Ciorbea, plecat fără delegare în concediu. Se cere declanşarea procedurii de revocare

Senatorul PNL Iulia Scântei a declarat joi că va cere conducerii partidului din care face parte, să declanşeze procedura parlamentară de revocare din funcţia de Avocat al Poporului al lui Victor Ciorbea, după ce acesta a plecat în concediu fără să îşi delege atribuţiile, cum prevede legea.

3308 afișări
Imaginea articolului Ciorbea, plecat fără delegare în concediu. Se cere declanşarea procedurii de revocare

„În calitate de Senator PNL şi membru al Comisiei Juridice a Senatului, voi solicita conducerii PNL în cadrul primei şedinţe a Biroului Executiv, sesizarea Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului pentru declanşarea procedurii parlamentare de revocare din funcţie a lui Victor Ciorbea ca urmare a încălcării de către acesta, cu rea-credinţă, a atribuţiilor prevăzute în Legea de funcţionare a instituţiei Avocatului Poporului (Legea nr. 35/1997) şi a jurământului de învestire în demnitatea publică de Avocat al Poporului”, a scris senatorul PNL Iulia Scântei, pe Facebook.

Aceasta susţine că, potrivit legii, Victor Ciorbea trebuia să îşi delege atribuţiile avute la conducerea Avocatului Poporului, în momentul în care a plecat în concediu.

„Conform Legii 35/1997, Adjuncţii Avocatului Poporului îndeplinesc, în ordinea stabilită de Avocatul Poporului, atribuţiile acestuia în caz de imposibilitate temporară a exercitării funcţiei, respectiv în concediul de odihnă al domnului V. Ciorbea. Avea Victor Ciorbea obligaţia legală să delege această atribuţie? Da! Potrivit art. 15 din aceeaşi lege, Avocatul Poporului îndeplineşte atribuţiile expres prevăzute în sarcina sa. Legea nu prevede suspendarea exercitării vreuneia dintre atribuţiile sale pe durata concediului de odihnă. Cum ar fi ca toate instituţiile statului să înceteze să funcţioneze când le pleacă în concedii şefii cu leafa proaspăt crescută?”, a adăugat Scântei.

Liberalul precizează că revocarea din funţia de Avocat al Poporului se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii.

„Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului”, a completat Scântei.

Senatorul liberal mai susţine că Victor Ciorbea nu este „avocat al poporului, ci este avocatul infractorilor”.

„Delegarea către unul dintre adjuncţii săi, a atribuţiei de a sesiza în scris şi direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG privind Legile Justiţiei era o obligaţie legală a Avocatului Poporului menită să asigure continuitate instituţiei. Fuga în concediu pe banii mulţi plăţi de contribuabilul român şi nedelegarea deliberată a atribuţiei de semnare a unei sesizări la CCR cu privire la neconstituţionalitatea OUG privind Legile Justitiei pentru a facilita astfel blocarea activităţii DNA arată că Victor Ciorbea nu a fost şi nu este Avocatul în slujba apărării drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice. Este Avocatul infractorilor, singurii beneficiari direcţi ai efectelor acestei odioase Ordonante de Urgenta care paralizează întreaga activitate a procurorilor DNA, sistând de facto, lupta anticorupţie din România”, a conchis Iulia Scântei, pe Facebook.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a transmis, miercuri, că solicitările de sesizare pe OUG pe legile justiţiei sunt analizate de Biroul contencios din cadrul instituţiei, precizând că perioada concediului de odihnă a fost programată în urmă cu şase luni, iar biletele de avion şi serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018.

USR şi PNL au depus fiecare o solicitare, miercuri, la Avocatul Poporului pentru a sesiza CCR cu privire la ordonanaţ de urgenţă care a modificat Legile justiţiei, adoptată luni de Guvern. O cerere similară a depus şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (PÎCCJ).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici