Chiriile apartamentelor din Bucureşti s-au redus cu până la 14% în primul trimestru. Vezi preţurile de acum

Chiriile apartamentelor din Bucureşti s-au redus cu până la 14% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare scădere fiind înregistrată la locuinţele cu trei camere, reiese dintr-o analiză a anunturiparticulari.ro.

167 afișări
Imaginea articolului Chiriile apartamentelor din Bucureşti s-au redus cu până la 14% în primul trimestru. Vezi preţurile de acum

Chiriile apartamentelor din Bucureşti s-au redus cu până la 14% în primul trimestru. Vezi preţurile de acum (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Chiriile tuturor tipurilor de apartamente urmează un trend previzibil, evoluţia de la o lună la alta a preţurilor făcându-se fără fluctuaţii majore. Dacă în luna februarie preţurile medii pentru chirii au cunoscut o creştere faţă de prima lună a anului, în martie putem observa o uşoară scădere, în special pentru apartamentele de trei şi patru camere. Faţă de anii precedenţi, preţurile continuă să aibă o variaţie negativă, însă mult mai lentă în ultimul an. În 2010 chiria s-a devalorizat în medie cu 1% în fiecare lună", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

Pe de altă parte, numărul de oferte pe piaţa chiriilor a ajuns la cele mai mari valori pentru anul acesta, însumând peste 2.100 de oferte.

"Acest număr este însă semnificativ mai mic faţă de 2.519 oferte pentru aceeaşi lună a anului 2010 şi 2.917 oferte pentru martie 2009. Totuşi, numărul de oferte scoase pe piaţă este semnificativ mai mare faţă de martie 2007 şi 2008, când erau scoase la închiriat numai 1.400, respectiv 1.800 de apartamente", menţionează sursa citată.

În cazul garsonierelor, în martie 2011 chiria medie este de 232 de euro, menţinându-se la acelaşi nivel faţă de lunile precedente, dar cu 11% mai mic faţă de martie 2010.

Numărul de oferte pentru garsoniere este de 747, o creştere oarecum abruptă faţă de celelalte două luni ale acestui an, când pe piaţă erau promovate aproximativ 660 de oferte.

"Observăm că acest număr continuă trendul în scădere faţă de anii 2009 şi 2010, când au fost 901, respectiv 863 oferte pentru luna martie. Raportat la numărul de oferte pe tipuri de imobile, cea mai mare creştere în martie au avut-o ofertele pentru garsoniere", se precizează în comunicat.

Pentru apartamentele cu două camere, chiria medie este de 334 de euro. Scăderea faţă de martie 2010 este doar de 9%, de trei ori mai mică faţă de cea raportată la anul 2009. Ponderea numărului de oferte este, ca şi în alţi ani, cea mai mare în cazul acestui segment de locuinţe, pe piaţă existând 849 oferte în martie, faţă de 774 oferte în februarie şi 806 oferte în ianuarie.

La apartamentele de trei camere preţul mediu pentru chirie a atins un minim pentru acest an, ajungând la 456 de euro. Faţă de anii anteriori, variaţia preţului este mai mare comparativ cu celelalte tipuri de apartamente, ajungând la -14% raportat la anul anterior, -31% faţă de anul 2009 şi -48% faţă de anul 2008.

Numărul de oferte este şi în acest caz mai mare raportat la lunile precedente, ajungând la 454 oferte scoase pe piaţă, fiind apropiat de anul trecut unde în aceeaşi lună numărul de oferte a fost de 490.

În cazul apartamentelor cu patru camere, preţul mediu pentru chirie nu a continuat creşterea bruscă observată în luna precedentă, ci a scăzut la 713 euro faţă de 754 euro pentru februarie, dar menţinându-se peste minimul de 620 de euro atins în luna ianuarie. Acest preţ rămâne sub valoarea din anii precedenţi, când chiriile erau peste 1.000 de euro.

Numărul de oferte pentru aceste apartamente este, de asemenea, în uşoară creştere cu 107 oferte scoase pe piaţă, în creştere faţă de cel de anul trecut, când pe piaţă erau 101 oferte.

Statistica are la bază ofertele imobiliare din Bucureşti, publicate de persoanele particulare în presa scrisă şi pe Internet, iar preţul mediu este obţinut pe baza preţurilor solicitate iniţial de proprietari.

AnunturiParticulari.ro a fost lansat în anul 2001 de compania Agentie.NET şi constă în monitorizarea tuturor anunţurilor imobiliare publicate de persoanele particulare în presa scrisă şi pe Internet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici