Video Coadă la Catedrala Patriarhală din Bucureşti de Bobotează. Oamenii au venit şi de la ora 4 dimineaţa ca să ia apă sfinţită/ Patru persoane, aflate la slujbele de Bobotează, au avut nevoie de ajutor medical | FOTO, VIDEO

Coadă la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, acolo unde Patriarhul Daniel va ţine slujba de sfinţire a apei de Bobotează. Credincioţii au venit şi de la ora 4 dimineaţa, în speranţa că vor ajunge să ia apă cât mai repede.

2296 afișări

UPDATE ora 12:45 - Patru oameni care se aflau la slujba de Bobotează au avut nevoie de ajutor medical

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti- Ilfov anunţă că duminică au fost, până la ora transmiterii ştirii, patru solicitări de ajutor medical pentru persoanele aflate la slujbele de Bobotează. Circa 200 de oameni se aflau, la ora 10.00, la rând, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

"Până la această oră au fost 4 interventii pentru acordare prim ajutor calificat (stare de leşin, lipotimie). Astăzi, pompierii din Capitală monitorizează activităţile prilejuite de slujbele religioase la 25 de biserici şi mănăstiri, locaţii unde s-a preconizat participarea unui număr ridicat de persoane. Totodată, un echipaj de prim ajutor SMURD şi o autospecială de stingere sunt prezente în dispozitiv, la Catedrala Patriarhală, pentru a asigura măsurile de prevenire şi gestionare a eventualelor situaţii de urgenţă ce pot apărea", se arată într-un comunicat de presă al ISU Bucureşti- Ilfov, remis MEDIAFAX.

Coadă la Catedrala Patriarhala din Bucuresti

"Nu-mi trebuie multă agheasmă. (...) În fiecare an se schimba agheasma din casa(...) Mă rog pentru familie, sănătate, prieteni. (...) S-a sfinşit şi ieri apa, dar normal asta se ia şi astăzi e datina de a se lua. E mai bune în ziua de Bobotează, are mai mare putere apa sfinţită. Când mergem acasă luăm o gură de apă şi anafură. Dimineaţa se bea apa pe nemâncate, pana pe 14 Ianuarie", a spus unul dintre cei prezenţi.

Circa 200 de oameni aşteaptă la rând de mai multe ore.

"Pe la 8:30 am ajuns. Am răbdare şi încă am venit din bulevardul Lacul Tei. In fiecare an vin aici la Patriarhie ca sa iau agheasmă. Respect acele noua zile şi beau ( n.r - agheasma). (...) Foarte mult cred în puterea apei sfinţite. (...) Mă rog pentru pace, pentru liniştea sufletească, pentru liniştea în familie şi mai alea pentru judecată de apoi", a afirmat şi Diana.



"La 4:30 am ajuns, iar politia de aici mi-a spus ca la 6:30 să fiu aici, iar când am ajuns la 6:30 era aici coada. Pentru asta stă lumea la coadă, pentru apa sfinţită. Mai bine sfinţeau apa înainte ca sa nu stăm la coadă, să facă slujba după aceea. La slujba oricare vrea poate să stea", a afirmat un credincios.

Slujba va fi ţinută de Patriarhul Daniel.

Boboteaza sau Botezul Domnului, cunoscută şi sub denumirile "Arătarea Domnului" şi "Epifania", este celebrată de creştini pe 6 ianuarie, iar, pe lângă sfinţirea apei, include şi o serie de obiceiuri şi tradiţii - fetele îşi visează ursitul, iar bărbaţii scot crucea din apă.

Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici