Băsescu spune că există o dificultate în relaţia sa cu Guvernul în problema reducerii cheltuielilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi la TVR că există o dificultate în relaţia sa cu Guvernul plecând de la faptul că nu poate accepta ideea că se spune că trebuie reduse cheltuielile cu salariile şi cu personalul şi, de fapt, aceste cheltuieli cresc.

20 afișări
Imaginea articolului Băsescu spune că există o dificultate în relaţia sa cu Guvernul în problema reducerii cheltuielilor

Băsescu spune că există o dificultate în relaţia sa cu Guvernul în problema reducerii cheltuielilor (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Şeful statului a declarat la TVR, răspunzând unei întrebări, că există o dificultate în relaţia sa cu Guvernul. El a explicat că această dificultate pleacă de la faptul că nu poate accepta ideea că se spune public că trebuie să scadă cheltuielile de personal şi sociale şi, de fapt, acestea cresc.

"Au crescut cheltuielile. Sigur, e un soi de autonomie prost înţeleasă în administraţia locală. Ei cred că-şi pot permite orice din punct de vedere al salarizării, după care să ceară bani la bugetul de stat pentru investiţii. Nu se mai poate întâmpla aşa ceva. Este foarte adevărat, repet, foarte adevărat, că şi Guvernul una a spus şi alta a făcut. Şi în aparatul central au crescut cheltuielile cu salariile, ceea ce motivează, dacă vreţi, o oarecare, să spunem dificultate a relaţiei mele cu Guvernulîn ansamblul lui", a spus Băsescu.

Întrebat dacă admite că există în acest moment o dificultate în relaţia sa cu Guvernul, Băsescu a răspuns: "Aşa este, pentru că nu pot accepta ideea că spunem «Reducem personalul, reducem salariile, reducem...», şi când tragem linie, după primul trimestru, constatăm creşteri la fondul de salarii deşi ştim toţi că era o chestiune vitală reducerea cheltuielilor".

El a precizat că această dificultate a apărut după ce a văzut cifrele primului trimestru.

Preşedintele a spus că dificultatea nu este între el şi premier, ci între el şi Guvern.

Şeful statului a spus că este un adversar al creşterii TVA, menţionând că soluţia cea mai bună este scăderea cheltuielilor publice.

Băsescu: Sper ca la 1 septembrie, cu premierul, să constatăm care ministru nu a făcut restructurări

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că speră ca la 1 septembrie să constate, împreună cu premierul, care dintre miniştrii nu şi-au restructurat instituţiile din subordine.

El a spus că nu va prelungi după 1 septembrie termenul de graţie în relaţia sa cu Guvernul.

A existat un partid care a spus că iese de la guvernare dacă se umblă la pensii

Preşedintele a declarat că a existat un partid care a spus că iese de la guvernare dacă se umblă la pensii, el precizând că dacă preţul nesacrificării ţării este plecarea unui partid din Guvern, atunci acel partid trebuie să plece.

"Dacă preţul nesacrificării ţării este plecarea unui partid de la guvernare, să plece", a spus preşedintele.

Frunda a avut, în cazul Legii ANI, o poziţie împotriva intereselor României

Traian Băsescu spune că senatorul UMRD Gyorgy Frunda a avut, în cazul modificărilor la Legea ANI din Comisia senatorială pe care o conduce, o poziţie împotriva intereselor României, ţară care s-a compromis din punct de vedere al credibilităţii.

"Domnul Gyorgy Frunda a avut o poziţie împotriva intereselor României nu pentru că e ungur, ci pentru că, probabil, are de ascuns ceva, el şi clientela lui", a spus Băsescu, întrebat cum comentează faptul că un membru al coaliţiei a contribuit la o schimbare importantă a unei legi care este monitorizată de Comsia Europeană.

Băsescu susţine că nu e fezabilă acum crearea unei noi majorităţi guvernamentale

Preşedintele susţine că nu consideră fezabilă crearea unei noi majorităţi guvernamentale, ci eventual ideea unui Guvern minoritar, încercările sale de a aduce opoziţia la dialog soldându-se "cu poziţii extrem de obraznice la adresa mea, cu aroganţă".

"Nu cred că este fezabilă crearea unei alte majorităţi. Cel mult se poate merge cu un guvern minoritar. Eu am văzut toate încercările pe care le-am făcut de a aduce la dialog partidele de opoziţie s-au soldat cu poziţii extrem de obraznice la adresa mea, cu aroganţă", a declarat Traian Băsescu.

Cel puţin din 2000 încoace, toate partidele au guvernat pentru voturi, nu pentru ţară

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că toate partidele care au guvernat România "cel puţin în ultimii zece ani" au preferat să sacrifice dezvoltarea ţării în favoarea voturilor, apreciind că o criză precum aceasta poate fi depăşită doar prin responsabilitate.

"Românii trebuie să ştie că de zece ani încoace toate partidele politice care au fost la guvernare au preferat să sacrifice dezvoltarea ţării în favoarea voturilor. Cel puţin din 2000 încoace, bugetul de stat a fost utilizat de partidele politice aflate la guvernare pentru a cumpăra voturi. Acum nu mai avem decât o alternativă: aceea a responsabilităţii. (...), a declarat Băsescu.

Băsescu speră că va începe lucrul la noul cod fiscal care să prevadă impozitarea tuturor veniturilor

Preşedintele Băsescu a vorbit şi despre un nou cod fiscal, a cărui pregătire speră să înceapă cât mai repede, prin care toate veniturile să fie impozitate.

"Sper că Ministerul de Finanţe va începe pregătirea noului cod fiscal, în care toate veniturile să fie impozitate, că Ministerul Muncii va începe verificarea tuturor dosarelor de pensionare pe caz de invaliditate, iar toate programele administraţiei locale vor fi analizate", a spus preşedintele.

Băsescu a cerut în PDL să se caute lideri noi

Băsescu a declarat joi seară că nu "moşeşte PDL" şi că le-a cerut democrat liberalilor să promoveze lideri noi dar ca aceştia "nu s-au înghesuit" să-l asculte pentru că "i-a furat prea mult vâltoarea guvernării".

"Există această percepţie, că eu aş moşi PDL în continuare. Nu este adevărat. Vă pot spune că de foarte multă vreme eu nu am discuţii legate de partid cu premierul sau cu miniştrii PDL. Dimpotrivă, prima mea grijă după ce am câştigat al doilea mandat a fost să spun «Căutaţi-vă un lider, uitaţi-vă în PDL»", a spus preşedintele.

Băsescu: Dacă nu scădem cheltuielile, în martie 2011 putem fi obligaţi la un nou împrumut

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că, dacă Guvernul nu va reuşi să transpună în realitate scăderea cu 25 la sută a salariilor bugetarilor, România ar fi nevoită ca, în martie 2011, să contracteze un nou împrumut, care să meargă în consum, lucru cu care el nu ar fi de acord.

"Dacă noi nu luăm măsuri de reducere a cheltuielilor pe cele două mari zone de cangrenă din bugetul României, la anul, în martie, va trebui să cerem un nou împrumut, care se va duce şi el în consum. Nu vom avea nici bani de diguri, nici de autostrăzi, nici de infrastructură feroviară", a spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici