Câmpeanu: Suntem în dificultate extraordinar de mare cu POSDRU din cauza guvernării Boc

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, joi, că România se află "într-o dificultate extraordinară cu programul POSDRU din cauza guvernării Boc", care a angajat în conducerea acestui organism oameni "fără nicio competenţă în domeniu".

471 afișări
Imaginea articolului Câmpeanu: Suntem în dificultate extraordinar de mare cu POSDRU din cauza guvernării Boc

Mariana Câmpeanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Suntem într-o dificultate extraordinar de mare cu programul POSDRU din cauza guvernării Boc. Începând cu haosul instituit în toate instituţiile statului, de la administraţia locală până la cea centrală, inclusiv în cadrul acestui organism de gestionare a fondurilor europene, prin faptul că au fost aduşi oameni la conducerea acestui departament care nu aveau nicio competenţă în domeniu, pornind cu faptul că a redus salariile şi sporurile, iar toţi oamenii calificaţi au plecat către firme care făceau proiecte sau către ONG-uri. Tot ce s-a întâmplat după aceea s-a făcut şi cu oameni care nu au cunoscut bine sau care au fost chiar în conflict de interese, iar verificarea a fost la un nivel foarte scăzut. Începând cu 2009, toate organele de control din România sau ale CE au constatat unele neregularităţi care trebuiau corectate. Mai sunt încă probleme din 2009 care nu au fost corectate până la această oră", a declarat, într-o conferinţă de presă, Mariana Câmpeanu.

Potrivit acesteia, pentru salvarea acestor fonduri europene, care sunt în interesul României, premierul Victor Ponta a format un colectiv interministerial, iar în cadrul Ministerului Muncii s-a creat un program de verificare a sumelor pentru proiectele cu finanţare europeană.

"În cadrul Ministerului Muncii am creat un program amănunţit de verificare a sumelor care au fost deja plătite, care urmează să fie plătite în perioada următoare, a programelor care urmează să fie depuse, astfel încât să îndeplinim cerinţele pe care le-am avut de la auditurile pe care s-au făcut. Programul îl vom pune de acord săptămâna viitoare cu Comisia Europeană şi sper ca în două-trei luni să punem pe picioare acest organism. Vis-a-vis de beneficiari, nu dorim să blocăm programele, sumele eligibile vor fi plătite din bugetul de stat urmând să le recuperăm apoi de la UE", a spus Câmpeanu.

Toate proiectele din POSDRU aflate în implementare vor fi verificate, iar procedurile de verificare a cererilor de rambursare şi de evaluare în funcţie de rezultatele studiului privind rezonabilitatea costurilor, inclusiv cele salariale, vor fi revizuite, potrivit măsurilor aprobate de Guvern.

Guvernul a aprobat Planul de măsuri preliminare pentru POSDRU, propus de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, în vederea remedierii deficienţelor constatate în acest program, a anunţat, miercurea trecută, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Măsurile care vor fi luate în regim de urgenţă vizează verificarea tuturor proiectelor aflate în implementare prin personalul existent şi prin externalizare, revizuirea procedurii privind verificarea cererilor de rambursare (administrativ şi la faţa locului), revizuirea procedurii de evaluare în funcţie de rezultatele studiului privind rezonabilitatea costurilor (inclusiv cele salariale) şi în funcţie de recomandările auditorilor, securizarea şi îmbunătăţirea sistemelor informatice de la nivelul POSDRU şi modificarea procedurilor de lucru, precum şi semnarea protocoalelor operaţionale.

Planul adoptat de Guvern prevede şi măsuri privind conflictul de interese şi pentru managementul neregulilor.

Ministerul Muncii a precizat că, în prezent, în cadrul POSDRU sunt 2.468 de contracte de finanţare aprobate, din care 1.035 cu valori de până la cinci milioane de euro, 184 sunt contracte de finanţare aferente schemelor de ajutor de stat, 1.210 au valori de până la 500.000 de euro şi 39 sunt contracte de asistenţă tehnică finanţate în cadrul axei 7.

"Rambursările efectuate de Autoritatea de Management către beneficiari sunt în valoare de circa 1,1 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproximativ 29,77 la sută din alocarea UE pentru POSDRU, în perioada 2007-2013. Sumele rambursate de către Comisia Europeană sunt de aproximativ 220 milioane euro, reprezentând un grad de absorbţie de 6,34 la sută, din alocarea UE pentru POSDRU, în perioada 2007 - 2013", se arăta în comunicatul MMFPS transmis agenţiei MEDIAFAX.

În 30 martie, Comisia Europeană a informat autorităţile române că va relua efectuarea plăţilor intermediare şi că va organiza misiuni de audit (de sistem şi operaţiuni), în perioada aprilie - mai 2012, în vederea obţinerii unei confirmări şi a unei asigurări suplimentare asupra funcţionalităţii sistemului de management şi control al POSDRU, inclusiv în ceea ce priveşte eficienţa şi eficacitatea verificărilor de management.

Principalele probleme semnalate la închiderea misiunii de audit de către reprezentanţii Comisiei Europene se referă la deficienţe majore în procedura de evaluare a proiectelor şi la deficienţe în verificările de management efectuate în scopul rambursării cheltuielilor către beneficiari

MMFPS arăta că, după verificarea procedurilor de evaluare a proiectelor din anii 2008, 2009, 2010, au fost identificate deficienţe în modul de evaluare a aplicaţiilor depuse - de exemplu în ceea ce priveşte modul de justificare a bugetelor proiectelor privind cheltuielile salariale - şi s-a constatat că nerespectarea principiului cost-eficienţă în evaluarea şi selectarea proiectelor poate genera corecţii financiare.

De asemenea, au fost identificate deficienţe în procedura de eşantionare a cheltuielilor care se utilizează la verificarea fiecărei cereri de rambursare POSDRU. Totodată, s-a constatat că verificarea achiziţiilor publice se efectuează doar pe bază de eşantion şi lipseşte o verificare încrucişată a cheltuielilor declarate pe proiecte diferite, de către acelaşi beneficiar.

Nivelul ridicat de salarizare coroborat cu numărul de experţi nejustificat de mare pentru unele proiecte şi activitatea experţilor în unele cazuri nejustificată documentar au fost alte deficienţe identificate.

Până la comunicarea concluziilor verificărilor efectuate de către Comisia Europeană (în perioada aprilie - mai 2012), Autoritatea de Management pentru POSDRU a elaborat Planul de măsuri preliminare, care va fi revizuit pentru a include şi elementele suplimentare ce vor rezulta din rapoartele de audit ale Comisiei Europene.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni dimineaţă, că România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor prin POSDRU, din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici