Barbu: Tariful maxim pentru cazarea deputaţilor este de 257 lei pe zi în 2010; în 2009 era 300 lei

Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că tariful maxim plătit de Camera Deputaţilor pentru cazarea unui deputat la hotel este de 257 lei pe zi, incluzând TVA şi taxele hoteliere.

35 afișări
Imaginea articolului Barbu: Tariful maxim pentru cazarea deputaţilor este de 257 lei pe zi în 2010; în 2009 era 300 lei

Barbu: Tariful maxim pentru cazarea deputaţilor este de 257 lei pe zi în 2010; în 2009 era 300 lei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

El a spus că majoritatea deputaţilor care sunt cazaţi la complexul hotelier Centre Ville, pentru care Camera Deputaţilor plăteşte 257 lei pe zi pentru un deputat.

Barbu a declarat că sunt şi parlamentari care locuiesc la alte hoteluri, Marriott sau Royal, dar preţul plătit de Cameră pentru cazarea lor este fie egal cu cel de la Centre Ville, fie sub acest tarif.

"Se plătesc 257 RON pe zi, incluzând TVA şi taxa hotelieră, la Centre Ville şi se plăteşte acelaşi preţ pentru cazarea la Marriott, iar la alte hoteluri, sub acest nivel - 240 RON, 230 RON sau 220 RON pe zi", a explicat Gheorghe Barbu.

Potrivit lui Barbu, aceste tarife sunt conforme cu legislaţia şi sunt mult mai scăzute decât ceea ce se plătea în anul 2009. El a spus că atunci când a preluat funcţia de secretar general preţul cazării era de 300 lei pe zi, iar prin negocieri succesive a reuşit ca acest tarif să scadă până la 257 lei, cât este în prezent.

"De când sunt eu secretar general şi Roberta Anastase preşedinte, prin negocieri succesive din 2009, am adus acest tarif de la 300 RON la 257 RON cu TVA şi taxa hotelieră", a precizat Gheorghe Barbu.

"Au fost negocieri dure, este vorba de hotel de patru stele (complexul Centre Ville), parlamentarii stau de 20 de ani aici, este vorba de demnitari ai statului", a adăugat Barbu.

În complexul hotelier Centre Ville sunt cazaţi 100 de deputaţi, iar costul unei camere, pentru o lună de 31 de zile, la un curs valutar de 4,3 lei/euro, este de 1.857 de euro/lună, a precizat Camera Deputaţilor, la solicitarea MEDIAFAX.

Unii deputaţi au declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt cazaţi la Centre Ville, alţii la Royal, iar alţii stau cu chirie.

Deputatul PDL de Arad Iustin Cionca Arghir a spus că este cazat într-un apartament în actualul Centre Ville, dar nu ştie cât costă deoarece plăteşte Camera Deputaţilor. "Am dreptul conform legii să fiu cazat la hotel ca parlamentar", a adăugat el.

Deputatul PDL de Giurgiu Victor Boiangiu a spus şi el că este cazat la Centre Ville, arătând că aici a fost repartizat de la Camera Deputaţilor, la fel ca şi deputatul PDL Doiniţa Chircu.

Deputatul PDL de Iaşi Daniel Oajdea a arătat că a fost repartizat la Centre Ville, unde are o cameră şi nu ştie cât se plăteşte pentru ea de la Camera Deputaţilor.

Oajdea a apreciat că soluţia cea mai bună pentru cazarea deputaţilor ar fi amenajarea şi modernizarea unor blocuri aflate lângă Palatul Parlamentului. "Soluţia ar fi locuinţe de serviciu pentru parlamentari, ar costa mult mai puţin decât cazarea la hotel. Investiţia în amenajarea celor două blocuri ar fi amortizată în 2-3 ani", a apreciat Oajdea.

El a arătat că nu este o soluţie cazarea deputaţilor cu chirie. "Nu putem fi cazaţi chiar oriunde, pentru că nu putem să stăm cu grija de a plăti întreţinerea, cablu tv, să ne asigurăm curăţenia, securitate, în loc să lucrăm la un proiect de lege", a explicat Daniel Oajdea.

În schimb, deputaţii PDL Mihai Boldea (Galaţi) şi Adrian Bădulescu (Teleorman) au precizat că au închiriat în Bucureşti câte un apartament deoarece nu erau mulţumiţi de cazarea la hotel.

"După scandalul că se cheltuiesc un miliard de lei vechi pentru cazarea deputaţilor, am închiriat un apartament cu două camere în Bucureşti şi am plecat de la hotelul Royal, unde se plăteau, în 2009, 90 de milioane de lei vechi (9.000 RON) pe lună. Acum plătesc pentru chirie 25 de milioane de lei vechi (2.500 RON) pe lună", a afirmat Mihail Boldea.

Adrian Bădulescu a spus că plăteşte pentru apartamentul de două camere închiriat 3.000 de lei pe lună în care intră şi cheltuielile de întreţinere. "Am plecat de la hotel, deoarece acolo era un anumit protocol care trebuie respectat, trebuia să cobori într-un anumit fel îmbrăcat şi mie îmi place să stau mai lejer", a explicat Bădulescu.

Deputatul PNL de Alba Dan Motreanu a precizat că el locuieşte în Bucureşti, în apartamentul proprietate personală, şi că nu decontează nimic pe chirie de la Camera Deputaţilor.

Deputatul PNL de Iaşi Cristian Adomniţei a precizat că locuieşte la Centre Ville şi că suma de bani reprezentând contravaloarea chiriei este achitată direct de către Camera Deputaţilor. Adomniţei a precizat că locuieşte în Bucureşti minimum trei zile pe săptămână şi maximum o săptămână în funcţie de programul pe care îl are la Camera Deputaţilor, el subliniind că atunci când se dezbate bugetul deputaţii stau la Parlament inclusiv noaptea.

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a menţionat că el locuieşte în Bucureşti la hotel Monte Nelli şi că suma reprezentând contravaloarea chiriei este achitată direct de către Camera Deputaţilor hotelului.

Potrivit Statului deputaţilor şi senatorilor, parlamentarilor care nu locuiesc în Bucureşti li se asigură cazarea de către Camera Deputaţilor. Ei pot fi cazaţi fie la hotel, fie li se acordă o sumă egală cu 70% din tariful pentru hotel pentru plata chiriei la gazdă.

Mai mult de jumătate din camerele complexului hotelier Centre Ville din Bucureşti sunt ocupate de deputaţi, preţurile de cazare pe lună variind între 2.200 şi 4.000 de euro în funcţie de dimensiunea camerei şi serviciile incluse, relatează "Ziarul Financiar".

"În mai mult de jumătate din camerele com­plexului Centre Ville, respectiv în 159 de camere clasificate la patru stele, locuiesc deputaţi. Întrebat de ZF care este preţul pe lună al unei camere de patru stele din complexul Centre Ville, Ali Yilmaz Yildirimlar (directorul general al hotelului de cinci stele Radisson Blu -424 camere- de pe Calea Victoriei, care a preluat şi conducerea complexului hotelier Centre Ville, n.r.) a declarat că începe de la 2.200 de euro şi ajunge la 4.000 de euro în funcţie de dimensiunea camerei şi serviciile incluse. El a precizat că se negociază preţul camerei atunci când clientul închiriază mai multe camere, aşa cum se întâmplă în cazul contractelor cu statul", se arată într-un articol al publicaţiei.

"Ziarul Financiar" notează că Lucian Nicolae Bode (PDL), 36 de ani, ales deputat în circumscripţia electorală din Sălaj, locuieşte din 2008 într-un apartament de patru stele din complexul Centre Ville.

"Am fost repartizat să locuiesc aici, într-un apartament cu bucătărie, dormitor şi un hol. Stau însă doar luni şi marţi în acest apartament, în restul zilelor fac muncă de teren şi nu sunt în Bucureşti, ştiu că pentru apartamentul meu se plătesc în jur de 2.500 de euro lunar chiar dacă eu locuiesc în el doar câteva zile", a spus Bode pentru ZF, adăugând că s-a luat în calcul la un moment dat ca fiecare deputat să primească o anumită sumă lunar cu care să îşi găsească cazare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici