Bănicioiu: Economie de 15-20 la sută la medicamente după introducerea preţului cel mai mic

Prin trecerea de la 1 iulie la cel mai mic preţ din UE la medicamente se estimează o economie de aproximativ 15 - 20 la sută, care ar urma să fie folosită pentru înnoirea permanentă a listei de medicamente compensate, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

95 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Economie de 15-20 la sută la medicamente după introducerea preţului cel mai mic

Bănicioiu: Economie de 15-20 la sută la medicamente după introducerea preţului cel mai mic (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Aşa cum este normal, economiile vor rămâne la Ministerul Sănătăţii, după o discuţie pe care am avut-o cu primul ministru şi ministrul Finanţelor, iar banii vor fi folosiţi pentru înnoirea permanentă a listei de medicamente compensate. Estimăm o economie cuprinsă între 15 şi 20 la sută după reglajele reţelelor de distribuţie cu farmaciile. Sper să atingem această ţintă", a spus Bănicioiu.

Ministrul a mai dat asigurări că se vor găsi pe piaţă medicamente din toate ariile terapeutice, chiar şi după introducerea preţului cel mai mic, iar exportul paralel este combătut cu sancţiuni "foarte drastice", putându-se ajunge la retragerea licenţei producătorilor.

El a precizat că ministerul s-a asigurat că va exista alternativă terapeutică pentru medicamentele generice care nu se vor mai găsi, iar pacientul nu va trebui să asigure o coplată mai mare.

"Aceste reglementări trebuie aplicate şi acceptate de toată lumea, sper ca producătorii de generice să nu fie afectaţi foarte tare şi, dacă vor fi, acest lucru se va regla în scurt timp. Trebuie să ţinem cont că va fi taxă claw-back mai mică dacă preţurile sunt mai mici. Este pentru prima dată când se reuşeşte o reglementare a pieţei farmaceutice din România cu cea europeană. Este un moment T zero, regulile sunt aceleaşi pentru toţi, prioritar este pacientul român şi accesul pacientului român la tratament", a mai spus Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, luni, la Guvern, că de la 1 iulie România va avea cel mai mic preţ european la medicamente, susţinând că toată procedura de reducere a preţurilor a fost finalizată, fiind purtate discuţii atât cu CE şi FMI, cât şi cu producătorii şi distribuitorii.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, l-a vizitat, duminică, pe premierul Victor Ponta în Turcia, unde acesta a fost operat la genunchi. Ulterior, Ponta a anunţat pe Facebook că de la 1 iulie intră în vigoare scăderea preţurilor la medicamente cu 20% - ”o măsură în sprijinul a milioane de români realizată cu mari eforturi de către Guvern".

Ministerul Sănătăţii a cerut, de la începutul acestui an, producătorilor de medicamente revizuirea preţurilor, în virtutea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, care nu a fost până acum aplicat.

Potrivit ordinului, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici