Alina Gorghiu, audiată la instanţa supremă în dosarul lui Mihai Vlasov - VIDEO

Alinei Gorghiu, preşedintele PNL, a ajuns miercuri dimineaţa la sediul instanţei supreme în dosarul în care Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ a României, este acuzat că a intervenit la un deputat pentru a îi fi susţinute interesele.

792 afișări
Imaginea articolului Alina Gorghiu, audiată la instanţa supremă în dosarul lui Mihai Vlasov - VIDEO

Alina Gorghiu, audiată la instanţa supremă în dosarul lui Mihai Vlasov (Imagine Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"Sunt câţiva ani de zile de când îl cunosc pe Mihail Vlasov şi am avut o relaţie instituţională, nu de prietenie. Am fost contactată în 2013 de Florin Iordache pentru a semna această inţiativă legislativă, împreună cu el şi alţi colegi ai Camerei Deputaţilor, atât în mandatul acesta cât şi în cel trecut am semnat multe proiecte de lege. Ideea o cunoşteam în mare, nu era nouă, a mai fost un proiect similar susţinut în partid. Registrul Comerţului a mai fost în subordinea Camerei de Comerţ. Ştiam de decizia CCR de respingere a proiectului iniţial. Dar ştiam că acest proiect vine cu modificări în acord cu CCR. Nu am citit acel proiect la momentul semnării. Absolut orice fel de demers trebuia să fie legal si constituţional. Nu a fost susţinut ulterior acest proiect nici în comisia juridică nici în plen. A primit vot negativ. Guvernul nu a susţinut acest proiect şi am considerat să nu acceleram susţinerea iniţiativei. Nici acum nu ştiu daca Mihail Vlasov a redactat acel proiect, pentru că el mi-a parvenit de la Florin Iordache. (...) De câteva ori am dialogat cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (n.r Mihail Vlasov). Nu a existat niciun fel de presiune. Am discutat de câteva ori, inclusiv de acest proiect, de procedura şi stadiul lui. Nu mi-am pus nicio secundă problema că cineva urmăreşte un interes personal. Am crezut că iniţiativa poate îmbunătăţi calitatea Registrului Comerţului", le-a spus Alina Gorghiu judecătorilor.

"Instanţa va decide dacă declaraţia mea e hotărâtoare sau nu. Sunt mai mulţi martori în cauză, a fost o achitare în fond. Voi răspunde la toate întrebările instanţei. Statutul de martor este un statut firesc într-un stat de drept normal. Vii, dai lămuriri instanţei, dacă ştii spui ce ştii, dacă nu ştii spui ca nu ştii şi, evident, că trebuie să ajuţi instituţiile din România. În orice situaţie mă voi prezenta, nu doar la Înalta Curte, dacă voi fi solicitată", a declarat Alina Gorghiu la sediul instanţei supreme.

În aceeaşi cauză au fost audiaţi Bogdan Olteanu şi Florin Iordache. Prima instanţă a dispus achitarea lui Mihail Vlasov, DNA contestând decizia cu apel.

În 15 iunie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov într-un nou dosar de corupţie, el fiind acuzat că, în 26 februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), i-a cerut unui deputat "să îi susţină interesele", prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat "Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului".

Solicitarea a fost formulată în contextul în care Mihail Vlasov îşi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, potrivit rechizitoriului procurorilor.

În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului de conducere al Camerei Naţionale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

În cadrul actului de sesizare a instanţei, apare informaţia conform căreia iniţiatorii proiectului vizat de anchetatori au fost parlamentarii: Aurel Vainer, Alina Gorghiu, Klarik Laslo-Attila, Attila Marko, Mircea Grosaru şi Florin Iordache.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici