Ambasada SUA la Bucureşti condamnă vandalizarea Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei/ Academia Română cere ca autorii să fie pedepsiţi exemplar - FOTO - Mediafax

Ambasada SUA la Bucureşti condamnă vandalizarea Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei/ Academia Română cere ca autorii să fie pedepsiţi exemplar - FOTO

Ambasada SUA în România a reacţionat, luni, referitor la mesajele antisemite scrise pe Casa memorială a lui Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, caz în urma căruia a fost deschis un dosar penal, spunând că reprezintă "un atac antisemit impardonabil" şi un afront la adresa victimelor Holocaustului.

1249 afişări

Imaginea articolului Ambasada SUA la Bucureşti condamnă vandalizarea Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei/ Academia Română cere ca autorii să fie pedepsiţi exemplar - FOTO

Ambasada SUA la Bucureşti condamnă vandalizarea Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei

"Ambasada Statelor Unite ale Americii în România condamnă în mod categoric recenta vandalizare a Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei. Declaraţiile denigratoare la adresa laureatului Premiului Nobel, Elie Wiesel, a preşedintelui Trump şi a altor lideri reprezintă un atac antisemit impardonabil şi un afront revoltător la adresa victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului. Facem apel la denunţarea de către toţi a acestui gest şi luarea de atitudine ori de câte ori au loc manifestări ale urii sau prejudecăţii. Ambasada îi încurajează pe cei care au informaţii despre această faptă să ofere sprijin autorităţilor care o investighează", se arată într-un răspuns al ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, remis luni MEDIAFAX.

Şi Ministerul Afacerilor Externe a reacţiona, duminică, în legătură cu vandalizarea Casei memoriale a lui Elie Wiesel, afirmând că instituţia condamnă cu fermitate astfel de gesturi care promovează intoleranţa şi xenofobia.

Sursa: facebook

"Referitor la actul săvârşit asupra casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei a laureatului Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul şi condamnă ferm orice gesturi cu tentă antisemită şi orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa si xenofobia. România, inclusiv pe perioada deţinerii preşedinţiei Alianţei Internaţionale privind Memoria Holocaustului (IHRA), a depus toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs. Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, egalitatea cetăţenilor în raport cu ceilalţi în ceea ce priveşte drepturile, libertăţile fundamentale şi obligaţiile reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice", a transmis, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Casa memorială a scriitorului Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, a fost mâzgălită cu vopsea roşie, autori necunoscuţi scriind pe pereţii exteriori mai multe mesaje antisemite. Poliţiştii fac anchetă pentru a-i identifica pe cei vinovaţi.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş, în zona în care se află casa lui Elie Wiesel, pe care au fost scrise mesaje injurioase la adresa scriitorului, există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate de poliţişti.

Casa memorială a scriitorului Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, a fost mâzgălită cu vopsea roşie, autori necunoscuţi scriind pe pereţii exteriori mai multe mesaje antisemite. Poliţiştii fac anchetă pentru a-i identifica pe cei vinovaţi.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş, în zona în care se află casa lui Elie Wiesel, pe care au fost scrise mesaje injurioase la adresa scriitorului, există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate de poliţişti.

Academia Română, despre profanarea Casei memoriale Elie Wiesel: Autorii să fie pedepsiţi exemplar

Academia Română îşi exprimă "profundul regret faţă de profanarea Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei" şi spune că autorii trebuie să fie pedepsiţi exemplar, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de înaltul for cultural şi ştiinţific.

Conducerea Academiei Române arată că "a luat act cu un sentiment de stupoare şi de revoltă de profanarea prin cuvinte grave, cu un caracter antisemit, a Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, loc sacru al amintirii, menit să ducă peste veacuri condamnarea eternă a Holocaustului". În acelaşi timp, instituţia cataloghează actul drept "unul izolat", se cuvine să fie cercetat, iar autorii trebuie să fie pedepsiţi exemplar.

Potrivit comunicatului, "Românii şi România nu pot tolera niciodată asemenea manifestări şi cu atât mai puţin în anul Centenarului Marii Uniri, când ne străduim să convingem lumea de dreptatea noastră, de curăţenia unor sentimente prin care ne-am construit unitatea statală deplină, unitate făurită nu împotriva altora şi pentru binele noii Europe".

"Academia Română, care a beneficiat de-a lungul vremii şi de generozitatea unor evrei români preocupaţi de propăşirea ştiinţei şi culturii româneşti, îşi exprimă profundul regret faţă de acest episod grav şi militează în continuare pentru respectarea valorilor universale şi a particularităţilor tuturor popoarelor lumii", se arată în acelaşi document.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
AMBASADA SUA ,
ELIE WIESEL ,
ANTISEMIT

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.