Cartel Alfa cere premierului o întâlnire de urgenţă pe problemele de la CFR Marfă

"Cartel Alfa" şi Federaţia Mecanicilor de Locomotivă solicită premierului o întâlnire de urgenţă privind problemele de la CFR Marfă, întâlnire la care să participe şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, pentru a încerca evitarea unei noi reorganizări şi restructurări.

31 afișări
Imaginea articolului Cartel Alfa cere premierului o întâlnire de urgenţă pe problemele de la CFR Marfă

Cartel Alfa cere premierului o întâlnire de urgenţă pe problemele de la CFR Marfă (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Sindicaliştii cer primului - ministru, printr-o scrisoare deschisă de luni, o discuţie referitoare la procesul de privatizare de la CFR Marfă şi la situaţia companiei.

"Confederaţia «Cartel Alfa» şi Federaţia Mecanicilor de Locomotivă constată din nou existenţa a grave deficienţe în managementul companiilor de stat. O ultimă demonstraţie o reprezintă situaţia de la CFR Marfă, companie care se află, începând cu 15 mai, prin rotaţie în somaj tehnic şi urmează să fie supusă unei noi reorganizări şi restructurări, după ce, cu mai puţin de şase luni în urmă, în martie 2010, a fost afectată de o acţiune similară", se arată într-un comunicat de luni al "Cartel Alfa".

Sindicaliştii consideră că aceasta dovedeşte în primul rând gravele deficienţe ale managementului de la CFR Marfă a cărui reanalizare şi restructurare se impune cu prioritate.

"Trebuie menţionat faptul că intenţia unei noi restructurări şi reorganizări la CFR Marfă lasă impresia că privatizarea urmăreşte doar vânzarea activelor CFR Marfă ci nu privatizarea unei afaceri în sine. Un amănunt care susţine acest fapt este acela că la analiza activităţii au fost luate în calcul doar performanţele din ultimii doi ani, de criză, şi nu ultimii 8-10 ani, aşa cum este firesc când se urmăreşte o reală privatizare a unei afaceri", potrivit sursei citate.

Pentru evitarea conflictelor deschise, "Cartel Alfa" şi Federaţia Mecanicilor de Locomotivă solicită primului - ministru o întâlnire de urgenţă pe marginea problemelor de la CFR Marfă, la care să participe şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) pregăteşte un proiect care vizează disponibilizarea a 12.800 de angajaţi din sectorul feroviar până la sfârşitul lunii septembrie, au declarat pentru MEDIAFAX surse din sectorul feroviar.

Astfel, cei mai mulţi disponibilizaţi vor fi la CFR Marfă (5.000 de angajaţi), urmată de CFR Călători, cu 3.900 de salariaţi, CFR SA, cu 2.900 de persoane, şi Electrificare CFR, cu 1.000 de concediaţi.

În perioada martie-aprilie, MTI a disponibilizat 10.361 de persoane din cauza situaţiei economico-financiară a companiilor care nu mai permite continuarea activităţii fără aplicarea unui program de restructurare şi reorganizare.

Cei mai mulţi salariaţi au fost disponibilizaţi de la CFR Marfă (6.700), următoarele două companii în funcţie de numărul concedierilor fiind CFR Călători (1.100) şi Întreţinere şi Reparaţii Vagoane "CFR IRV" (800).

Aceştia vor primi pe lângă indemnizaţia de şomaj, o sumă de două ori mai mare decât salariul mediu net pe economie, la data desfacerii contractului de muncă, la care se adaugă un venit lunar de completare pentru o perioadă de 12-15 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici