Alte şase persoane, între care şeful APIA Suceava, urmărite penal în dosarul subvenţiilor nelegale

Alte şase persoane, între care directorul APIA Suceava, Eugen Mogoş, sunt urmărite penal în dosarul privind acordarea nelegală de subvenţii agricole, în care mai sunt cercetaţi directorul general al APIA, Gheorghe Benu, şi adjunctul APIA Suceava, Delia Moldoveanu.

543 afișări
Imaginea articolului Alte şase persoane, între care şeful APIA Suceava, urmărite penal în dosarul subvenţiilor nelegale

Alte şase persoane, între care şeful APIA Suceava, urmărite penal în dosarul subvenţiilor nelegale (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie suceveni au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoş, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată, Lya Chiriac, şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA Suceava, pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi dare de mită.

Totodată, DNA a început urmărirea penală şi faţă de Ionela Melania Blănariu, consilier APIA Suceava, şi Nicoleta Cheler, consilier superior la APIA Suceava, pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi faţă de fostul primar din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, pentru complicitate la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi Lucian Ciobanu, inspector în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Animalelor Suceava, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Pe perioada cât se află sub control judiciar, angajaţii APIA Suceava şi inspectorul DSVSA Suceava nu au voie să părăsească localitatea, nu au voie să se apropie de suspecţii şi inculpaţii din cauză, dar nici să nu exercite profesia, meseria şi funcţia, sau să desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta.

În plus, consilierului Ionela Melania Blănariu şi inspectorului DSVSA Suceava Lucian Ciobanu li s-a interzis să se deplaseze la sediile APIA Bucureşti sau APIA Suceava, în timp ce fostul primar din Câmpulung Moldovenesc nu are voie să meargă la sediul Asociaţiei Piatra Şoimului.

Curtea de Apel Suceava va lua în discuţie, joi, contestaţiile depuse de DNA Suceava la măsura arestării la domiciliu a şefului APIA, Gheorghe Benu, şi a adjunctului APIA Suceava, Delia Moldoveanu, dar şi a cercetării sub control judiciar a medicului veterinar Neculai Toma şi consilierului judeţean liberal Ioan Piticari, inculpaţi în dosarul privind acordarea nelegală de subvenţii agricole.

Cei patru au fost reţinuţi în 3 iunie, iar a doua zi au fost prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă, fiind eliberaţi după ce le-au expirat ordonanţele de reţinere.

Procurorii DNA Suceava îl cercetează pe Gheorghe Benu pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, astfel încât să obţină pe toate exploataţiile subvenţii de la Uniunea Europeană.

Conform anchetatorilor, atunci când DNA a făcut publică ancheta şi a solicitat documente în cadrul cercetărilor, au apărut probe că Benu îi transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum să răspundă la aceste solicitări astfel încât să denatureze adevărul şi să scape de răspundere penală.

În acelaşi dosar, directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, este acuzată pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, dare de mită şi omisiunea sesizării.

Neculai Toma, medic veterinar din Horodnic şi reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Horodnic, este cercetat pentru înşelăciune, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la comiterea infracţiuni de înşelăciune, în formă continuată şi instigare la comiterea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată, în timp ce consilierul judeţean PNL Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului din Câmpulung Moldovenesc, este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată.

Alţi trei inculpaţi în dosar, Lya Chiriac şi Ionela Melania Blănariu, angajaţi ai APIA Suceava, şi fostul primar din Câmpulung Moldovenesc Gabriel Constantin Şerban au contestat măsura de cercetare sub control judiciar, în aceste cauze urmând să se pronunţe, joi, Tribunalul Suceava.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste 5 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici