Cherecheş: Mutarea romilor a fost absolut legală; oamenii s-au intoxicat de la spray-uri paralizante

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat că mutarea romilor a fost absolut legală, că nu este vorba de un combinat chimic, ci de sedii administrative igienizate şi că aceştia s-au intoxicat din cauza unor spray-uri paralizante folosite de unii "pseudo-lideri" ai comunităţii.

784 afișări
Imaginea articolului Cherecheş: Mutarea romilor a fost absolut legală; oamenii s-au intoxicat de la spray-uri paralizante

Catalin Chereches (Imagine: Ghita Porumb/Mediafax Foto)

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a explicat într-un interviu la RFI decizia de a muta zeci de familii de romi în fostul sediu al combinatului Cuprom.

El susţine că "nu e vorba de un combinat chimic, ci de nişte sedii administrative" igienizate. Mai mult, susţine primarul, romii nu au fost intoxicaţi din cauza unor substanţe chimice aflate la faţa locului, ci din cauza unor "sprayuri paralizante" folosite de unii "pseudo-lideri" ai comunităţii de romi.

TITLURILE ZILEI

Ambasada SUA la Bucureşti se arată îngrijorată de mutarea familiilor de romi din Baia Mare. De asemenea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării analizează cazul, pentru a vedea dacă este de competenţa instituţiei sau este un caz penal.

Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, spune că îşi doreşte de fapt integrarea socială a romilor.

"Noi avem o problemă la nivelul municipiului Baia Mare cu patru pungi de sărăcie, în care sunt construcţii improvizate, construite de aproximativ 20 de ani, pe terenuri aparţinând domeniului public, construcţii absolut improprii, unde nu există apă, canalizare, curent electric. Mai mult decât atât, ele sunt în apropierea unor cartiere de locuit ale municipiului Baia Mare şi există un mare disconfort creat celor care locuiesc în aceste cartiere ale municipiului. Dorinţa noastră a fost să eliminăm aceste pungi de sărăcie şi să găsim variante alternative", a declarat Cherecheş pentru RFI.

Primarul de Baia Mare susţine că mutarea romilor în sediul Cuprom a fost "absolut legală".

"Acum o lună de zile am demarat procesul de mutare, făcut într-un mod absolut legal şi pe baza unor proceduri foarte clare, acorduri de mutare, respectiv acorduri de demolare semnate de către familiile rome, inclusiv angajamente de respectare a drepturilor minorilor. Oamenii au văzut exact locul unde-i mutăm, nu e vorba de un combinat chimic, ci de nişte sedii administrative ale fostului combinat de producere a cuprului. Acolo au lucrat până acum câteva luni oameni, directori, ingineri, profesionişti care se ocupau de gestionarea problemelor acelei societăţi. Toate spaţiile respective au fost igienizate, avem acordurile inclusiv de la Direcţia Sanitară, toate avizele cu privire la funcţionarea ca şi locuinţe de necesitate şi, mai mult decât atât, nicio familie mutată nu a dorit să plece de acolo", a mai spus Cătălin Cherecheş.

Primarul municipiului Baia Mare dă vina pe liderii comunităţii rome pentru intoxicarea unora dintre persoanele care au fost mutate în blocul Cuprom, printre care şi copii.

"Există într-adevăr o disperare a unor pseudo-lideri ai comunităţii rome, care provin din mediul infracţional, condamnaţi pentru fapte de cămătărie, proxenetism, agresiuni fizice, care au fost într-un fel rupţi de această comunitate şi nu li s-a mai permis accesul în aceste locuinţe de necesitate, pentru că noi dorim un dialog direct cu fiecare familie. În momentul în care noi n-am mai permis accesul aşa-zişilor lideri infractori în locuinţele noastre de necesitate, ei au reacţionat. Într-o noapte, după o şedinţă pe care au avut-o în faţa acestor locuinţe, şedinţă monitorizată video prin sistemul nostru de monitorizare video, brusc s-a întâmplat acest incident. Incidentul a fost provocat de către spray-urile paralizante dispersate de ei la un etaj al unui imobil, ceea ce este relevat şi de către cei de la serviciul medical. Din fericire, au fost doar opt persoane, nu 20, care au acuzat astfel de lucruri şi care chiar au declarat Poliţiei că au fost incitaţi, instigaţi să facă astfel de lucruri sau puşi sub presiune de către aceşti lideri să declare aceste lucruri. Au fost făcute verificările, în niciunul dintre apartamente n-au fost găsite astfel de substanţe toxice. Vă repet, acolo au lucrat oameni, de 40 de ani lucrează acolo ingineri, specialişti, care n-au avut nicio problemă", a precizat Cherecheş.

Edilul a mai fost acuzat de discriminare, inclusiv la nivel internaţional, anul trecut, după ce a construit un zid despărţitor care izola romii dintr-un cartier de ceilalţi locuitori ai oraşului. Primarul băimărean a fost amendat de CNCD, însă Curtea de Apel Cluj l-a absolvit, fiind considerată nelegitimă hotărârea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Cherecheş susţine că nu există niciun zid, ci este vorba de o zonă de delimitare între spaţii de locuit, blocuri de locuit şi o arteră principală de circulaţie, "lucru care se întâmplă peste tot în această lume".

"Fizic, e un gard care are 1,60 metri, pentru că au fost aproximativ 30 de accidente cu victime copii pe parcursul unui an de zile. Din momentul în care s-a construit această delimitare, n-a mai fost nici un fel de accident. Doar statistica îmi arată faptul că acest demers al nostru a fost de bun augur. Acolo nu sunt doar romi, dacă cei care menţionează acest lucru spun că acolo stau numai romi, e fals, acolo stau şi români, stau şi maghiari, oameni care au probleme sociale. Acelea sunt locuinţe sociale, nu sunt locuinţe destinate romilor şi nu vor fi niciodată locuinţe destinate în exclusivitate romilor. Nimeni din comunitatea respectivă, din acele blocuri nu a reclamat faptul că-i deranjează acea protecţie, dimpotrivă, am fost apreciaţi de către comunitatea de acolo", a mai spus edilul.

Cătălin Cherecheş a mai declarat că nu se va lăsa intimidat şi va merge "până la capăt" cu integrarea romilor.

"Primarul municipiului Baia Mare şi autoritatea locală a municipiului Baia Mare nu se va lăsa intimidată de nimeni şi de nimic. Noi avem un singur obiectiv, să integrăm comunitatea romă şi să respectăm legea, şi lucrul acesta îl vom face până la capăt", a susţinut primarul de Baia Mare.

Poliţia Judeţeană Maramureş desfăşoară o anchetă pentru vătămare corporală din culpă, după ce 13 copii care locuiesc într-un bloc social amenajat în incinta Cuprom Baia Mare au ajuns la spital, la sfârşitul săptămânii trecute, intoxicaţi cu o substanţă necunoscută.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş, Ioan Mureşan, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că instituţia a fost sesizată în 1 iunie, aproape de ora 24.00, că mai mulţi copii au fost intoxicaţi cu o substanţă necunoscută.

"La faţa locului au ajuns patru ambulanţe SMURD şi 13 copii au fost transportaţi la spital. Aceştia nu au fost internaţi, pentru că nu necesitau internare", a declarat Mureşan.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Maramureş, Gabriela Liahovici, a declarat că Poliţia a început o anchetă pentru vătămare corporală din culpă, autorii fiind necunoscuţi.

"Vineri, 1 iunie, la 23.30, o persoană a sunat la 112 anunţând că mai mulţi copii sunt intoxicaţi. 13 dintre ei, cu vârste cuprinse între trei luni şi 12 ani, au fost transportaţi la spital unde li s-a pus diagnosticul de intoxicaţie cu substanţă necunoscută. Au fost trimişi înapoi, deoarece nu necesită internare. Poliţia face cercetări faţă de autori necunoscuţi pentru vătămare corporală din culpă, dar ancheta nu a fost finalizată", a spus Liahovici.

Conform sursei citate, toţi cei 13 copii locuiesc într-un bloc social amenajat în incinta societăţii Cuprom din Baia Mare, de puţină vreme acolo, înainte locuind în zona Craica din municipiu.

Surse din rândul anchetatorilor afirmă că în fosta uzină, în ale cărei birouri au fost mutate familiile din zona Craica, se mai aflau unele recipiente cu substanţe folosite la Cuprom, iar oamenii ar fi deschis recipientele, în zonă s-a degajat un miros înţepător, iar la scurtă vreme mai multor persoane li s-a făcut rău.

Alte variante avute în vedere de anchetatori sunt aceea a intoxicării cu substanţe din vopseaua de pe pereţii locuinţelor, care nu s-a uscat suficient, sau a utilizării unui spray lacrimogen.

Poliţia verifică, de asemenea, cum a fost dat în folosinţă un spaţiu de locuit în care sunt depozitate substanţe chimice periculoase.

Presa a relatat că Primăria Baia Mare a organizat în seara zilei de 1 iunie o acţiune de mutare a câteva sute de romi din zona Craica în spaţii care au aparţinut combinatului dezafectat Cuprom, unii dintre aceştia acuzându-l pe primarul Cătălin Cherecheş deoarece locuinţele sociale alocate ar fi fost improvizate, iar în unele dintre acestea ar fi fost recipient cu substanţe chimice periculoase. Mai mulţi copii şi adulţi romi au fost duşi la spitalul local, reclamând stări de rău pe fondul intoxicării cu substanţe chimice.

Trei organizaţii nonguvernamentale - Romani CRISS, Şanse Egale şi Asociaţia Umanitară Împreună - au transmis o scrisoare deschisă în care acuză "acţiunea inumană" a Primăriei Baia Mare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici