Blajul cere bani de la Guvern pentru organizarea vizitei Papei Francisc

Autorităţile locale din Blaj au iniţiat un proiect de hotărâre prin care solicită Guvernului un sprijin financiar în valoare de peste 4,6 milioane lei, din fondul de rezervă bugetară, pentru organizarea vizitei Papei Francisc la Blaj, din 2 iunie 2019.

137 afișări
Imaginea articolului Blajul cere bani de la Guvern pentru organizarea vizitei Papei Francisc

Blajul cere 4,6 milioane de lei de la Guvern pentru organizarea vizitei Papei Francisc

Primarului Blajului, Gheorghe Rotar, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că banii ceruţi, 4.635.203,95 lei, vor fi folosiţi pentru repararea străzilor, continuarea lucrărilor de reabilitare a Colegiului Naţional „Inochentie Micu Clain”- imobil construit în perioada 1925-1929 inclusiv cu fonduri donate de Vatican, pentru lucrări de reabilitare a Monumentului Gloria de pe Câmpia Libertăţii, şi pentru amenajarea şi dotarea cu mobilier urban pe traseul vizitei Suveranului Pontif şi cheltuieli cu organizarea evenimentului.

„Motivarea solicitării unui sprijin financiar către Guvernul României este dată de faptul că, faţă de Bucureşti şi Iaşi, alte municipalităţi care au onoarea de a găzdui un eveniment de asemenea amploare, Blajul - deşi are capacitatea administrativă şi organizatorică de a gestiona un astfel de moment - are nevoie şi de un suport financiar suplimentar necesar pentru a organiza la cel mai înalt nivel vizita Suveranului Pontif. În acest context, comunitatea locală a luat act cu interes de sprijinul financiar substanţial acordat de Guvernul de la Budapesta Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, pentru primirea Sfântului Părinte la Şumuleu şi consideră că, la rândul său, Guvernul României poate face un gest similar de sprijin faţă de Blaj”, a declarat primarul Rotar.

El a precizat că a fost sprijinit, pentru această solicitare, de Consiliul Judeţean Alba şi de Instituţia Prefectului judeţul Alba, care au făcut demersurile necesare pentru a înainta Guvernului, spre aprobare, proiectul de act normativ.

„Îmi exprim speranţa că Guvernul României va înţelege importanţa evenimentului de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj şi că, spre deosebire de Anul Centenar 2018, când nu a alocat Blajului niciun sprijin financiar, deşi Blajul celebra 170 de ani de la Marea Adunare Naţională de la 1848, de această dată va acorda importanţa cuvenită Blajului, Câmpiei Libertăţii, Şcolilor Blajului şi Bisericii Greco-Catolice, fără de care nu ar fi existat poate nici 1 Decembrie 1918 şi pentru care se întâmplă vizita Suveranului Pontif la 2 iunie 2019. În aceste zile nu mai este loc de orgolii politice, ci a sosit vremea «să mergem împreună», spre a ne ridica cu demnitate la înălţimea acestui moment istoric!”, a mai adăugat Gheorghe Rotar, primarul Blajului.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie şi va fi prezent la Bucureşti, Iaşi, Blaj şi Şumuleu Ciuc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici