Comisia de la Veneţia va trasmite, în luna iulie, o opinie preliminară privind legile Justiţiei

Comisia de la Veneţia va prezenta o opinie preliminară, în luna iunie, în legătură cu modificările aduse Legilor Justiţiei de către Parlamentul României, potrivit ordinii de zi a sesiunii plenare desfăşurate în perioada 22-23 iunie.

418 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia va trasmite, în luna iulie, o opinie preliminară privind legile Justiţiei

Comisia de la Veneţia va trasmite, în luna iulie, o opinie preliminară privind legile Justiţiei

"Comisia de la Veneţia a avut loc un schimb de opinii cu domnul Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor justiţiei în România, şi cu domnul Bogdan Dima, consilier de stat la Administraţia prezidenţială, fiind informată în legătură cu avansarea lucrărilor la proiectul de aviz pe tema proiectului de lege asupra puterii judiciare din România; (Comisia) i-a autorizat pe raportori să pregătească un aviz preliminar care va fi transmis autorităţilor române în iulie 2018, după consultările cu membrii Biroului de conducere şi cu preşedintele Subcomisiei pentru afaceri juridice", se arată în comunicatul transmis luni de instituţie.

Pe 11 iunie, delegaţia Comisiei de la Veneţia a avut întâlniri cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi cu procurorul general al României, Augustin Lazăr. Temele abordate au fost în principal modificările aduse legilor justiţiei, însă, potrivit ministerului Justiţiei, s-a discutat şi despre modificările aduse codurilor după transpunerea în legislaţie a directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie şi modificările pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Delegaţia a avut, pe 12 iunie, o întrevedere la Parlament şi cu preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, ulterior acesta declarând că discuţiile cu Comisia de la Veneţia au decurs ”foarte bine”, el afirmând că a prezentat aspecte şi dezinformări din spaţiul public despre modalitatea de adoptare a celor trei legi ale Justiţiei.

În aceeaşi zi, Comisia de la Veneţia s-a întâlnit la Palatul Cotroceni şi cu preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului le-a transmis oficialilor europene că este foarte optimist în ceea ce priveşte viteza cu care vor trage concluziile asupra subiectului modificării legilor justiţiei de către Parlament.

Membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia au avut o întrevedere şi cu preşedintele CCR, Valer Dorneanu, aceştia cerându-i precizări nu doar în legătură cu modificare legilor justiţiei, ci şi despre sesizarea Curţii Constituţionale adresată Comisiei de la Veneţia cu privire la presiunile la adresa judecătorilor CCR, după decizia care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi.

Pe 22 iunie, Bogdan Dima, reprezentantului preşedintelui Klaus Iohannis în plenul Comisiei de la Veneţia, a transmis că opinia instituţiei asupra celor trei legi ale justiţiei este extrem de necesară, având o "importanţă majoră pentru corpul magistraţilor şi pentru întregul sistem judiciar din România".

Delegaţia Comisiei de la Veneţia, care s-a întâlnit principalii actori politici români a fost compusă din directorul Thomas Markert, Secretar al Comisiei de la Veneţia, Hanna Suchocka, preşedinte de onoare al Comisiei de la Veneţia, Artemiza Chisca - şeful Diviziei Instituţii Democratice a Comisiei de la Veneţia, Kaarlo Tuori, membru al Comisiei de la Veneţia (Finlanda), Nicolae Esanu, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Republica Moldova), Jean-Claude Scholsem, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Belgia).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici