Antonescu: România salută iniţiativa Franţei privind Pactul pentru creştere

Preşedintele interimar Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la recepţia de Ziua Naţională a Franţei, că România salută iniţiativa preşedintelui Francois Hollande privind Pactul pentru creştere şi schimbarea de atitudine privind problemele economice ale Europei.

254 afișări
Imaginea articolului Antonescu: România salută iniţiativa Franţei privind Pactul pentru creştere

Antonescu: România salută iniţiativa Franţei privind Pactul pentru creştere (Imagine: Andrei Moise / MediafaxFoto)

"România salută iniţiativa Pactului pentru creştere, schimbarea de atitudine privind problemele economice cu care Europa este confruntată, constituie un semnal clar că în România, ca şi în Franţa, este înţeleasă necesitatea stimulării creşterii şi competitivităţii. Europa nu poate fi întreţinută doar cu un singur motor, datoria noastră este să facem să lucreze toate cele 27 de motoare", a spus Antonescu.

Totodată, Antonescu a arătat că relaţia economică dintre Franţa şi România este una "privilegiată", având o creştere reală şi constantă.

"Îmi exprim satisfacţia pentru nivelul cooperării noastre economice, o cooperare privilegiată, care a înregistrat o creştere reală şi constantă. Franţa este al treilea partener economic al României. Admir foarte mult performanţele franceze în domeniul competitivităţii şi inovaţiei, remarc în acest context multele investiţii în economia română şi sper că volumul lor va creşte în anii care vor veni", a afirmat preşedintele interimar.

El a arătat şi că preşedintele Franţei a subliniat şi ideea de solidaritate şi unitate naţională.

"Solidaritatea pentru construcţia europeană nu poate avea loc fără solidaritate. Preşedintele Hollande a subliniat-o cu ocazia învestiturii sale, spunând că prima condiţie a încrederii este a te-ntoarce la naţiune, prin unitate. Unitatea naţiunii este o condiţie esenţială pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor în Europa", a spus Antonescu.

Preşedintele interimar a arătat că sărbătoarea naţională a Franţei este şi o sărbătoare a libertăţii, care trebuie să rămână una dintre primele valori, dar are semnificaţii şi pentru toate valorile democratice.

"Semnificaţia lui 14 iulie pentru noi e legată de ideea de libertate şi demnitate, dar şi de speranţă pentru viitor şi angajament pentru a prezerva valorile democratice", a mai spus Antonescu.

De asemenea, premierul Victor Ponta a arătat că prima sa vizită într-o unitate economică de când a preluat mandatul a fost la uzina Dacia Renault din Mioveni şi a rămas convins că trebuie continuate şi celelalte proiecte comune româno-franceze care au fost închise din motive necunoscute.

"Trebuie să vă spun că prima unitate economică pe care am vizitat-o ca premier a fost uzina de la Mioveni, Dacia Renault, şi sunt foarte convins că trebuie continuate proiectele comune pe care le-am închis nu ştiu de ce. Trebuie să continuăm autostrada Comarnic - Braşov, care, din păcate pentru toţi românii, nu este terminată. Trebuie să continuăm marile proiecte energetice pe care le-am început şi care sunt închise de asemenea. Trebuie să punem la punct nu doar idei, intenţii, ci trebuie să facem şi lucruri concrete", a afirmat Ponta.

El a evocat faptul că poporul francez este un "frate mai mare şi prieten" pentru poporul român, care a construit societatea modernă după inspiraţia modelului francez.

"Am construit societatea modernă pe inspiraţia modelului francez şi cred că democraţia, legea, sistemul social, cultural s-au inspirat din modelul francez. Cred de asemenea că trebuie să mulţumim Franţei pentru ajutorul pe care l-a dat României pentru a deveni membră a Uniunii Europene şi de a învăţa să trăiască în Europa după cei 50 de ani de comunism", a spus premierul Ponta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici