Asociaţia Producătorilor de Medicamente: Autorităţile trebuie să estimeze corect necesarul de vaccinuri, să ceară cantităţile din timp

Autorităţile din România trebuie să estimeze cât mai corect necesarul de vaccinuri şi să solicite producătorilor cantităţile din timp, din cauza procesului lung de fabricaţie, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

123 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Producătorilor de Medicamente: Autorităţile trebuie să estimeze corect necesarul de vaccinuri, să ceară cantităţile din timp

Asociaţia Producătorilor de Medicamente: Autorităţile trebuie să estimeze corect necesarul de vaccinuri, să ceară cantităţile din timp

Directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la conferinţa „Accesul universal la vaccinuri şi vaccinare”, că producţia unui vaccin poate dura între 3 şi 36 de luni, în funcţie de complexitate, acesta fiind testat de sute de ori înainte de a fi distribuit către populaţie.

„Este important să vorbim despre accesul la vaccinuri pentru că existenţa unui vaccin pe piaţă depinde de o bună colaborare între autorităţi şi producători, dar şi de o bună estimare a necesarului de vaccinuri pentru piaţa respectivă. Producţia unui vaccin poate dura între 3 şi 36 de luni, în funcţie de complexitatea vaccinului, deoarece vorbim de un produs biologic care este testat de sute de ori în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea înainte de a fi distribuit către populaţie. Astfel, un vaccin care intră astăzi în procesul de producţie, va fi disponibil statelor care au nevoie de el, cel mai devreme, în 2020. Din cauza procesului lung de fabricaţie şi a unui deficit de capacitate de producţie de vaccinuri la nivel global, este necesar ca autorităţile din România să estimeze cât mai corect necesarul de vaccinuri şi să solicite producătorilor cantităţile necesare, în timp util”, a spus Zaharescu.

TITLURILE ZILEI

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a susţinut că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru a asigura protecţia populaţiei şi pentru a evita apariţia de epidemii, dar în România rata de vaccinare coboară până la 67% pentru unele dintre vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare.

„Acest fapt a determinat creşterea numărului de cazuri de îmbolnăviri şi de decese, cum este, spre exemplu, cazul rujeolei. Vaccinurile sunt produse sigure, sunt eficace şi contribuie direct la salvarea de vieţi prin prevenirea multor boli infecţioase care pot avea consecinţe severe asupra sănătăţii copilului sau a adultului. Un aspect deosebit de important, însă, este ca accesul la vaccinuri şi vaccinare să fie asigurat neîngrădit, astfel încât fiecare individ să poată beneficia de vaccinul necesar în etapa de viaţă în care se află”, a precizat Rafila.

Conferinţa „Accesul universal la vaccinuri şi vaccinare” a fost organizată, la Cluj-Napoca, în parteneriat de Societatea Română de Microbiologie, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici