CNSAS a sesizat Parchetul General pentru a ancheta recrutarea a sute de copii de către Securitate. Sulfina Barbu: Analiza a început acum 2 ani

Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii a sesizat Parchetul General pentru a începe o anchetă privind recrutarea, în timpul comunismului, a mii de elevi.

1551 afișări
Imaginea articolului CNSAS a sesizat Parchetul General pentru a ancheta recrutarea a sute de copii de către Securitate. Sulfina Barbu: Analiza a început acum 2 ani

CNSAS a sesizat Parchetul General pentru a ancheta recrutarea a sute de copii de către Securitate. Sulfina Barbu: Analiza a început acum 2 ani

Sunt vizate posibile infracţiuni contra păcii şi omenirii, săvârşite de foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie. Sulfina Barbu, membru CNSAS, a spus că analiza cu privire la copii a început acum 2 ani. Şi, în urma deliberărilor, s-a decis să ia atitudine. 
 
„Minorii au fost recrutaţi cu precădere în ultimele 2 decenii ale dictaturii din România ca şi informatori ai Securităţii. S-a întâmplat în cazul minorilor şi cu vârste mai mici de 16 ani fără a ava acceptul părinţilor în scopul furnizării informaţiilor pe care copiii le obţineau către Securitate. 
 
Considerăm că acest lucru a reprezentat un abuz. În acest sens am trimis către parchet o sesizare in rem. Este important să subliniem că pentru această sesizare s-a trimis un număr de 43 de ofiţeri de securitate care au recurat 696 de elevi. 
 
Este foarte adevărat că lucrul acest s-a intamplat analizând în detaliu dosarele, tomai în scopul aplicării legii. Direcţia noastră a constatat că reprezintă un fenomen sistematic. Dacă iniţial păreau accidente, din analizele aprofundate a rezultat că suntem în faţa unui fenomen sistematic.”, a declarat, pentru Aleph News, Sulfina Barbu. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici