Attila Cseke: Sănătatea are nevoie de o reformă reală, punctul de plecare să fie medicul de familie - Mediafax

Attila Cseke: Sănătatea are nevoie de o reformă reală, punctul de plecare să fie medicul de familie

Sistemul de sănătate are nevoie de o reformă reală pentru că, altfel, va intra într-un blocaj total, punctul de plecare în realizarea acesteia fiind medicul de familie, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

58 afişări

Imaginea articolului Attila Cseke: Sănătatea are nevoie de o reformă reală, punctul de plecare să fie medicul de familie

Attila Cseke: Sănătatea are nevoie de o reformă reală, punctul de plecare să fie medicul de familie (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul a spus, că astfel, se va reda demnitatea medicului defamilie şi i se va da acestuia posibilitatea de a-şi exercitaefectiv meseria.

"Doresc să redăm medicului de familie demnitatea şi să-idăm posibilitatea de a-şi exercita meseria, nu de a fi unfuncţionar care completează reţete şi borderouri, aşa cum seîntâmplă acum. Medicii de familie stau în prezent câte două-treizile la coadă pentru a depune dosare la casa de asigurărijudeţeană, iar pacienţii lor nu au posibilitatea să îşi facăprogramare pentru consultaţie, adică stau la rândul lor la coadăpentru a intra în cabinet", a spus Attial Cseke.

 

În 2010, conducerea Ministerului Sănătăţii (MS) intenţionează săregândească plata medicilor de familie per capita, adică în funcţiede numărul pacienţilor înscrişi pe liste, astfel încât să se ia înconsiderare serviciul medical prestat, nu persoanele înscrise.

"Medicul de familie va fi retribuit în funcţie deserviciul medical prestat pacientului şi nu pentru că areun anumit număr de persoane pe listă, dar care nu ajung la doctordecât din când în când", a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, reformarea sistemului de medicină primară vafi regândită asemănător cu sistemul de urgenţă 112. Astfel, înfiecare judeţ va fi înfiinţat câte un call-center (de tip sistem deurgenţă 112), la care cetăţeanul să poată apela atunci când arenevoie de o consultaţie de la medicul de familie, la ambulatoriulde specialitate sau la spital.

"Pacientul va fi îndrumat pentru consult de personalulde la call-center către un cabinet de medicină de familie, înfuncţie de distanţa la care se află şi de disponibilitateamedicului. Medicul de familie va fi conectat lacall-center printr-un sistem informatizat, va avea o cartelă pecare o va introduce în sistem în momentul prezentării la cabinet.În acest sistem se va putea organiza serviciul de tură, la fel caîn spitale, astfel încât, în perioada sărbătorilor şi nu numaiatunci, să putem scădea presiunea pe unităţile sanitare cu paturi(respectiv camerele de gardă ale spitalelor)", a mai spus AttilaCseke.

Medicul de familie va avea acces la sistemul de telemedicină încazurile în care va avea nevoie de opinia unui specialist, potrivitministrului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ATTLIA CSEKE ,
REFORMĂ ,
medic de familie

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.