Băsescu critică Guvernul şi pentru oprirea lucrărilor la pasajele de pe centura N-V a Aradului

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, miercuri, la Arad, oprirea lucrărilor la cele două pasaje rutiere de pe centura de nord-vest a oraşului, parte din DN 7, afirmând că acestea trebuie să fie o prioritate a Guvernului, în condiţiile în care acel drum asigură traficul greu dinspre şi spre Europa.

192 afișări
Imaginea articolului Băsescu critică Guvernul şi pentru oprirea lucrărilor la pasajele de pe centura N-V a Aradului

Băsescu critică Guvernul şi pentru oprirea lucrărilor la pasajele de pe centura N-V a Aradului (Imagine: Marian Buga/Mediafax Foto)

Şeful statului a declarat, la finalul întrevederii de la Primăria Arad cu edilul Gheorghe Falcă şi cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, că oprirea lucrărilor la pasajele de pe centura de nord-vest a oraşului - parte din DN 7 - "arată lipsa de capacitate de a stabili priorităţile".

"Mergeţi la pasajul de peste calea ferată de pe centura Aradului şi vedeţi că traficul e fluid până la calea ferată şi de acolo se formează un kilometru-doi de coadă de camioane. Nu e posibil, mai ales că pasajele sunt ridicate, lucrarea e 80 la sută făcută", a spus Traian Băsescu.

El s-a referit la cele două pasaje şi anterior, când s-a aflat pe şantierul autostrăzii Nădlac-Arad, spunând că a văzut pe centură două pasaje peste calea ferată la care sunt sistate lucrările şi "nişte cozi îngrozitoare în preajma căii ferate".

Miercuri la prânz, şeful statului a vizitat şantierul autostrăzii Nădlac-Arad, unde lucrările au fost oprite, după care a mers la Primăria Arad, unde s-a întâlnit cu primarul Gheorghe Falcă, care este finul său.

Preşedintele Băsescu a declarat, pe şantierul autostrăzii, că ceea ce se întâmplă acolo este o "expresie şi o emblemă a neputinţei", adică "proastă guvernare", trăgând un semnal de alarmă către guvern "să se trezească".

La finalul lunii iulie, liderii PDL Arad afirmau că finalizarea a două pasaje rutiere de pe centura Aradului va impune costuri suplimentare, din cauză că lucrările sunt blocate de aproape un an şi jumătate, după ce Guvernul a oprit finanţarea, iar o parte din materialele cumpărate deja s-au deteriorat.

Preşedintele interimar al PDL Arad, Iustin Cionca, anunţa, atunci, într-o conferinţă de presă, că organizaţia judeţeană a partidului a început o campanie de strângere de semnături de la populaţie "pentru sprijinirea finalizării celor două pasaje rutiere" de pe centura de nord-vest a Aradului, parte din DN 7, după ce Guvernul Ponta ar fi oprit finanţarea în primăvara anului trecut.

Conform sursei citate, lucrările la cele două pasaje peste calea ferată au fost oprite, după ce unul a fost finalizat în proporţie de 85 la sută, iar al doilea în proporţie de 70 la sută.

În iunie 2011, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) anunţa începerea lucrărilor la două pasaje de pe centura rutieră a oraşului Arad, unul care asigura traficul peste calea ferată Arad-Bucureşti, iar al doilea peste calea ferată Curtici-Brad.

Cele două proiecte aveau costurile estimate la aproximativ 13 milioane de euro.

Reprezentanţii MTI şi autorităţile arădene arătau, la vremea respectivă, că pasajele vor reduce considerabil timpii de parcurgere a centurii rutiere, în condiţiile în care barierele coboară de aproximativ 100 de ori în 24 de ore, iar timpii acumulaţi de aşteptare în faţa barierelor pentru şoferi sunt de trei ore într-o zi.

Oficialii afirmau că se vor realiza economii de peste şapte milioane de euro până în 2015 prin eliminarea staţionării autovehicolelor la bariere şi economii de 500.000 de euro din reducerea numărului de accidente. Reprezentanţii MTI anunţau că ambele pasaje trebuie finalizate cel târziu în octombrie 2012.

În vara anului trecut, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă (PDL), declara că lucrările la pasaje au fost oprite de Guvern.

"Întreruperea lucrărilor la cele două pasaje de pe centură este groaznică pentru oraş. Să opreşti o astfel de finanţare, dar în acelaşi timp să promiţi finanţare pentru un pasaj în Oradea, arată dispreţul USL faţă de arădeni", spunea Falcă.

Ulterior, în luna noiembrie, cu ocazia unei vizite în Arad, premierul Victor Ponta i-a răspuns primarului Aradului, afirmând că finanţarea celor două pasaje a fost oprită în timpul Guvernului PDL.

"Am venit pregătit cu tabelul de la CNADNR, care arată că pentru pasajul denivelat de pe DN 7, ceea ce cred că pentru toţi locuitorii Aradului este un coşmar, şi nu numai, s-au alocat prin bugetul de stat 11,2 milioane de lei. Pe data de 6 februarie 2012, de la proiect se taie 2,2 milioane de lei. Pe data de 24 aprilie, cu trei zile înainte să cadă la votul din Parlament, domnul prim ministru Ungureanu, care a fugit de la Iaşi şi era să iasă din ţară, dar a ajuns totuşi la Arad să candideze, a tăiat 1,986 milioane de lei", spunea Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici