Anchetatorii subliniază în propunerea de arestare a lui Vîntu aroganţa şi sfidarea acestuia. Vezi stenogramele!

Anchetatorii subliniază în propunerea de arestare a lui Sorin Ovidiu Vîntu "aroganţa şi sfidarea" acestuia faţă de sistemul judiciar, ceea ce "explică" demersurile sale în favoarea condamnatului Nicolae Popa, în sensul de a îngreuna înfăptuirea justiţiei, relevă documentul obţinut de MEDIAFAX.

21 afişări
Imaginea articolului Anchetatorii subliniază în propunerea de arestare a lui Vîntu aroganţa şi sfidarea acestuia. Vezi stenogramele!

Anchetatorii subliniază în propunerea de arestare a lui Vîntu aroganţa şi sfidarea acestuia (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

După ce Nicolae Popa a fost capturat în Jakarta, în4.12.2009, Sorin Ovidiu Vântu a primit un SMS: "Cică Popa nu a fostarestat. Se poate verifica la ambasada de acolo".

Preocuparea accentuată a inculpatului Vîntu, în raport custadiul cercetărilor efectuate de procurori este evidentă, subacest aspect fiind relevante discuţiile pe care le poartă şi cualte persoane cărora le prezintă sfatul pe care l-a dat lui PopaVirgil de a nu declara nimic.Faţă de măsura preventivă a obligăriide a nu părăsi ţara, inculpatul Vîntu se manifestă într-o manierăce denotă o sfidare, cel puţin la nivel afirmativ, relevantă fiindsub acest aspect poziţia exprimată în convorbirea telefonică dindata de 9 decembrie 2009, când spune: "Dacă vreau să plec din ţară,plec…" - notează anchetatorii în cererea de arestare preventivă aomului de afaceri.

Potrivit acestora, atitudinea inculpatului Vîntu este,în raport cu obligaţiile sale procedurale, "de o aroganţă şi osfidare evidentă" în raport cu normele judiciare, ceea ce"explică demersurile efectuate de acesta, alături de ceilalţiinculpaţi în favoarea condamnatului, pentru îngreunarea executăriipedepsei, în luna decembrie şi în lunile următoare, deşi eracercetat pentru aceste fapte şi cu toate că se afla sub putereaunei măsuri preventive".

Ulterior, convorbirile telefonice devin cifrate,inclusiv mesajele de tip SMS.

Prin intermediul lui Alexandru Stoian - escorta lui Vântu - careeste informat de regulă de către Virgil Popa ( fratele lui PopaNicolae, aflat şi el în Indonezia), Sorin Ovidiu Vîntu este "ţinutla curent cu situaţia juridică a condamnatului Popa Nicolae", maiarată anchetatorii în cererea de arestare preventivă a omului deafaceri.

"În acelaşi timp, stadiul demersurilor din Indonezia în favoareacondamnatului Popa Nicolae, ca parte a interesului inculpatuluiVîntu, reprezintă activităţi infracţionale desfăşurate continuu.Interesul şi implicarea inculpatului Vântu Sorin Ovidiu înactivităţile ilicite de îngreunare a executării pedepsei de cătrePopa Nicolae sunt dovedite prin probele din care rezultă că lainterval de câteva zile cunoaşte stadiul demersurilor dinIndonezia, prin intermediul inculpatului Stoian Alexandru, careeste contactat de către Popa Virgil. Aceste activităţi suntconcentrate în direcţia 'unor soluţi', prin care Popa Nicolae săfie eliberat din penitenciar de către autorităţile indoneziene şiacestea să nu pună în executare extrădarea acestuia în România",mai notează Parchetul.

Potrivit acuzării, atingerea acestui scop este prezentată caposibilă, deoarece procedura prevăzută de legislaţia indoneziană,care parcurge mai multe etape (patru) şi se derulează într-uninterval de timp destul de îndelungat. Astfel fiind, s-a conturatca modalitate de ajutor, pentru îngreunarea executării pedepsei unansamblu de demersuri, întemeiate pe sumele de bani oferite deinculpatul Vîntu .

"S-a concluzionat că sumele confirmate de inculpatul Vântu catrimise şi cele care vor fi trimise în cel mai scurt timp sunt aptesă îngreuneze executarea promptă a pedepsei de către condamnatulPopa Nicolae , în acel moment fiind blocată procedura la nivelul 1şi 2. Aceaşi preocupare pentru situaţia condamnatului Popa Nicolaerezultă şi din convorbirile telefonice cu fiica sa, respectiv căpână la acea dată, 4.12.2009 nu a fost arestat, iar aceasta îi cereşi precizări legate de faptul că lui Popa Nicolae i se mai spune şiViorel.

În ziua de4.12.2009, Vîntu a contactat-o pe fiica saIoana.

"(...) S.O. VÂNTU: Este război politic, e miză uriaşă în joc, petoate palierele. Astăzi aşa se întâmplă, o lună de zile asta afost, de luni încolo să vezi că toată lumea râde, cântă şidansează.
Ioana: OK.
S.O. VÂNTU: Stai absolut relaxată, cu Viorel nu este nici cea maimică problemă, deci noi nu avem nici cea mai mică problemă, îmipare rău că mi-e prieten.
Ioana: Care Viorel?
S.O. VÂNTU: Popa.
Ioana: Nu-i Nicolae?
S.O. VÂNTU: Dar Viorel îi spunem noi. Deci scumpa lu' Vântu, mi-eprieten şi-mi pare rău. O să mă ocup, o să încerc, o să văd ce potface legal, să-l scot din închisoare de aici, atâta tot, îmi parerău de el, dar, în rest, mi-e absolut egal.
Ioana: Pot să spun 3 puncte care cred eu că ar trebuimenţionate?
S.O. VÂNTU: Iubita mea, lasă-mă în pace cu ce crezi tu că ... nutrebuie menţionat nimic în seara asta sau mâine seară, trebuie săne vedem de treabă, duminică să mergem la vot, să ne exprimămopţiunea, bagă-i în p... mă-sii. De luni încolo să vezi că toatălumea se pupă pe gingii cu toată lumea.
Ioana: Evident.
S.O. VÂNTU: Ai văzut? Ce dracu' iei aşa foc? Vrei să te faci om deafaceri şi ai nervii de mămăligă, mă, tati? Pa.
Ioana: Pa", se arată în stenograme.

În acest sens sunt relevante convorbirile telefonice dincare rezultă că situaţia din Indonezia devine mai complicată,deoarece sunt necesari şi restul de bani - numiţi în convorbiri"cisterne".

"În realizarea acestui scop, permanent şi împreună cu numiţiiSorin… şi Alexandru…. se pun de acord şi se informează desprestadiul demersurilor din Indonezia. Aceştia află aceste amănuntedupă ce îl contactează pe Popa Virgil, aflat în Indonezia", miarată sursa citată.

În acest sens este indicată o interceptare din ziua de 28decembrie 2009, Alexandru Stoian - aghiotantul lui Vîntu - ialegătura cu un domn.

"DOMN: Alo?
A. STOIAN: Bună. Eu sunt.
DOMN: Gând la gând cu bucurie. Mă gândeam...
A. STOIAN: Dacă mai ne dai şi o veste bună...
DOMN: Din păcate nu-ţi dau o veste bună. Vestea e un pic proastă,că a ieşit un deştept de şef ieri în presă.
A. STOIAN: Păi asta voiam să te întreb.
DOMN: Şi s-a lăudat un prost aici. Ceea ce s-a preluat la voi acolonu este adevărat. Nu s-au finalizat proceduri şi chestii de genulăsta. Doar că din păcate a apărut o informaţie, unde nu ar fitrebuit să apară. Asta nu ar fi trebuit să apară în presă. Dar ştiice se întâmplă? Am senzaţia că totuşi ai noştri au pe cinevaînăuntru, acolo. Pentru că prea mult, a existat prea mult exces dezel în toată chestia asta, ceea ce la ei nu s-a întâmplatniciodată. Fie au plătit pe cineva acolo, fie... Nu-mi dau seama,dar ceva se întâmplă, fiindcă şeful mare s-a trezit că nu ştia denişte acţiuni ale celor mai mici. Deci la nivel mediu e cineva carea lucrat împotrivă. De trei zile am reuşit, suntem în negociere cuşeful mare, şi promisiunile sunt foarte clare, că 'o rezolvăm'. Iarastăzi, când am discutat pe marginea a ce s-a produs în presă, azis 'staţi liniştiţi, e doar ştire de presă, nu are nicio legăturăcu ce facem noi'.
A. STOIAN: Ok.
DOMN: Deci la modul ăsta au decurs lucrurile. Sperăm să reuşim săieşim în final aşa cum ne-am dorit noi. Dar oricum chestiunile suntde durată. Colegul lui de cameră, de care se vorbeşte, din NouaZeelandă, este din anul 2008 în procedura asta.
A. STOIAN: Am înţeles.
DOMN: Ferească Dumnezeu să ajungem acolo, dar în principiu asta e;deci nu trebuie să credeţi ce spune presa: 'Gata, s-a finalizat serezolvă în două zile'. Dar, na! În momentul în care existăposibilităţi şi de aci, vorbeşte cu el să continuăm aşa, uşor,uşor, câte una pe săptămână, să finalizăm şi treaba, ca să fimpregătiţi şi pe partea asta. Când se zice 'da', să nu mai fim cujumătăţi de măsură, să fim cu întregul rezolvat.
A. STOIAN: Am înţeles.
DOMN: Ok.
A. STOIAN: Bun.
DOMN: Altfel, voi cum vă descurcaţi?
A. STOIAN: Greu.
DOMN: Greu, nu?
A. STOIAN: Da.
DOMN: F...-i, de alegeri!
A. STOIAN: Asta-i viaţa.
DOMN: Oricum, mai zi încă o dată. Deci să nu-şi facă griji că (de)la el nu vine niciun fel de pericol.
A. STOIAN: Ok. Bun.
DOMN: Niciun pericol. Se poate conta pe el 100%, da?
A. STOIAN: Bine", arată sursa citată.

Acuzarea indică o serie de mesaje telefonice caresugerează tentativele de aranjare a situaţiei juridice a luiPopa.

Pe tot parcursul lunii ianuarie 2010, acţiunile desfăşurate cuscopul de a îngreuna extrădarea şi, implicit, executarea pedepseide către Popa Nicolae au fost continuate şi completate cu măsurisuplimentare dispuse de către Sorin Ovidiu Vîntu, şi-au continuatsă fie îndeplinite de către Stoian, indirect şi de către Ţurcan,prin implicare directă, acesta fiind permanent împreună cuinculpatul Vîntu

Abordarea a fost tot mai insistentă în problema "Indonezia", dincauza faptului că inculpaţii au constatat, la sfârşitul luniidecembrie 2009, o stagnare în legătură cu rezultatul pe care îlurmăreau, potrivit demersurilor în împiedicarea extrădăriicondamnatului Popa, spune acuzarea.

"Astfel, în data de 2.01.2010 mesajul din Indonezia esteinsistent şi precizează că 'dacă nu are toată motorina în câtevazile, nu poate rezolva nimic… şi faptul că nu livrează până nu aredeja pachetul lângă el…', iar în ziua de 6.01.2010, la ora 12:36,se primeşte următorul mesaj scris: 'Ziua buna din nou. Când amplecat am avut niste puncte trasate pe care le-am indeplinit. Nu afost interogat de nimeni. A refuzat orice contact cu ambasada, decinici vorba de deal cu ei. Cooperarea de care s-a zis în presă esteîn sensul că rămâne la dispoziţia pol.. Asta până când dosarulmoare încet... De asemenea, nu a fost trimis acasă la urgenţă şinici nu va fi trimis. Asta este ceea ce am realizat. Şi în finalprocesul de extrădare îl vom câştiga şi nu-l vor mai putea cere înveci. Dar avem nevoie de motorină. Şi să nu uite ca în toatăaceasta lună s-a consumat... Destul de mult. Aşa ca repet: nimeninu păcăleşte pe nimeni. Deci porniţi livrările de mâine şi să aibăîncredere în noi ca ştim ce facem. Numai voi puteţi sparge cerculîn care suntem. Merci'"- mai notează sursa citată.

În 11.01.2010,Alexandru Stoian ia legătura cu un domn.

"A.STOIAN: Care mai e situaţia?
DOMNUL: Nu e nimic, nu s-a mişcat nimic astăzi.
A. STOIAN: OK.DOMNUL: Nu am reuşit să dăm de ăla important cu caretrebuia să se semneze scrisorica aia şi astăzi nu s-a mişcatabsolut nimic.
A. STOIAN: OK, hai, că ne auzim mâine.
DOMNUL: Ce vreau să spun! Vezi că pregătesc... Mă gândesc laurmătoarea chestie. Vorbeşte şi cu el. Mâine noi schimbăm toatenumerele. Bine, în afară de ăsta. Noi avem nişte numere, altele cucare lucrăm aici. Le schimbăm mâine şi până să se mişte niţeluşi elacolo vrea să încerce să vorbească amândoi.
A. STOIAN: Am înţeles.
DOMNUL: Eu mâine o să-ţi dau... Ori în seara asta îţi trimit unSMS, ori mâine îţi trimit numărul şi convenţia este undeva între...Deci, cam pe la ora asta. Deci, exact cum este acuma. Da, săîncerce el. Dar va trebui să vorbim noi înainte. Deci, mă suni tuşi îmi spui: vezi, că peste un sfert de oră sau o jumătate de oră osă sune. Pentru că el acolo, îţi dai seama, că nu poate să-l ţină,trebuie să-l ţină ascuns.
A. STOIAN: Da, corect.
DOMNUL: Nu poate fi atent şi atunci el este atent când alea, euştiu, un sfert de oră, 20 de minute cât îi spune noi că este OKtreaba, da?
A. STOIAN: Da.
DOMNUL: Cam aşa ceva, da?
A. STOIAN: OK.
DOMNUL: Să verifici. Mă gândesc că poate e mai bine să schimbe eidouă vorbe. Ei au alt limbaj decât noi.
A. STOIAN: OK. Bine
DOMNUL: Bine! Hai, te-am pupat! Numai bine!", notează acuzarea.

Din analiza convorbirilor telefonice rezultă că semenţine ca modalitate obişnuită păstrarea legăturii dintreinculpatul Vântu şi Popa, prin intermediul inculpatului Stoian,respectiv Popa Virgil.. În acelaşi timp se exprimă şiposibilitatea ca inculpatul Vântu Sorin Ovidiu şi Popa Nicolae săvorbească direct, această soluţie fiind descrisă ca posibilăîntr-un anume moment al zilei când în penitenciar nu suntcontroale, datorită slujbelor religioase (convorbirea din data de11.01.2010).

În aceeaşi perioadă, s-a confirmat şi nevoia urgentă de banicash, pe lângă cei deja trimişi, aflaţi în contul la care aveaacces condamnatul Popa, ca soluţie sigură de îngreunare aextrădării sale, precum şi faptul că nu fusese interogat PopaNicolae, iar acest aspect era prezentat tot ca rezultat aldemersurilor bazate pe sprijinul oferit de către inculpaţi.(convorbirea din 4.01.2010, dintre Stoian Alexandru cu persoana delegătură din Indonezia legată de ceea ce a reuşit să-i trimită şidespre faptul că la nivelul 1 şi 2 se rezolvase).

În această perioadă se remarcă o precipitare a întregii situaţiişi o căutare insistentă a unor soluţii de trimitere a banilor lacondamnatul Popa Nicolae. Aşa fiind au fost efectuate demersuri dince în ce mai consistente ale inculpaţilor.

Acestea s-au concretizat în acţiuni ale inculpatului Ţurcancare, prin intermediul unei persoane de încredere aflată înElveţia, a discutat despre posibilitatea unui transfer de bani(convorbirea din data de 10.01.2010), dar şi prin decizii aleinculpatului Vântu Sorin Ovidiu de a trimite o persoană deîncredere din România în Indonezia cu banii (convorbirea telefonicădin data de 13.01.2010).

Activităţile derulate în scopul îngreunării extrădăriicondamnatului Popa Nicolae au fost continuate în luna februarie2010, când trimiterea sumelor de bani era prezentată în continuareca soluţie sigură de îngreunare a extrădării condamnatului PopaNicolae. Sub acest aspect, acuzarea arată că inculpatulVântu Sorin Ovidiu a folosit şi o modalitate suplimentară prin carea încercat să găsească o soluţie de trimitere a banilor necesariîngreunării extrădării, către condamnat, prin intermediul lui TârăDumitru aflat în Republica Moldova.

"S-a insistat permanent că transmiterea banilor este garanţia căPopa Nicolae ar fi liber. Relevant este în acest sens mesajul'mâine sau în maxim o săptămână Popa Nicolae va sta pe plajă'(mesajul din data de 17.02.2010), ceea ce justifică inclusivprezumţia că s-a transmis şi în luna februarie suma aşteptată. Nuputem nesocoti şi faptul că mesajul poate avea valoarea uneiasigurări a unei garanţii oferite de persoana de legătură dinIndonezia, inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu, că suportul financiarpe care l-a asigurat până atunci a fost folosit în scopul în care afost dat de către acesta, respectiv îngreunarea extrădării. Aceastăinterpretare este rezonabilă şi rezultă din împrejurarea că auexistat unele suspiciuni ale inculpatului Vântu Sorin Ovidiu,manifestate faţă de absenţa unei soluţii pentru Popa Nicolae de ascăpa de executarea pedepsei, în ciuda întregului sprijin şi abanilor pe care i-a oferit pentru ca acest rezultat să fieobţinut.(mesajul din 27.02.2010). Faţă de împrejurarea căinfracţiunea de favorizare a infractorului există şi în situaţia încare nu s-a obţinut rezultatul urmărit de autor , raţionamentulprezentat anterior , nu reduce periculozitatea şi gravitateafaptei. Această concluzie se întemeiază şi pe împrejurarea că înaceeaşi perioadă inculpaţii au cunoştinţă şi de faptul că au fostreînnoite demersurile efectuate în mod oficial de cătreautorităţile judiciare române pentru extrădarea condamnatului PopaNicolae, astfel încât îi solicită precizări persoanei de legăturădin Indonezia. Din probele existente la dosarul cauzei rezultă cădemersurile efectuate, în aceeaşi perioadă de timp, autorităţileromâne făceau demersuri pentru soluţionarea cererilor de asistenţăjudiciară în materie penală. Prin urmare s-a remarcat în aceastăperioadă o insistenţă pentru idenificarea unor soluţii viabilepentru ca banii, care reprezintă, potrivit datelor cauzei, garanţiacă cei aflaţi în Indonezia, însărcinaţi cu această problemă vorgăsi soluţiile prin care Popa Nicolae să nu fie extrădat", mainotează procurorii.

Actul citat indică şi o "adevărată concurenţă ,între inculpaţişi autorităţile române, care au solicitat potrivit uzanţelor şiprocedurilor în materia cooperării judiciare internaţionale,extrădarea condamnatului", formulare metaforică ce "s-ar traduceprin: Să vedem cine câştigă - legea sau favorizatorii".

Parchetul instanţei supreme a cerut joi noapte arestarea preventivă a lui Vîntu, Ţurcan şi Stoian,judecătorul urmând să decidă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici