Alternativă la învăţământul de stat. Povestea de succes a două şcoli private din Timişoara şi Bistriţa

Mulţi părinţi aleg pentru copii şcolile private, care oferă pregătire suplimentară sau metode de predare gândite pe potenţialul elevilor. La Timişoara, 200 de copii învaţă la o şcoală privată cu predare în limba germană, care costă 400 de euro pe lună.

2443 afișări
Imaginea articolului Alternativă la învăţământul de stat. Povestea de succes a două şcoli private din Timişoara şi Bistriţa

Alternativă la învăţământul de stat. Povestea de succes a două şcoli private din Timişoara şi Bistriţa

“Dacă privim sistemul de învăţământ tradiţional şi metoda Montessori în scopul de a face o comparaţie, se remarcă diferenţe majore privind valorile fundamentale ale celor două sisteme. În timp ce în sistemul tradiţional profesorul este centrul atenţiei şi predă aceeaşi lecţie întregii clase, în metoda Montessori profesorul prezintă individual şi diferenţiat, ţinând cont de individualitatea copilului. Totodată, pedagogul Montessori este un ghid, un facilitator, care încurajează independenţa, dorinţa de cunoaştere şi explorarea. Clasele sunt formate din grupe de vârste diferite. Astfel, cei mari au şansa de a fi mici profesori pentru colegii lor, sedimentându-şi cunoştinţele deja dobândite şi devenind încrezători în propriile capacităţi. Nefiind necesară intervenţia constantă a pedagogului, copilul îşi dezvoltă independenţa şi gândirea analitică într-un mediu în care libertatea şi disciplina se împletesc în armonie”, a declarat Daniel Scornea.

Potrivit reprezentanţilor şcolii private din Timişoara, activitatea este cuprinsă între orele 8.00 – 18.00, iar procesul educativ se desfăşoară în limba germană.

“Dimineaţa copiii servesc micul dejun şi îşi îndeplinesc sarcinile pe care şi le-au ales singuri pentru administrarea sălii. Apoi urmează cercul de dimineaţă, o activitate frontală care durează aproximativ 40 de minute, în care pedagogul lansează teme de studiu din curricula naţională şi nu numai. După cerc, pedagogul începe prezentările materialelor individual sau în grupuri mici, materialele Montessori mijlocind cunoaşterea unor unităţi de învăţare. Prima parte a zilei se încheie la amiază, timp al zilei în care copiii ies în curte pentru aproximativ o oră pentru a se relaxa şi a sta în aer liber, indiferent de vreme. După servirea prânzului, cei mici merg la somn, iar cei mari lucrează în linişte sau citesc. După-amiaza au timp să-şi termine activităţile începute dimineaţa. Apoi au sport sau activităţi extracurriculare, cum ar fi mindlab, dansuri, pian, chitară”, a explicat Daniel Scornea.

Valoarea taxei de şcolarizare la şcoala privată din Timişoara este de 400 euro pe lună.

Învăţământul privat devine din ce în ce mai căutat şi în Bistriţa, mai ales după rezultatele obţinute la bacalaureat de elevii singurului liceu privat din oraş, care au reuşit să îşi examenul în proporţie de sută la sută.

În Bistriţa funcţionează două şcoli private, liceul creştin Logos, care asigură educaţie pentru toate grupele de vârstă, de la grădiniţă şi până la liceu şi o şcoală primară care asigură un învăţământ alternativ pentru 40 de elevi.

O bună parte dintre absolvenţii liceului Logos s-a îndreptat spre facultăţi cu profil real, una dintre preferinţele absolvenţilor fiind Facultatea de Medicină, urmată de Politehnică.

 

“Aproape 400 de elevi încep cursurile, şcoala oferind educaţie de la grădiniţă şi până la liceu. Taxele de şcolarizare sunt de 175 de lei/ lună de elev, excepţie fac copiii de la grădiniţa cu program prelungit şi cei din clasele Step by Step, unde taxa este de 350 de lei. Printre absolvenţii de liceul de anul acesta avem şi un elev care şi-a dorit să meargă la şcoala de poliţie şi a reuşit să intre fără probleme. Din experienţa anilor trecuţi, sunt mai multe direcţii în care merg absolvenţii, avem şi studenţi la medicină. Cert este că 99% dintre absolvenţi merg mai departe, la facultate”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul şcolii, Remus Oniga.

A doua şcoală privată care funcţionează la Bistriţa are doar 40 de elevi şi furnizează învăţământ alternativ elevilor din ciclul primar. Aici taxa de şcolarizare este de 1.200 de lei/lună/elev.

CITEŞTE continuarea pe pag 2

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici