Baconschi, despre acţiunile de la vămi: Sper că au avut un impact pozitiv, curăţenia e necesară

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, că nu a primit ecouri din cancelariile europene despre operaţiunile de la vămi, dar a adăugat că impactul este unul "foarte pozitiv", pentru că, "decât să bagi gunoiul sub preş, este preferabil să faci curăţenie în toată casa".

33 afișări
Imaginea articolului Baconschi, despre acţiunile de la vămi: Sper că au avut un impact pozitiv, curăţenia e necesară

Baconschi, despre acţiunile de la vămi: Sper că au avut un impact pozitiv, curăţenia e necesară (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Sper că au avut un impact foarte pozitiv, pentru că, decât să bagi gunoiul sub preş, este preferabil să faci curăţenie în toată casa şi această curăţenie este necesară pentru România, dar şi pentru România ca stat membru. Cred că orice partener de bună credinţă va aprecia cum se cuvine acest efort considerabil de a îndepărta din sistem elementele corupte, necinstite şi inevitabil neprofesioniste, pentru că merg împreună aceste aşa-zise calităţi", a spus ministrul.

El a adăugat că aceste operaţiuni nu sunt unele de "şarm, cosmetică".

"Cosmetică ar fi fost dacă aveau loc două-trei arestări, aşa, pe ici, pe colo. Este o anchetă dificilă în curs", a spus el.

Ministrul a reamintit aprecierile făcute de ministrul finlandez al afacerilor europene şi imigraţiei, Astrid Thors, referitoare la "aceste operaţiuni de curăţare a sistemului la vamă".

Întrebat dacă, în afară de Finlanda, a mai primit ecouri legat de vămi şi din alte cancelarii, ministrul a spus că aceasta nu ar fi o practică diplomatică.

"Nu e în practica diplomatică să ţi se comunice reacţii pe subiecte interne, aşa încât cred că mai degrabă informal vom avea ocazia de a lua temperatura acestor reacţii de la partenerii noştri din UE. Sigur, nu vreau să anticipez, sunt nişte anchete în curs, deci nu pot să fac nicio referire la situaţia reală şi justiţia trebuie să se pronunţe caz cu caz, dar amploarea, pregătirea acestei anchete arată voinţa politică limpede de a curăţa sistemul de aceste elemente care îi distrug credibilitatea şi odată cu ea scade şi credibilitatea ţării noastre", a spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici