Conducerea Băncii Transilvania, achitată în dosarul privind manipularea pieţei de capital

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, luni, pe preşedintele CA al Băncii Transilvania şi ceilalţi învinuiţi în dosarul privind manipularea pieţei de capital, în cazul modului de tranzacţionare a acţiunilor Băncii Transilvania, prin care s-a creat un prejudiciu în valoare de 13,5 milioane de euro.

629 afișări
Imaginea articolului Conducerea Băncii Transilvania, achitată în dosarul privind manipularea pieţei de capital

Conducerea Băncii Transilvania, achitată în dosarul privind manipularea pieţei de capital (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Prin decizia pe care a luat-o, Tribunalul Bucureşti a decis schimbarea încadrării juridice date de procurorul DIICOT în acest dosar, în cazul tuturor inculpaţilor, respectiv Horia Ciorcilă - preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi - fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Georgios Christofourou - director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala România, Anastasios Isaakidis - angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala România, Mirela Silaghi şi Sergiu Dan Dascăl.

"Am luat act de decizia favorabilă în ceea ce mă priveşte, pronunţată azi (luni, n.r) de Tribunalul Bucureşti în cauza privind presupusa manipulare a pieţei de capital şi apreciez că, prin această hotărâre, normele legale au fost corect interpretate, adevărul fiind astfel restabilit. Încă de la început, întregul demers îndreptat împotriva mea a fost o gravă eroare şi o mare nedreptate. Consider că, prin demararea acestui caz, s-a încercat afectarea vieţii, reputaţiei şi carierei mele. Am demonstrat în instanţă că acuzaţiile formulate au fost pure speculaţii, eu nefiind autorul şi, implicit, nici beneficiarul tranzacţiilor de care am fost învinuit, tranzacţii, de altfel, absolut uzuale pe piaţa de capital", a declarat Ciorcilă într-un comunicat transmis de Banca Transilvania.

În baza noii infracţiuni constatate în urma cercetării judecătoreşti, instanţa a luat act de decesul lui Claudiu Silaghi la data de 21 martie şi a dispus încetarea procesului penal faţă de acesta, în baza articolului 10, alineatul 1, litera G din Codul de procedură penală, pentru infracţiunile de manipulare a pieţei de capital în formă continuată, utilizarea de informaţii privilegiate în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

Silaghi a fost acuzat că a cumpărat în perioada mai - decembrie a anului trecut, în numele soacrei sale, Doina Mărioara Cojocaru, mai multe acţiuni Banca Transilvania, folosindu-se de informaţia potrivit căreia Bank of Cyprus intenţionează să cumpere un pachet semnificativ de titluri ale băncii din Cluj-Napoca. Silaghi a vândut în data de 7 decembrie, tot în numele soacrei sale, toate acţiunile pe care le avea, pentru 80,6 milioane lei, către Bank of Cyprus.

Potrivit DIICOT, Horia Ciorcilă a luat la cunoştinţă informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania, iar ulterior, în data de 7 decembrie 2009, folosind informaţia privilegiată, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţi off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru, (controlată personal) un număr total de 8.918.671 titluri TLV, în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus.

Mirela Silaghi, soţia lui Claudiu Silaghi, a fost achitată în baza articolului 10, alineatul 1, litera d, pentru infracţiunea de spălare de bani în forma continuată, iar Doina Mărioara Cojocaru pentru infracţiunea de complicitate la manipularea pieţei de capital în formă continuată.

În baza articolului 10, alineatul 1, litera C, Tribunalul Bucureşti l-a achitat şi pe Horia Ciorcilă, pentru manipularea pieţei de capital şi pentru utilizarea de informaţii privilegiate.

Georgios Christofourou şi Anastasios Isaakidis au fost şi ei achitaţi, în baza aceluiaşi articol, pentru infracţiunile menţionate, precum şi Sergiu Dan Dascăl şi Radu Codruţ Jurcovan.

Tribunalul Bucureşti a mai decis ridicarea totală a sechestrului asigurător instituit în acest dosar, printr-o ordonanţă din 12 februarie 2010, de către procurorii DIICOT de la Serviciu teritorial Cluj, asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Claudiu şi Mirela Silaghi, sechestru menţinut în parte printr-o încheiere din aprilie a tribunalului, până la concurenţa sumei de 4.610.297,87 lei asupra unui cont de la Banca Transilvania.

Totodată, Tribunalul a decis ridicarea sechestrului pe mai multe bunuri aparţinând Mirelei Silaghi, respectiv de pe suma de 8.566,53 de lei, aflată într-un cont al Băncii Transilvania, de pe 20 de titluri de stat aflate în custodia Băncii Transilvania, în valoare de două milioane de euro, respectiv 8.257.400 de lei şi de pe 622 de acţiuni ale emitentului SC Construcţii Napoca şi 1.800 de acţiuni la Banca Transilvania.

Instanţa a mai dispus ridicarea în parte a sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa din 17 martie 2010 de procurorii clujeni asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând lui Horia Ciorcilă, cu excepţia a 7.941.204 acţiuni ale emitentului SIF Banat Crişana, cu privire la care a menţinut măsura sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 11.699.576,13 lei, calculată având în vedere preţul de deschidere pe BVB de la data punerii în executare a hotărârii.

Tribunalul a ridicat sechestrul asigurător şi de pe bunurile mobile şi imobile ale lui Georgios Christofourou şi Anastasios Isaakidis.

Decizia de luni poate fi contestată cu apel, caz în care dosarul va ajunge la Curtea de Apel Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici