Toni Greblă a fost ACHITAT definitiv în dosarul în care au fost percheziţii la ferma sa de struţi/ Prima reacţie a secretarului general al Guvernului: Sper să iau cea mai bună decizie. Alţii nu au procedat la fel cu mine

Magistraţii instanţei supreme l-au achitat definitiv, joi, pe Toni Greblă, în dosarul în care a fost cercetat pentru fapte de corupţie. Secretarul general al Guvernului a fost achitat şi în primă instanţă de ÎCCJ pentru trafic de influenţă, fals în acte şi coordonarea unui grup infracţional.

5127 afișări
Imaginea articolului Toni Greblă a fost ACHITAT definitiv în dosarul în care au fost percheziţii la ferma sa de struţi/ Prima reacţie a secretarului general al Guvernului: Sper să iau cea mai bună decizie. Alţii nu au procedat la fel cu mine

BREAKING Secretarul general al Guvernului Toni Greblă a fost ACHITAT definitiv în dosarul în care au fost percheziţii la ferma sa de struţi

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat definitiv pe Toni Greblă în dosarul în care a fost cercetat pentru trafic de influenţă, fals în acte şi coordonarea unui grup infracţional. Greblă a fost achitat şi în primă instanţă tot de ÎCCJ.

Procurorii DNA l-au acuzat în 2015 pe Toni Greblă că, după efectuarea percheziţiilor domiciliare la ferma sa de struţi, fostul judecător al Curţii Constituţionale şi-a continuat activitatea infracţională şi a făcut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obţinute din infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, ca să obţină pentru el şi pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

La vremea respectivă, Greblă, fost judecător CCR, a fost reţinut de DNA pentru o perioadă de 24 de ore.

Greblă a explicat atunci că procurorii i-au imputat faptul că, în ce priveşte infracţiunea de trafic de influenţă, este vorba despre o sumă de 100.000 de euro, care a fost investită de omul de afaceri Mihai Prundianu în ferma de struţi. În schimbul banilor, Greblă ar fi intervenit pentru acesta pe lângă unele instituţii ale statului.

DNA mai arăta că, începând din august 2014, Toni Greblă a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetăţean turc, cetăţeanul moldvean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetăţeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Greblă, după ce a fost achitat: Sper să iau cea mai bună decizie.Alţii nu au procedat la fel cu mine

Toni Greblă a declarat, la scurt timp după ce a fost achitat definitiv de instanţa supremă, că va analiza şi va lua o decizie. Secretarul general al Guvernului a spus că dosarul i-a fost deschis pentru că trebuia şi CCR să fie atenţionată de persoane care „s-au crezut dumnezei” în instituţii.

„Nicio decizie nu trebui luată la cald. Voi analiza cu luciditate, având în vedere şi funcţia pe care o exercit în prezent. Şi sper să iau cea mai bună decizie - să nu mă pripesc, să fiu un om echilibrat. Din păcate, alţii nu au procedat la fel cu mine”, a declarat Toni Greblă, la Antena3.

Întrebat de ce i s-a deschis acest dosar când era judecător CCR, Greblă a răspuns: „Anumiţi oameni care nu mai reprezentau instituţiile în care lucrau s-au crezut dumnezei şi au vrut să pună la punct toate celelalte instituţii ale statului român. Rămăsese CCR neatenţionată în legătură cu faptul c deciziile ar trebui luate în altă parte şi conform cu interesle unora. Din acest motiv, au vrut să dea un exemplu şi CCR. Iar au acum mă felicit pentru faptul că imediat mi-am dat demisia din CCR pentru a apăra Curtea şi ea să poată să-şi exrcite responsabilităţile”.

La rândul său, Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, a spus că nu avea nicio îndoială în privinţa nevinovăţiei lui Greblă.

„Sunt prieten cu Toni Greblă de mai bine de 25 de ani. Nu e un secret că am făcut propunerea să meargă la Guvern şi de asemenea să meargă la Ministerul Justiţiei. Se miza pe faptul că judecătorii nu contează, erau însăilate în bătaie de joc nişte acuzaţii în care domnul Greblă era acuzat că a încălcat embargoul iimpus de Rusia UE. Eu nu am avut nicio îndoială că este nevinovat. Probabil că ei nu au mai reuşit să lege ceva din aceste mizerii în care se legau capre, struţi, rochii şi embargoul”, a spus Nicolae la Antena3.

Taguri:
toni greblă,
iccj,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici