Ce rămâne în urma războiului. Spitalele ucrainiene sunt pline de copii şi tineri cu membre amputate

  • Copii, adolescenţi şi tineri - toţi cei internaţi au câte un membru sau toate amputate.
  • Totuşi, rămân puternici şi încrezători, deşi războiul nu le-a răpit doar pacea şi casele, ci şi părţi din corp.
  • Fotojurnalistul Emilio Morenatti a vizitat mai multe spitale din Ucraina, ce nu au fost bombardate de ruşi, şi redă o altă faţă a invaziei ruse.
1390 afișări
Imaginea articolului Ce rămâne în urma războiului. Spitalele ucrainiene sunt pline de copii şi tineri cu membre amputate

Captură Emilio Morenatti/ Instagram

Fotojurnalistul Emilio Morenatti, câştigător al Premiului Pulitzer, şi-a pierdut piciorul stâng acum 13 ani, când transmitea din războiul din Afganistan.
 
În ultimele două luni, a vizitat spitalele din Ucraina în căutare de poveşti şi „realităţi” ale oamenilor care au supravieţuit atacurilor ruse.
 
Mulţi sunt copii, tineri, cu visuri şi abilităţi ce le-au fost răpite de război. Însă dorinţa de a trăi este puternică, deşi momentan, sunt în şoc şi, cum este şi normal, le este greu să accepte că şi-au pierdut părţi din corp. Dincolo de durerea fizică, este cea emoţională, mulţi dintre ei şi-au pierdut rude şi prieteni.

Destine frânte. Yana, 11 ani: „Uneori cred că e aievea. Îmi doresc să mai pot alerga”

Yana Stepanenko (11 ani) a fost rănită pe 8 aprilie, în Kramatorsk. Se afla acolo alături de fratele ei geaman şi mama acestora, care îi creştea singură de şapte ani, de când soţul i-a murit. Trebuiau să plece cu un tren. Gara a fost însă lovită de rachete. 
 
„Mamă, eu mor!”, a strigat Yana. Şi ea, şi mama ei, au avut răni cumplite. Micuţa şi-a pierdut ambele picioare. Mama ei, un picior. Băiatul a fost rănit, dar s-a recuperat. Aleargă pe holurile spitalului şi aduce surorii şi mamei mâncare şi fotolii rulante. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emilio Morenatti (@emilio_morenatti)

 
Oksana Balandina (23 de ani) este cărată în braţe de soţul său, într-un spital din Lviv. Tânăra şi-a pierdut ambele picioare şi patru degete de la mâna stângă pe 27 martie, când o rachetă înfiptă în pământ, lângă ea, a explodat.
 
„A fost o explozie. Apoi nu mi-am mai simţit picioarele. Încercam să privesc în jur şi nu îmi mai vedeam picioarele - doar oase, piele şi sânge”, spune Oksana.
 
Olena Viter, dintr-un sat de lângă Kiev, şi-a pierdut piciorul stâng dar şi fiul (Ivan, 14 ani) într-un bombardament. 
Soţul ei l-a îngropat alături de un alt băiat ucis în aceeaşi explozie, în grădina lor. „Cum voi putea trăi fără Ivan? Va rămâne mereu în inima mea”, spune Olena.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici