BNR ia în calcul pentru 2010 scumpiri la gaze, energie termică şi electricitate

BNR ia în calcul, în scenariul de bază privind prognoza de inflaţie, o creştere a tarifelor în acest an de 5% la gaze, 4% la electricitate şi 5,2% la energie termică, cu excepţia ultimei categorii celelalte scumpiri fiind cu mult peste estimările anterioare realizate de banca centrală.

39 afișări
Imaginea articolului BNR ia în calcul pentru 2010 scumpiri la gaze, energie termică şi electricitate

BNR ia în calcul pentru 2010 scumpiri la gaze, energie termică şi electricitate (Imagine: Mediafax Foto)

"Faţă de proiecţia anterioară, în scenariul de bază curent se au în vedere pentru anul 2010 creşteri mai ample ale tarifelor la energia electrică şi gaze naturale, precum şi ale preţurilor medicamentelor, în timp ce pentru anul 2011 se anticipează ajustări mai consistente ale preţului medicamentelor şi ale tarifelor la energia termică şi serviciile de apă, canal, salubritate şi transport", se arată în raportul trimestrial asupra inflaţiei publicat vineri de BNR.

Banca centrală anticipează o variaţie a preţurilor administrate de 5,6% în 2010, faţă de estimarea anterioară, prezentată în luna noiembrie, care indica o creştere la această categorie de numai 2,7%. În aceste condiţii, preţurile administrate vor avea o contribuţie de 1,1 puncte procentuale la inflaţia prognozată pentru acest an, de 3,5%.

De altfel, preţurile la energie electrică şi termică s-au scumpit deja la începutul acestui an, în timp ce la preţul gazelor declaraţiile autorităţiilor sunt contradictorii.

Săptămâna trecută, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Tudor Şerban, declara pentru MEDIAFAX că preţul gazelor naturale va creşte în luna aprilie, iar persoanele cu o situaţie materială dificilă vor fi sprijinite la plata facturii.

"Din aprilie nu va mai putea fi ţinută presiunea pe preţ. Comisia Europeană ne-a cerut să pregătim grafice pentru 2012-2013", afirma Şerban.

La scurt timp, însă, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei au negat informaţia, susţinând chiar că preţul gazelor naturale ar putea fi menţinut pe tot anul 2010, dacă nu vor fi temperaturi extrem de scăzute pe o perioadă îndelungată şi în lipsa unor probleme cu sistemul de transport.

Preşedintele ANRE, Petru Lificiu, a explicat că a făcut "un experiment" şi i-a întrebat pe şefii departamentelor autorităţii dacă preţurile pot fi menţinute, iar răspunsurile, cu o singură excepţie, au fost pozitive.

Autorităţile de la Bucureşti trebuie să prezinte Comisiei Europene, până în luna martie, un program privind liberalizarea preţului la gazele din producţia internă, în urma solicitărilor primite de la executivul Uniunii Europene.

Preţurile gazelor plătite de consumatorii din România sunt cele mai reduse din UE, plasându-se la 50% din media Uniunii.

Anul trecut, preţul plătit de populaţie pentru gaze naturale a scăzut cu 8%.

La finele anului trecut, Lificiu a anunţat că preţul plătit de firme şi populaţie pentru energia electrică va creşte cu 3,5%-4%, de la 1 ianuarie 2010, fiind indexat cu inflaţia. Atât distribuitorii de gaze, cât şi cei de electricitate au solicitat ANRE majorarea preţurilor de la 1 ianuarie 2010

La energia termică, tarifele sunt stabilite la nivel local, pe baza avizului individual acordat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici