror de execuţie la Bucureşti în cadrul acestei secţii. În măsura în care mi se va accepta candidatura la DNA, îmi voi continua activitatea la DNA, nu pot să mi-o continui şi colo şi colo, n-am cum, nu se poate. Este o funcţie de execuţie aceasta, iar candidatura pentru DNA este pentru o funcţie de conducere, nu are nicio legătură una cu alta. Sunt total diferite”, a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul Florea.

Lista procurorilor care vor susţine vineri interviul sunt:

Ioan Viorel Cerbu - candidează pentru funcţia de procuror şef şi este programat la ora 10:00

Codruţa Simona Chindea - candidează pentru funcţia de procuror şi este programat pentru ora 10:30

Adina Florea - candidează pentru funcţia de procuror şi este programată la ora 11:00

Sorin Eugen Iaşinovschi - candidează pentru funcţia de procuror şi este programat la ora 11:30

Elena Iordache - candidează pentru funcţia de procuror-şef şi este programată la ora 12:00

Iuliana Magdalena Olteanu - candidează pentru funcţiile de procuror şi procuror-şef şi este programată la ora 12:30

Florina Piloş - candidează pentru funcţiile de procuror şi procuror-şef şi este programată la ora 13.15

Florena Esther Sterschi - candidează pentru funcţia de procuror-şef şi este programată la ora 14:00

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, despre numirea Adinei Florea la şefia DNA, că nu va permite ca România să facă paşi înapoi împotriva luptei anticorupţie şi a cerut o verificare privind legalitatea propunerii, având în vedere avizul negativ de la CSM.

"România nu poate face paşi înapoi împtriva corupţiei şi nu voi accepta asa ceva. Pentru asta DNA are nevoie în fruntea sa o persoana independentă. Nu e posibil să facem paşi înapoi, unde România înregistrase paşi pozitivi. Avem un aviz negativ de la CSM care conţine lucruri care trebuie să ne dea de gândit. Până atunci am cerut departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri. Dar nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas în spate în lupta împotriva corupţiei", a afirmat Klaus Iohannis, joi la Bruxelles întrebat despre numirea la şefia DNA a Adinei Florea.

Declaraţiile vin şi după ce Secţia pentru Procurori a CSM a motivat avizul negativ dat în cazul Adinei Florea la şefia DNA, precizând că aceasta nu ştie diferenţa dintre principiul independenţei procurorului şi cel al subordonării ierarhice şi că are o rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici