Video Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj dintre candidaţii pentru şefia Secţiei de anchetă

Procurorul Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj, de 9,86, dintre candidaţii pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 şi de Bogdan Pîrlog, care a obţinut 3,25, potrivit CSM.

3895 afișări

UPDATE ora 19.10: Procurorii Adina Florea şi Sorin Iasinovschi au susţinut, marţi, interviurile în faţa comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia de procuror-şef a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, în timp ce Bogdan Pîrlog nu s-a prezentat.

Potrivit ordinii soluţionate a şedinţei de marţi a CSM, Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj, de 9,86, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 şi de Bogdan Pîrlog, care a obţinut 3,25.

Potrivit regulamnetului, rezultatele sunt definitive şi nu pot fi contestate.

Interviurile au avut loc în contextul în care funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat pentru a prelua postul de judecător al Curţii Constituţionale Române.

UPDATE ora 14.20 Sorin Iasinovschi: Misiunea secţiei de anchetă este de a vindeca trauma asupra magistraţilor

Sorin Iasinovschi, candidat pentru funcţia de şef al Secţiei de anchetare a magistraţilor, a spus la interviul de la CSM, că structura de parchet are drept misiune „vindecarea” unor traume suferite de magistraţi deoarece, în trecut, „au existat derapaje” de la aplicarea legii.

„Această secţie nu a fost înfiinţată cu scopul de a pune pe cineva la zid, ci dimpotrivă, de a crea o protecţie a magistraţilor împotriva valului de plângeri şi sesizări care vin împotriva magistraţilor. Eu am avut în vedere misiunea pe care o are această secţie. Dacă vă uitaţi la condiţiile sau realităţile în ceea ce priveşte cercetarea magistratilor din ultimii 4 ani, vom constata că aşa cum spune Inspecţia Judiciară, au existat derapaje de la aplicarea normelor de drept în ceea ce priveşte cercetarea magistraţilor. Această secţie va avea rolul de a repara ceea ce se mai poate repara în acest sens şi de a garanta că acele derapaje nu vor mai exista în viitor”, a spus Sorin Iasinovschi, în interviul pentru şefia Secţiei de anchetare a magistraţilor.

Procurorul a mai precizat că au fost derapaje de la aplicarea normelor de drept ce au creat „o traumă asupra magistraţilor”: „Misiunea acestei secţii este de a vindeca această traumă. Când spun traumă, nu spun întamplător”.

UPDATE ora 11.30 Florea: S-au autorizat măsuri de supraveghere faţă de magistraţi fără ca rezultatul să devină probă

Adina Florea a spus, la interviul pentru şefia Secţiei Speciale, că a observat că au fost autorizate interceptări ale magistraţilor fără ca rezultatele măsurilor de supraveghere tehnică să devină, ulterior, probe în dosarele penale, iar perioada lungă de interceptare putea să exercite presiune.

„Au fost situaţii nu puţine, din păcate, şi din punctul meu de vedere este trist, când s-au solicitat şi autorizat măsuri de supraveghere tehnică faţă de magistraţi fără ca, ulterior, rezultatele măsurilor de supraveghere tehnică să devină mijloc de probă în dosarul penal, deşi perioadele de supraveghere tehnică sunt suficient de mari cât să exercite o anumită presiune asupra magistratului chemat să înfăptuiască justitţia în mod independent şi în numele legii”, a declarat Adina Florea.

Procurorul a mai spus, la interviul din faţa comisiei de concurs a CSM, că în proiectul managerial intenţionează să evite astfel de situaţii, dacă va fi desemnată şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Interviul are loc în contextul în care funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat pentru a prelua postul de judecător al Curţii Constituţionale Române.

UPDATE ora 10.55 Adina Florea: Niciodată nu am fost aservită politic. Nimeni nu a încercat să îmi impună vreo idee

Adina Florea a declarat, la interviul pentru şefia Secţiei Speciale de la CSM, că este un procuror independent şi, contrar informaţiilor vehiculate în spaţiul public, ea nu este „aservită politic” şi nimeni nu a încercat „să îi impută” o anumită acţiune sau idee.

„Niciodată, în toată activitatea mea profesională, nu am fost aservită politic. Activitatea s-a desfăşurat cu respectarea legii, astfel cum am jurat când am intrat în profesie. Niciodată, în activitatea mea profesională nu am desfăşurat altfel de activităţi decât cele care corespund atribuţiilor care guvernează activitatea procurorului. (...) Am fost un procuror independent şi sunt independent, indiferent de ce se vehiculează. Nimeni nici nu a încercat să îmi impută vreo idee la ceea ce aş fi putut să desfăşor în activitatea derulată din punct de vedere profesional”, a declarat Adina Florea, în faţa comisiei de concurs pentru şefia Secţiei Speciale.

Florea mai vorbit şi despre deficienţele constatate, pe care le va remedia, dacă va fi desemnată şef al Secţiei: „Au fost situaţii intâlnite în practic, în care dosarele constituite cu privire la infracţiuni pretins săvârşite de magistraţi au stat pe rolul organelor judiciare fără ca măcar să fi fost începută urmărirea penală in rem. Cu toate acestea, aceste dosare au rămas în nelucrare”.

Adina Florea, Sorin Iasinovschi şi Bogdan Pîrlog sunt cei trei candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Aceştia sunt programaţi pentru a susţine, marţi, interviurile în faţa unei comisii formate din membrii CSM, însă Pîrlog nu s-a prezentat pentru că a recuzat câţiva membri din comisia de concurs.

Interviurile au loc în contextul în care funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat pentru a prelua postul de judecător al Curţii Constituţionale Române.

UPDATE ora 10.50 B.Pîrlog a cerut recuzarea unor membri din comisia de concurs CSM pentru şefia Secţiei de anchetă

Procurorul Bogdan Pîrlog, candidat pentru şefia Secţiei de anchetare a magistraţilor, a precizat pentru MEDIAFAX că a formulat o cerere de recuzare a unor membri CSM care fac parte din comisia de concurs, între care şi pe preşedintele Consiliului, Lia Savonea.

Procurorul Bogdan Pîrlog nu s-a prezentat, marţi, la sediul CSM pentru a susţine, în faţa comisiei de concurs din CSM, interviul pentru funcţia de şef al Secţiei, deoarece aşteaptă un răspuns privind recuzarea unor membri. Procurorul a precizat, pentru MEDIAFAX, că a cerut recuzarea Liei Savonea (preşedinte CSM), Simona Marcu şi Nicoleta Ţînţ.

Adina Florea, Sorin Iasinovschi şi Bogdan Pîrlog sunt cei trei candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Aceştia sunt programaţi pentru a susţine, marţi, interviurile în faţa unei comisii formate din membrii CSM.

Iniţial, Pîrlog a fost respins deoarece nu ar fi avut 18 ani vechime, însă acesta a formulat contestaţie. Plenul CSM a decis admiterea contestaţiei procurorului Bogdan Pîrlog.

Interviurile au loc în contextul în care funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat pentru a prelua postul de judecător al Curţii Constituţionale Române.

UPDATE ora 09.55 Iasinovschi, înainte de interviul pentru şefia SIIJ:Secţia, vitală. Un magistrat informat nu o contestă

„Nu pot face eu comparaţie (între candidaţi, n.r.). Comparaţia o s-o facă comisia. (...) A fost criticată pentru că nu este bine cunoscută. (...) Este vitală pentru sistemul de justiţie. Dacă vă uitaţi la standardele de calitate ale personalulyui selectat pentru această secţie şi de garanţiile de care beneficiază, o să realizaţi că este o diferenţă foarte mare”, a declarat procurorul Sorin Iasinovschi, înainte de interviul pentru şefia Secţiei de Anchetare a magistraţilor.

Întrebat dacă Secţia a procedat corect privind retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă, procurorul a subliniat că nu se poate pronunţa, însă „cel care a luat decizia probabil că a avut argumente solide ca să le retragă”.

De asemenea, Iasinovschi consideră că pentru a lucra în cadrul Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, un procuror trebuie să respecte mai multe standarde decât cele necesare pentru a activa în cadrul DNA.

„Evident (sunt standarde mai ridicate decât pentru DNA, n.r.), uitaţi-vă ce experienţă se cere. (...) Problema e că nu e suficient cunoscută, iar trauma creată sistemului judiciar prin derapajele care au existat după 2014 au creat o mare suspiciune, s-a creat povestea drobului de sare din povestea lui Creangă. Frica, chiar dacă este imaginară, oamenii se tem. Odată ce ai trebut prin nişte traume, e greu. Trebuie să mai treacă o perioadă de timp. (...) Un magistrat informat nu ar avea motive să conteste această secţie”, a mai spus sursa citată.

Candidaţii la şefia Secţiei de anchetare a magistraţilor susţin interviurile în faţa CSM

Adina Florea, Sorin Iasinovschi şi Bogdan Pîrlog sunt cei trei candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Aceştia vor susţine, marţi, interviurile în faţa unei comisii formate din membrii CSM.

Iniţial, Pîrlog a fost respins deoarece nu ar fi avut 18 ani vechime, însă acesta a formulat contestaţie. Plenul CSM a decis admiterea contestaţiei procurorului Bogdan Pîrlog.

Interviurile au loc în contextul în care funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat pentru a prelua postul de judecător al Curţii Constituţionale Române.

Taguri:
csm,
siij,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici