Cazul Timişoara | Rezultate neconcludente după primele analize în cazul celor 3 morţi după dezinsecţie / Ultimele date despre persoanele internate

Primele analize în cazul celor 3 morţi după dezinsecţia din Timişoara, făcute de legişti, sunt neconcludente. „Depistarea unui toxic în organism nu se poate face atât de repede şi printr-o singură gamă de analize”, spune directorul IML Timişoara. Totodată, cinci persoane dintre cele evacuate în Timişoara, după deratizare, au cerut miercuri ajutor medical. Printre cei care au apelat 112 se află trei copii.

5286 afișări
Imaginea articolului Cazul Timişoara | Rezultate neconcludente după primele analize în cazul celor 3 morţi după dezinsecţie / Ultimele date despre persoanele internate

Cazul Timişoara: Cinci persoane, printre care trei copii, dintre cele evacuate au cerut astăzi ajutor medical

UPDATE ora 18.00 Ministerul Sănătăţii: 44 de persoane sunt internate în spital după deratizarea din Timişoara

44 de persoane sunt în continuare internate în spital după deratizarea din Timişoara, dintre care 32 sunt copii, transmite Ministerul Sănătăţii, care mai precizează că toţi pacienţii sunt în stare stabilă.

Ministerul Sănătăţii monitorizează starea de sănătate a pacienţilor internaţi în spitalele din Timişoara, urmare a incidentului din blocul de locuinţe, în urma căruia trei persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 88 au fost intoxicate.

În prezent, un număr de 44 de persoane mai sunt internate în unităţile spitaliceşti timişorene, dintre care 9 pacienţi la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă „Pius Brînzeu”, 3 pacienţi la Spitalul Municipal şi 32 pacienţi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu”, se arată într-o informare emisă, miercuri, de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

Potrivit aceleiaşi surse, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu” s-au mai prezentat patru copii cu vârste între 11 şi 16 ani, 3 dintre aceştia fiind internaţi în secţia de Toxicologie a unităţii medicale.

Unul dintre copii a rămas în observaţie medicală în staţionarul UPU.

De asemenea, un copil se mai află sub observaţie medicală de specialitate în staţionarul de zi a Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu”.

Conform informărilor primite din partea spitalelor, toţi pacienţii sunt în stare stabilă hemodinamic, fără agravare, informează Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a solicitat unităţilor sanitare să semnaleze dacă întâmpină greutăţi în asigurarea medicamentelor sau a materialelor sanitare necesare pentru astfel de cazuri.

UPDATE 16:10 Ministerul Sănătăţii: Prelevări de probe la Timişoara pentru a stabili gradul de poluare din blocuri

Ministerul Sănătăţii a anunţat că Inspecţia Sanitară de Stat a prelevat probe din imobilele din Timişoara unde s-a efectuat deratizarea, pentru a afla dacă mai există în aer fosfina. Substanţa folosită în blocuri e utilizată strict în depozite goale, fiind interzisă în spaţiile de locuit.

Ministerul Sănătăţii au precizează, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că inspectorii Inspecţiei Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiş, au prelevat probe pentru a stabili gradul de poluare şi radioactivitate al aerului din blocurile unde s-a efectuat deratizarea.

„Ministerul Sănătăţii a dispus prin echipa de control trimisă la Timişoara şi conform dispoziţiilor HG. nr. 557/2016, ca DSP Timiş să intre în imobilele afectate de folosirea acelui insecticid, identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, ca fiind Delicia-Gastoxin (substanţă ce conţine fosfură de aluminiu, în concentraţie de 57%) şi să determine gradul de poluare şi radioactivitate al aerului din încăperi”, se arată în comunicat.

În funcţie de aceste rezultate, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va decide dacă locatarii afectaţi pot reveni în casele lor.

„La acest moment, se prelevează probe de către inspectorii Inspecţiei Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiş, care vor ajunge într-un laborator de toxicologie, pentru a se determina dacă mai există în aer fosfina, substanţă letală care a provocat decesul celor 3 persoane şi intoxicarea altor 88. Rezultatele vor fi comunicate Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care va dispune, în funcţie de rezultatele de la laborator, întoarcerea locatarilor în imobile”, se menţionează în comunicatul de presă.

Potrivit aceleiaşi surse, echipa de control a Ministerului Sănătăţii a verificat şi a constatat că produsul Delicia-Gastoxin este certificat de către Comisia Naţională pentru Produse Biocide, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 528/2012 al Parlamentului European şi Consiliului UE, pentru utilizare ca insecticid, folosit strict în interiorul silozurilor goale, a celulelor de depozitare goale, stive, camere de depozitare goale, alte clădiri etanşe la gaze(închise/sigilate, libere) şi este interzisă folosirea lor în spaţii de locuit.

UPDATE ora 15:30 Numărul persoanelor internate după dezinsecţia din Timişoara a ajuns la 45

Numărul persoanelor internate după dezinsecţia din Timişoara este în creştere. Dacă la ora 11 erau anunţate 40 de persoane internate, la această oră sunt 45.

Reprezentanţii ISU Timiş spun că ultimul bilanţ al persoanelor internate a ajuns la 45.

Astfel, la Spitalul Judeţean sunt 10 adulţi internaţi, la Spitalul Municipal 3 adulţi internaţi, iar la Spitalul „Louis Turcanu” 32 de copii.

UPDATE ora 14:35 Directorul IML Timişoara, Alexandra Enache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că medicii legişti au finalizat analizele preliminare în urma autopsiilor.

„În acest moment avem rezultate preliminarii. Desfăşurăm mai departe toxicologice şi analize de anatomie patolgoică tocmai pentru a stabili cu certitudine diagnosticul la aceste trei cazuri care au fost autopsiate ieri. Analizele preliminare sunt negative pentru toxicul pe care noi l-am testat, dar aprofundăm pe alte tehnici şi alte determinări toxicologice prezenţa toxicelor în organism. Se desfăşoară examenul toxicologic în continuare, pentru că depistarea unui toxic în organism nu se poate face atât de repede şi printr-o singură gamă de analize. Vom căuta în contiuare prezenţa toxicului în organismele persoanelor decedate. În paralel se fac analize de anatomie patologică", a spus Alexandra Enache.

Cinci persoane, printre care trei copii, dintre cele evacuate au cerut astăzi ajutor medical

Reprezentanţii ISU Timiş spun că miercuri s-au primit 3 solicitări noi, prin 112, pentru 5 persoane: o mamă cu 2 copii de 12 şi 14 ani, un adult şi încă un copil de 11 ani.

Adulţii au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe, iar copiii la Spitalul „Louis Ţurcanu”.

Reprezentanţii ISU Timiş precizează că toate cele 5 persoane locuiau în blocul de pe strada Mioriţa nr. 8 din Timişoara, evacuat luni.

La această oră, la Spitalul Judeţean sunt internaţi 10 adulţi, la Spitalul Municipal un adult internat şi un adult evaluat, iar la Spitalul „Louis Turcanu” sunt 29 copii internaţi şi alţi doi în evaluare.

Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie. Procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăţi care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia - GASTOXIN”, ce are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Patronul societăţii a fost reţinut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice.

Călin Stăiculescu, avocatul acestuia, a declarat, pentru MEDIAFAX, că patronul firmei de deratizare din Timişoara a cumpărat substanţele folosite de la „o cunoştinţă”, fără documente.

Ministerul Sănătăţii a constituit o Comisie de analiză după cazul de la Timişoara, fiind luată decizia de verificare a activităţii DSP privind societăţile de deratizare. Ministrul Victor Costache a cerut modificarea legislaţiei ca direcţiile de sănătate publică să certifice utilizarea biocidelor.

Patronul firmei care a făcut deratizările în cele două blocuri de locuinţe evacuate în Timişoara a fost arestat pentru 30 de zile.

Locatarii blocului din Timişoara unde au murit 2 copii şi o femeie nu se pot întoarce încă acasă

Locatarii blocului unde au murit 2 copii şi o femeie nu se pot întoarce încă acasă, pentru că încă se ventilează locuinţele. În ce priveşte măsurile care urmează, reprezentanţii ISU Timiş spun că nu pot da informaţii legate „de o procedură pe care nu o pot explica”.

Pompierii din Timişoara continuă să facă decontaminarea blocului din care un bebeluş de 9 zile, un copil de 3 ani şi mama acestuia au murit.

Miercuri, la bloc au ajuns şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii care fac măsurători.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a acţionat pentru ventilarea spaţiilor respective cu motosuflante speciale. În acest moment, în teren se află o echipă din partea Ministerului Sănătăţii, care va efectua măsurători amănunţite cu aparate specializate, mai performante şi în urma rezultatelor vom comunica care sunt măsurile următoare. O parte din decontaminare înseamnă şi ventilarea spaţiilor, care a început încă de ieri ( n.r. marţi) . Astăzi ( n.r. miercuri ) ca şi măsură suplimentară, Ministerul Sănătăţii a trimis o echipă specializată în teren care face verficări amănunţite pentru că nu putem să permitem încă accesul populaţiei în spaţiile respective până nu avem certitudinea că nu mai există niciun pericol", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea.

Aceasta spune că încăperile au fost ventilate şi s-au făcut apoi măsurători pentru a se afla dacă mai există substanţa toxică, iar următorul pas „o să vi-l comunicăm în monentul în care se va face, nu pot să comunic ceva care nu s-a stabilit”.

Întrebată care este procedura în aceste cazuri, purtătorarea de cuvânt a ISU Timiş a răspuns că nu poate da aceste informaţii acum: „Nu pot să vă dau nişte informaţii legate de o procedură pe care eu în momentul acesta nu pot să v-o explic. În momentul în care se va stabili cu exactitate care este următoarea măsură care se va lua o să v-o comunic".

Apoi, purtătorul de cuvânt al ISU Timiş a explicat că se iau probe din aer pentru a identifica eventuala prezenţă a substanţei toxice, dacă depăşeşte normele sau nu. Apoi a urmat ventilarea spaţiilor, după care s-au făcut din nou măsurători: „Măsurătorile realizate de echipamentele noastre, care sunt de cercetare iniţială, nu au mai indicat prezenţa substanţelor toxice. DSP va efectua măsurători mai amănunţite şi în funcţie de decizia lor se va comunica care sunt următorii paşi".

Taguri:
apeluri,
bloc,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici