Buzoianul care a câştigat procesul cu banca: Nu mai suportam să fiu hărţuit, îmi sunau şi vecinii

Ovidiu Olteanu, bărbatul care a câştigat la Tribunalul Buzău procesul intentat băncii de la care în 2007 a contractat un credit de nevoi personale, spune că a apelat la instanţă în 2014 întrucât nu a mai rezistat să fie hărţuit de bancă, ajungându-se în situaţia în care îi erau sunaţi şi vecinii.

5248 afișări
Imaginea articolului Buzoianul care a câştigat procesul cu banca: Nu mai suportam să fiu hărţuit, îmi sunau şi vecinii

Buzoianul care a câştigat procesul cu banca: Nu mai suportam să fiu hărţuit, îmi sunau şi vecinii (Imagine: Shutterstock)

În 2007, Ovidiu Olteanu a contractat la Pireus Bank un credit de nevoi personale în valoare de 112.000 de franci elveţieni, scadent în anul 2025.

La momentul la care a luat creditul, buzoianul avea venituri destul de mari, fiind proprietarul unei firme, însă a urmat criza economică, veniturile i-au scăzut, iar când valoarea francului a început să crească s-a văzut în incapacitatea de a plăti lunar ratele la bancă.

El spune că în aprilie 2014 a decis să dea în judecată banca, în condiţiile în care era hărţuit continuu, fiind sunat şi pentru întârzieri de câteva zile.

Bărbatul mai spune că angajaţii băncii ajunseseră să îi sune pe vecinii săi, care îl opreau pe scara imobilului şi îi spuneau că va fi evacuat dacă nu îşi va achita ratele la bancă.

”Am contractat creditul în anul 2007 pentru că dobânda era cea mai scăzută şi era valuta cea mai ieftină de pe piaţă. Venind criza, au intervenit problemele si am solicitat băncii să îmi mai scadă din dobândă şi să ne ajute pentru că întotdeauna depuneam banii cu o lună-două înainte, niciodată nu fuseseră nevoiţi să mă sune până atunci. După ce am început să întârzii, au început să mă sune şi să mă hărţuiască, să îmi sune vecinii, prietenii. La un moment dat, le-am zis să vină să îmi pună un banner mare pe poartă că am întârziat o lună. Mă sunau tot timpul. Într-o zi le-am zis că nu pot vorbi pentru că sunt la volan şi atunci au spus că de ce nu vând maşina ca să le plătesc datoria sau să mai pun ceva gaj, că garanţia este prea mică. Atunci am considerat că cel mai bine e sa apelez la justiţie”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Ovidiu Olteanu, care la momentul contractării creditului plătea o rată lunară 970 de lei, iar înainte de intentarea procesului ajunsese să achite aproape 3.000 de lei.

Avocata Elena Pavel, care l-a reprezentat în instanţă pe bărbat, spune că mai are cel puţin 20 de astfel de procese înregistrate atât la Tribunalul Buzău, cât şi la Tribunalul Bucureşti.

”Am solicitat îngheţarea cursului franc elveţian - leu la momentul contractării împrumutului. Soluţia instanţei de la Buzău este un al doilea precedent după o decizie dată la Galaţi, care a dispus îngheţarea, stabilizarea cursului la momentul la care s-a luat împrumutul, în cazul de la Buzău 28 martie 2007”, a mai spus avocata.

Ea a precizat că decizia Tribunalului Buzău poate fi un precedent pentru că se bazează pe decizia CJUE în cazul Kasler vs. OTP.

Potrivit acesteia, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene consideră că instanţele naţionale se pot pronunţa asupra naturii abuzive a unei clauze referitoare la mecanismul cursului de schimb dintr-un contract de credit şi că instanţele pot înlocui clauzele lovite de nulitate cu dispoziţii din dreptul naţional, dacă este pusă în pericol desfăşurarea contractului în continuare.

”Din punctul meu de vedere, e o soluţie salutară, toată lumea era în situaţie de pasivitate, nimeni nu a luat nici o decizie, justiţia a deschis într-un fel sau altul calea către anumite soluţii care să fie în avantajul clientului. Noi suntem dispuşi la negocieri, dar să vină cu soluţii să ne favorizeze pentru că dezechilibrul este nesemnificativ. Noi nu suntem inamicii băncilor, băncile i-au agresat pe oameni şi nu le-au dat soluţii Suntem de acord să se plătească un curs mai mare cu 10-15 la sută faţă de momentul contractării, dar să se vină cu soluţii, nu suntem de rea-credinţă. Chiar mi-am sfătuit clienţii să meargă să negocieze, poate obţin ceva”, a adăugat avocata buzoianului.

Angelica Miu, purtător de cuvânt al Tribunalului Buzău, afirmă, la rândul său, că instanţa a admis în parte acţiunea şi a stabilit caracterul abuziv al unei clauze contractuale.

”Tribunalul a admis în parte acţiunea şi a stabilit caracterul abuziv al clauzei contractuale, pe care a modificat-o în parte, în sensul că a stabilizat cursul de schimb franc elveţian - leu pentru calculul tuturor ratelor contractuale la cursul datei contracării creditului, adică martie 2007”, a explicat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Buzău.

Decizia a fost luată de Tribunalul Buzău în 16 ianuarie, magistraţii stabilind că fiecare rată datorată de bărbat ar trebui să fie plătită la cursul franc elveţian-leu la data încheierii contractului de credit, începând cu data scadenţei primei rate şi până la finalizarea raporturilor contractuale dintre părţi. Banca mai este obligată să plătească reclamantului 1.500 lei cheltuieli de judecată.

Instanţa a respins însă ca neîntemeiate capetele de cerere privind plata ratelor în moneda naţională şi constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare din contractul de credit.

Decizia Tribunalului Buzău nu este definitivă.

Cursul francului elveţian a atins niveluri record joi, vineri şi luni, ca urmare a eliminării plafonului minim impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Luni, cursul francului a urcat cu 1,1%, la 4,4716 lei, după un avans de 2,2% vineri, la 4,4228 lei, şi de 15,7% joi, când a crescut la 4,3287 lei. În urmă cu o săptămână, BNR a anunţat un curs de 3,7415 lei pentru franc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici