Comisia juridică a Camerei votează împotriva cererii în cazul deputatului Florin Popescu. Cei şase deputaţi jurişti ai PNL au votat în favoarea arestării preventive. Plenul va vota în 7 mai solicitarea arestării - Mediafax

Comisia juridică a Camerei votează împotriva cererii în cazul deputatului Florin Popescu. Cei şase deputaţi jurişti ai PNL au votat în favoarea arestării preventive. Plenul va vota în 7 mai solicitarea arestării

Deputaţii din Comisia juridică au respins, luni, cererea justiţiei în cazul deputatului Florin Popescu. Preşedintele Comisiei, Bogdan Ciucă, a declarat că au fost 15 voturi "împotrivă", 7 voturi "pentru" şi o abţinere, el menţionând că plenul este suveran în a decide asupra cererii justiţiei.

619 afişări

Imaginea articolului Comisia juridică a Camerei votează împotriva cererii în cazul deputatului Florin Popescu. Cei şase deputaţi jurişti ai PNL au votat în favoarea arestării preventive. Plenul va vota în 7 mai solicitarea arestării

Comisia juridică a Camerei votează împotriva cererii în cazul deputatului Florin Popescu (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Ciucă a menţionat că nu ştie cine cum a votat, pentru că votul a fost secret. Potrivit acestuia, au existat 15 voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere.

De asemenea, Ciucă a subliniat că discuţiile au fost normale în Comisie, fără ton ridicat. Ciucă a mai spus că plenul este suveran în această chestiune, iar Comisia Juridică va trimite Biroului Permanent raportul.

Anterior, surse parlamentare declaraseră pentru MEDIAFAX că deputaţii din Comisia Juridică au respins, luni, cererea justiţiei în cazul deputatului Florin Popescu.

 

PNL: Cei şase deputaţi jurişti ai PNL au votat în favoarea arestării preventive a lui Florin Popescu

Cei şase deputaţi PNL membri ai comisiei juridice din Camera Deputaţilor au votat în favoarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu, solicitată de DNA, urmând ca acelaşi vot să fie exprimat şi în plenul Camerei, susţine PNL.

"Cei şase deputaţi ai PNL din Comisia juridică au votat astăzi în favoarea solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Aurelian Popescu. Astfel, din cele şapte voturi pentru încuviinţare, şase au aparţinut deputaţilor PNL", se arată într-un comunicat al grupului PNL remis luni agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, liberalii susţin că se vor exprima în favoarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu şi la votul din plenul Camerei Deputaţilor.

"Şi de această dată reprezentanţii PNL au considerat că justiţia trebuie să se facă în sala de judecată şi nu în Parlament. Actul de justiţie, în opinia liberalilor, trebuie să fie unul ferit de ingerinţele politicului, iar legislativul nu trebuie să fie scut pentru cei asupra cărora planează suspiciuni de corupţie, indiferent că aceştia se numesc Cosma, Popescu sau oricare alt nume", mai susţin deputaţii PNL.

Liberalii susţin că reprezentanţii PSD şi cei ai PMP ar fi făcut "front comun" pentru respingerea solicitării DNA în cazul lui Florin Popescu.

"PSD ne-a obişnuit cu atitudinea de a face zid în jurul celor acuzaţi de fapte de corupţie, iar astăzi am asistat la un front comun făcut cu oamenii lui Traian Băsescu în sprijinul unui apropiat al Elenei Udrea. Este clar că PSD are propria agendă, care vizează apărarea baronilor, fapt evident pentru PNL din momentul în care parlamentarii PSD au scos din sertar Legea amnistiei. Dacă n-ar fi existat opoziţia PNL, astăzi, această lege ar fi fost în vigoare, cu toate consecinţele ei", se mai precizează în comunicatul citat.

Plenul Camerei va vota în 7 mai asupra solicitării de arestare preventivă a lui Florin Popescu

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit, luni, ca raportul Comisiei juridice privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu să fie discutat în plen marţea sau miercurea viitoare, iar votul să fie pe 7 mai, a precizat secretarul Camerei Nicolae Mircovici.

Mircovici a făcut aceste precizări după şedinţa conducerii Camerei, arătând că raportul Comisiei juridice va fi înaintat Biroului Permanent de lunea viitoare care va decide trimiterea către plen şi până pe 7 mai se va da un vot.

"Conform Regulamentului, urmează ca Biroul Pemnanent luni să hotărârască punerea lui (raportului Comisiei juridice - n.r.) pe ordinea de zi şi probabil va fi discutat marţi cu vot miercuri sau va fi discutat miercuri cu vot final. Deci, până pe 7 mai va exista vot asupra raportului făcut de Comisia juridică", a spus Mircovici.

Comisia Juridică a dezbătut, luni, scrisoarea ministrului Justiţiei privind cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Florin Popescu. Potrivit unor surse parlamentare, deputaţii jurişti au votat împotriva cererii de arestare preventivă.

Comisia juridică a Camerei trebuie să elaboreze un raport în acest caz până luni, a stabilit Biroul permanent al Camerei după primirea scrisorii ministrului Justiţiei. După ce acest raport al comisiei va fi trimis Biroului Permanent al Camerei, conducerea Camerei trebuie să convoace plenul în cinci zile lucrătoare pentru a se pronunţa în cazul lui Florin Popescu. Secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici a declarat, joi, că plenul Camerei ar trebui să se pronunţe în acest caz până pe 7 mai.

Procurorul general Tiberiu Niţu i-a transmis, miercuri, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a solicita încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu - acuzat că ar fi cerut mită în campania electorală din 2012.

"În temeiul art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi art. 195 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor republicat, în temeiul art. II din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 7/2011, raportat la prevederile art. 202 Cod procedură penală, şi existând cazul prevăzut de art. 223 alin. 2, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului Justiţiei referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a solicita încuviinţarea arestării preventive a deputatului Popescu Florin-Aurelian pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorul de caz", informează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Demersul vine după ce DNA a cerut aviz pentru arestarea preventivă a lui Florin Popescu, în dosarul în care acesta este acuzat că a cerut administratorului unei firme aproximativ 70 de tone de pui, în valoare de peste 400.000 lei, pentru a le da cetăţenilor în campania electorală din iunie 2012.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Aurelian Popescu, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

"Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, efectuarea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale constau în aceea că, în cursul anului 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid, i-a cerut administratorului unor societăţi comerciale cantitatea de 50.000 - 60.000 pui grill (60 - 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui în scop electoral cetăţenilor din judeţul Dâmboviţa, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012", a arătat DNA, în cererea transmisă procurorului general.

Deputatul Florin Popescu a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că procurorii îl acuză de fapte de corupţie, respectiv că ar fi cerut de la o firmă din Dâmboviţa, în campania electorală din 2012, saci cu produse agricole, el precizând că, "oricum, acestea nu sunt droguri".

"În primul rând, vreau să mulţumesc celor de aici, de la DNA, pentru că au fost foarte corecţi, mi-au spus toate articolele din lege pe care le-aş fi încălcat şi mi-au pus la dispoziţie dosarul în termenul legal. Mi-au adus la cunoştinţă învinuirile, faptul că am avut o legătură acum doi ani de zile, în 2012, cu o firmă de pe raza judeţului Dâmboviţa şi că aş fi solicitat, în prima funcţie pe care am avut-o, anumite produse agricole, pe care să le folosesc în campania electorală", a spus deputatul Florin Popescu.

Deputatul a precizat că le-a cerut procurorilor un termen de câteva zile în care să discute cu avocaţii, după care va reveni la DNA pentru a-şi expune punctul de vedere.

Întrebat despre câţi saci de produse a fost vorba, ce produse erau şi în ce scop le-a folosit, Florin Popescu nu a dorit să comenteze, dar a arătat că nu are nimic de ascuns, că este la dispoziţia justiţiei şi că "oricum nu sunt droguri".

DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Florin Popescu a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Astfel, din probele administrate rezultă că infracţiunea ce ar fi fost săvârşită de Florin Popescu este sancţionată de lege cu pedeapsa închisorii mai mare de patru ani şi există probe că lăsarea acestuia în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Florin Aurelian Popescu, la data faptelor preşedinte al organizaţiei Dâmboviţa a unui partid politic, în prezent deputat, pentru infracţiunea prevăzută de articolul 13 din Legea 78/2000, şi anume folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, pentru a nu se descoperi fapta de corupţie, omul de afaceri de la care Florin Popescu ar fi cerut cele peste 70 de tone de pui a livrat produsele în pungi neinscripţionate, dintr-un spaţiu de depozitare închiriat şi folosit de o societate comercială care nu îi aparţinea omului de afaceri".

Detaliile privind livrarea, transportul şi locurile de descărcare a produselor au fost stabilite de Florin Popescu împreună cu o persoană, auditor financiar şi cenzor la una dintre firmele omului de afaceri, la cererea acestuia din urmă, susţin anchetatorii.

Întrebat, la intrarea în sediul DNA, care au fost gradul său de implicare în campania electorală din 2012 şi acţiunile sale directe, Popescu a răspuns: "În campania din 2012, de la parlamentare, eu nici nu eram preşedintele partidului. Fusesem suspendat de către domnul Blaga, deci nu eram preşedinte de partid şi eu niciodată nu am fost trezorierul partidului, nici la nivelul judeţului Dâmboviţa, nici la nivel naţional. Am făcut campanie, cum să nu fac. Am mers din poartă în poartă, am prezentat oferta electorală şi am spus că, dacă consideră oamenii că mi-am făcut datoria faţă de Târgovişte şi de judeţul Dâmboviţa, să mă voteze".

Deputatul Florin Popescu a anunţat că îşi suspendă activitatea în PMP până la clarificarea situaţiei sale şi că s-a retras şi din lista de candidaţi ai acestei formaţiuni la euroalegeri, precizând că se pune la dispoziţia Justiţiei şi că nu este necesară cererea de arestare preventivă.

"Având în vedere suspiciunile legate de persoana mea, am decis să îmi suspend activitatea în cadrul PMP până la clarificarea situaţiei apărute. Totodată, pentru a nu prejudicia imaginea partidului în campania electorală, am decis să mă retrag şi de pe lista de candidaţi ai PMP la alegerile europarlamentare. Aşa cum am procedat şi în alte situaţii similare, mă pun şi de această dată, fără niciun fel de rezerve, la dispoziţia Justiţiei şi am încredere că Justiţia va analiza obiectiv şi imparţial faptele de care sunt acuzat. Fiind vorba despre fapte care s-au petrecut în urmă cu doi ani, consider că nu este necesară, în ceea ce mă priveşte, cererea de arestare preventivă", se arată într-un comunicat semnat de Florin Popescu.

Florin Popescu a fost lider al filialei PDL Dâmboviţa şi preşedinte al CJ Dâmboviţa în mandatul 2008-2012. În decembrie 2012, Florin Popescu a obţinut un mandat de deputat în Dâmboviţa. La începutul lunii februarie 2014, Florin Popescu a demisionat din PDL, iar ulterior s-a înscris în PMP.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
COMISIE ,
FLORIN POPESCU ,
RESPINGERE

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.