CJ Cluj: Prin alegerea preşedintelui CJ prin vot indirect acesta devine mediator, nu lider autoritar

Prin alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot indirect, de către membrii deliberativului, aceştia devin "mediatori", nu "lideri autoritari", întărindu-se organizaţiile în detrimentul puterii absolute a omului, declară vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii de preşedinte.

295 afișări
Imaginea articolului CJ Cluj: Prin alegerea preşedintelui CJ prin vot indirect acesta devine mediator, nu lider autoritar

Vakar Istvan (Imagine: Dan Horia Tautan/Mediafax Foto)

Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii de preşedinte, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, referitor la votul Camerei Deputaţilor, care a adoptat proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind că preşedinţii consiilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, că el, personal, a fost ales de Consiliul Judeţean Cluj indirect, iar soluţia i se pare funcţională.

“Eu funcţionez la CJ Cluj de o bună perioadă de timp după acest tip de alegere, este o soluţie funcţională. Prin această modalitate nouă, votată de Camera Deputaţilor, se întăresc organizaţiile în detrimentul puterii absolute a omului, ceea ce este un lucru bun. Cel care devine liderul forumului va fi expus cenzurii forumului, va fi poate incomod, pentru că va trebui să discute cu toate părţile, dar va fi un preşedinte de CJ mediator. Poate că astfel se va naşte un leadership mai abil, ceea ce este un aspect pozitiv. Uninominalul direct pentru preşedintele CJ înseamnă cheltuială în plus şi naşterea unor lideri autoritari, pozitiv ar fi doar faptul că dacă acesta are un anumit program ar avea mai mare forţă să îl implementeze”, a spus Vakar.

În ceea ce priveşte prevederea conform căreia primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitatea în serviciile de utilităţi publice, Vakar Istvan a spus că i se pare o decizie normală.

“Era o interpretare defectuoasă a incompatibilităţilor, deoarece cine ştie mai bine decât primarul sau preşedintele CJ care sunt nevoile comunităţii decât liderul? Noua prevedere este o reparaţie şi o lămurire care înseamnă un pas spre normalitate”, a conchis Vakar.

Camera a adoptat, miercuri, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind că preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Reprezentanţii PSD au spus că susţin proiectul de lege, în timp ce cei ai PNL au arătat că au reţineri în privinţa modului alegerii primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene.

Potrivit celor adoptate de deputaţi, preşedinţii consiliilor judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia vor putea fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.

Proiectul care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici