Autorităţile din Cluj solicită împuşcarea unui urs agresiv care a atacat mai multe gospodării. Specialiştii nu reuşesc să-l ducă în Parcul Naţional Apuseni

Un urs agresiv care, în luna august, a atacat mai multe ori gospodării din Băişoara, judeţul Cluj, şi a mâncat oi, capre şi vaci, trebuie împuşcat, în condiţiile în care specialiştii nu reuşesc să-l ducă în Parcul Naţional Apuseni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1548 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Cluj solicită împuşcarea unui urs agresiv care a atacat mai multe gospodării. Specialiştii nu reuşesc să-l ducă în Parcul Naţional Apuseni

Autorităţile din Cluj solicită împuşcarea unui urs agresiv care a atacat mai multe gospodării. Specialiştii nu reuşesc să-l ducă în Parcul Naţional Apuseni

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat, marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural, că a cerut Direcţiei Silvice Cluj să anunţe oamenii din zonă să rămână în alertă, deoarece problema este serioasă.

"Avem o problemă gravă semnalată de fermieri şi cetăţeni care se aleg cu culturile distruse din cauza animalelor sălbatice care au ajuns să atace şi oameni şi gospodării, cazurile fiind semnalate în comunele Pălatca şi Băişoara. Am făcut demersuri la Direcţia Silvică, la Garda Forestieră, am obţinut aprobare să relocăm urşii, să îi ducem în altă parte. E o soluţie să nu se mai apropie de gospodăriile oamenilor, să le ameninţe viaţa, să le mănânce vacile şi oile, mai ales că erau şi copii în zonă care trebuie să meargă pe jos la şcoală. Dar am aflat acum, în şedinţă, că relocarea a eşuat, ursul nu a intrat în cuşcă, şi cer Direcţiei Silvice Cluj să anunţe cetăţenii să rămână în alertă, e o problemă serioasă, nu este de glumit”, a spus Vuşcan.

TITLURILE ZILEI

Kerekes Levente, reprezentat al Direcţiei Silvice Cluj, a declarat, la rândul său, că o echipă din Braşov care trebuia să transfere ursul a stat patru zile şi patru nopţi în Băişoara.

”La solicitarea noastră de recoltare, adică de împuşcare, Ministerul Mediului a aprobat relocarea ursului pe fondul Valea Drăganului, din incinta Parcului Naţional Apuseni, tot în judeţul Cluj. Relocarea trebuia realizată de o echipă specializată din Bihor, care a venit în Băişoara şi a amplasat capcana pentru prinderea ursului. Au stat patru zile şi patru nopţi, dar ursul nu a mai venit, deci relocarea a eşuat. Aşteptăm în aceste zile de la minister cota de recoltă la urs şi sperăm să primim aprobarea pentru a împuşca ursul respectiv. Dacă se obţine aprobarea, cât de repede vom recolta ursul care îi sperie pe oameni", a spus Kerekes.

Participanţii la Colegiul Prefectural au afirmat că alte pagube înregistrate în judeţ au fost produse fermierilor de către mistreţi, în comunele Viişoara, Căşeiu, Chiuieşti, de ciori în localităţile Turda, Gilău, Cluj-Napoca, dar au fost semnalate şi atacuri ale lupilor.

Şeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Şteţco, a declarat şi el că efectivele de mistreţi din judeţ sunt de trei ori mai mari decât ar trebui.

"Nu reuşim să ţinem pasul recoltării cu numărul lor, care este în creştere. Faţă de un număr optim de peste 1.000 de mistreţi, numărul lor a crescut la 3.200. Şi la urs efectivele sunt mari şi încep să crească. În anul 2015 s-a stabilit o cotă de recoltare, adică de împuşcare, de şapte animale, iar în acest an cota a depăşit 20 de urşi. Faţă de un efectiv optim de 36 de urşi, avem 160. Relocarea nu este o soluţie, le creăm altora o problemă. Şi la lup efectivele sunt numeroase, faţă de 71 de animale avem 284”, a spus Şteţco.

Un fermier din comuna Dăbâca, Mihai Horvat, a declarat, la şedinţa Colegiului Prefectural, că asociaţiile fermierilor au înregistrat pagube mari din cauza mistreţilor, a bursucilor, căpriorilor şi ciorilor, care le distrug culturile de porumb sau floarea soarelui.

Oamenii din satul Muntele Cacovei, comuna Băişoara, au cerut, în luna august, sprijinul autorităţilor după ce au fost semnalate mai multe atacuri ale unor urşi şi lupi care au mâncat oi, vaci şi capre şi au distrus mai mulţi stupi de albine. Atunci, o ursoaică şi doi pui au fost văzuţi şi în staţiunea Muntele Băişorii, în zona unei pensiuni, căutând prin gunoaie, dar şi în zona cabanei Palatului Copiilor Cluj, iar primarul comunei Băişoara, Minodora Luca, declara că se va implica pentru a-i ajuta pe locuitorii ameninţaţi de animalele sălbatice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici