Augustin Lazăr susţine că nu i-a fost asigurat dreptul la apărare în procedura de revocare

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susţine în cererea de suspendare a procedurii de revocare din funcţie, declanşată de ministrul Justiţiei, că nu i-a fost asigurat dreptul la apărare şi că nu a putut prezenta motivele care ar fi preîntâmpinat luarea acestei măsuri.

1249 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr susţine că nu i-a fost asigurat dreptul la apărare în procedura de revocare

Augustin Lazăr susţine că nu i-a fost asigurat dreptul la apărare în procedura de revocare

Reprezentanţii Curţii de Apel Alba Iulia au transmis, vineri, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, conţinutul cererii de chemare în judecată din dosarul de contencios administrativ, în care reclamant este procurorul general al României, Augustin Lazăr, iar pârâţi sunt Ministerul Justiţiei şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

”Solicităm instanţei să constate că, în procedura desfăşurată de ministrul justiţiei, care s-a finalizat prin propunerea de revocare, dreptul la apărare a procurorului vizat de această măsură nu a fost asigurat, nefiind în măsură să prezentăm ministrului, anterior formulării propunerii, motivele şi documentele care ar fi preîntâmpinat luarea acestei măsuri”, susţine Augustin Lazăr, în cererea de suspendare a procedurii de revocare.

TITLURILE ZILEI

De asemenea, procurorul general consideră că procedura declanşată de ministrul Justiţiei întruneşte ”elementele unei veritabile proceduri disciplinare”.

”Prin efectele pe care le produce în plan concret, asupra carierei procurorului ce ocupă o funcţie de conducere, procedura declanşată de ministrul justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu (...) Având în vedere efectele pe care le produce în concret propunerea de revocare din funcţie, dar mai ales faptul că avizul Consiliului Superior al Magistraturii -Secţia pentru procurori are caracter consultativ, singura etapă a procedurii în care pot fi discutate aspecte ce vizează legalitatea intrinsecă a propunerii este cea desfăşurată în faţa ministrului justiţiei”, se arată în cererea de suspendare.

Potrivit procurorului general, unul dintre motivele pentru care a fost iniţiată procedura de revocare este ancheta privind intervenţia jandarmilor de la protestele din 10 august, ceea ce din punctul său de vedere este o ”ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale”.

”Pe de altă parte, unul dintre motivele pentru care a fost iniţiată procedura de revocare este desfăşurarea anchetei privind modalitatea de intervenţie a jandarmilor în timpul protestelor din 10.08.2018. Se poate lesne deduce că invocarea acestui motiv de revocare constituie, în realitate, o ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale. Or, Curtea Constituţională a arătat că şi sistemele în care Ministerul Public este în subordinea sau parte a Guvernului sunt conforme cu standardele europene, cu condiţia existenţei unor măsuri efective de natură a garanta independenţa sau autonomia Ministerului Public şi non intervenţia Guvernului în cauze concrete/individuale”, se mai arată în cerere.

De asemenea, Augustin Lazăr mai acuză că procedura de evaluare nu a îndeplinit cerinţele de transparenţă faţă de el.

”În cauză se prefigurează elementele excesului de putere prin raportare la exigenţele cerute conduitei celorlalte autorităţi publice în raporturile cu autoritatea judecătorească şi procurorii, tocmai pentru asigurarea garanţiilor de imparţialitate obiectivă în îndeplinirea funcţiilor judiciare ale acestora”, potrivit sursei citate.

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit, pentru 20 noiembrie, judecarea cererii de suspendare a procedurii de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici