Baconschi i-a reamintit lui Lellouche că românii sunt cetăţeni UE şi au drept de liberă circulaţie

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, la finalul întrevederii cu Pierre Lellouche şi Eric Besson, că "cetăţenii români, inclusiv cei de etnie roma, sunt cetăţeni europeni şi, în virtutea acestui statut, nu li se poate îngrădi dreptul la libera circulaţie".

25 afișări
Imaginea articolului Baconschi i-a reamintit lui Lellouche că românii sunt cetăţeni UE şi au drept de liberă circulaţie

Baconschi i-a reamintit lui Lellouche că românii sunt cetăţeni UE şi au drept de liberă circulaţie (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Mi-am manifestat preocuparea asupra situaţiei create de măsurile luate de autorităţile franceze în materie de securitate internă şi de poziţiile publice exprimate de oficialii francezi pe această temă. Am reiterat cu fermitate că orice măsură avută în vedere de autorităţile franceze trebuie să respecte principiul liberei circulaţii a persoanelor şi garanţiile oferite, după cum ştiţi, de Directiva 2004/38/CE", se arată în declaraţia făcută de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, după întâlnirea cu oficialii francezi, remisă, joi, agenţiei MEDIAFAX .

"Cetăţenii români, inclusiv cei de etnie roma, sunt cetăţeni europeni şi, în virtutea acestui statut, nu li se poate îngrădi dreptul la libera circulaţie. Legislaţia comunitară precizează condiţiile stricte în care cetăţenii UE pot fi expulzaţi de pe teritoriul unui stat membru UE - măsură cu caracter excepţional şi aplicată individual", a declarat Baconschi.

Ministrul a precizat că a evidenţiat în discuţiile de joi că este foarte importantă adoptarea unor politici de protecţie socială adecvate pentru categoriile de persoane defavorizate aflate pe teritoriul altor state europene, adaptate la situaţia specifică a acestora.

"Mai mult, şi aş dori să atrag atenţia asupra acestui lucru, până în prezent, România a contractat peste 216 milioane de euro - 216.358.433 ca să fim mai exacţi - din Fondul Social European pentru incluziunea socială a romilor, la care se adaugă proiecte finanţate guvernamental, respectiv din fonduri europene", a ţinut să sublinieze ministrul.

El a mai declarat că le-a transmis interlocutorilor francezi că relaţia cu Franţa este una de "anvergură deosebită, de parteneriat strategic în plan politic, economic şi cultural şi că aceasta nu se poate reduce la o situaţie punctuală şi, sper, temporară de pe agenda politică".

Ministrul a mai spus că a subliniat necesitatea demersurilor comune pentru a susţine, la nivel european, prezentarea de proiecte concrete în cadrul Platformei europene pentru romi.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, i-a primit, joi dimineaţă, pe ministrul pentru Imigraţie francez, Eric Besson, şi pe secretarul de stat pentru Afaceri Europene din Franţa, Pierre Lellouche, cărora le-a spus că speră că dialogul va fi unul deschis şi orientat către soluţii.

"Am acceptat bucuroşi această întâlnire de lucru, sper că spiritul dialogului nostru va fi deschis şi orientat către soluţii", le-a spus Baconschi celor doi oaspeţi francezi.

Besson şi Lellouche vor mai avea, joi, convorbiri oficiale cu miniştrii Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi Muncii, Ioan Botiş. Cei doi vor fi primiţi şi de către premierul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici