Amenzile pentru transportatorii care fac taximetrie fără autorizaţie ar putea fi reduse de 25 de ori

Transportatorii care desfăşoară activităţi neautorizate de taximetrie ar putea plăti amenzi de 25 de ori mai mici, potrivit unei iniţiative adoptate, joi, de senatori, deputatul PSD Aurel Vlădoiu, unul dintre iniţiatori, susţinând că actualul nivel al amenzilor "bagă în faliment" transportatorii.

1229 afișări
Imaginea articolului Amenzile pentru transportatorii care fac taximetrie fără autorizaţie ar putea fi reduse de 25 de ori

Senatorii reduc de 25 de ori amenzile pentru transportatorii care fac taximetrie fără autorizaţie (Imagine: Thomas Câmpean / Mediafax Foto)

Potrivit propunerii legislative iniţiate de deputaţii PSD Vasile Bleotu, Ion Călin, Florin Iordache, Vasile Popeangă şi Aurel Vlădoiu, persoanele fizice, asociaţiile familiale sau persoanele juridice înregistrate la Registrul comerţului pentru a desfăşura activităţi de transport cu vehicule rutiere şi care fac transport în regim de taxi fără a avea autorizaţie vor plăti o amendă cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei.

În prezent, cuantumul amenzii pentru aceştia este de minimum 25.000 de lei şi maximum 50.000 de lei.

Potrivit legii, autorizaţia de transport se eliberează de către autoritatea de autorizare pe durată nedeterminată şi este valabilă cu condiţia vizării acesteia la fiecare cinci ani, odată cu verificarea îndeplinirii condiţiilor care stau la baza emiterii unei astfel de autorizaţii.

În sensul legii, "taxi" sunt considerate autovehiculul din categoria autoturisme cu maximum 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto, precum şi autovehiculul de transport de mărfuri cu o masă maximă totală autorizată de 3,5 tone, care, pe baza autorizaţiei, poate executa transport de persoane, mărfuri sau bunuri în regim de taxi.

În forma adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, şi persoanele fizice sau juridice, altele decât transportatorii, care desfăşoară activităţi de transport public de persoane fără autorizaţie ar putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.

Propunerea legislativă prin care este completat regimul sancţiunilor din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere a fost adoptată de Senat, cu amendamentele propuse de Comisia economică, în calitate de primă Cameră sesizată.

Deputatul PSD Aurel Vlădoiu, cosemnatar al iniţiativei legislative, a declarat, pentru MEDIAFAX, că reducerea cuantumului amenzilor este bună, deşi nu exclude posibilitatea ca eventualele "probleme" să fie corectate la Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.

"Acum eu ce să fac? Numai să vin cu o corectare. Am transmis-o, e pe filieră, ce să mai fac acum? Dacă sunt ceva probleme, le corectăm la comisia de fond a domnului Iulian Iancu. Camera Deputaţilor e decizională", a răspuns el, întrebat despre reducerea foarte mare a cuantumului amenzilor pentru transportatorii care fac taximetrie fără autorizaţie, propusă de el şi adoptată de plenul Senatului.

"E bine, că n-au de unde să dea bieţii oameni amendă. La Circulaţie îi pune să dea 100 de milioane. Într-un an munceau degeaba ca să dea amenda pe care o punea Poliţia. Îi băgăm în faliment", a adăugat deputatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici