Conducerea SRI, audiată în Parlament. Raportul SRI privind notificările legate de clanul Bercea, votat în unanimitate

Comisia SRI a adoptat, marţi, cu unanimitate, raportul solicitat de conducerea celor două Camere referitor la notificările făcute de Serviciu în cazul Bercea Mondial, acesta conţinând şi precizarea că preşedintele Traian Băsescu a primit în 2009 o informare legată de activitatea ilegală a clanului.

533 afișări
Imaginea articolului Conducerea SRI, audiată în Parlament. Raportul SRI privind notificările legate de clanul Bercea, votat în unanimitate

Conducerea SRI, audiată în Parlament. Comisia de control vrea să afle dacă Băsescu a fost informat privind scandalul de trafic de influenţă

În Raportului adoptat de Comisie se precizează că SRI a avut în atenţie aspecte privind securitatea naţională legate de activităţile întreprinse de Anghel Sandu, zis Bercea Mondial, şi persoane din anturajul său, încă din 2001.

SRI a transmis 13 documente de informare remise beneficiarilor din plan central, inclusiv preşedintelui Traian Băsescu, se mai arată în raport.

Potrivit SRI, documentul de informare remis lui Traian Băsescu, în data de 29 octombrie 2009, a privit aspecte de securitate naţională.

În raport se mai arată că SRI a remis 14 informări destinate factorilor de decizie locali şi, totodată, a făcut 19 sesizări organelor de urmărire penală cu privire la activitatea clanului Bercea.

Raportul conţine şi menţiunea că, în condiţiile iniţierii şi derulării cercetării de către organele de urmărire penală, SRI nu mai are posibilitatea legală de a transmite beneficiarilor abilitaţi în stat documente de informare care să aibă la bază date obţinute în contextul instrumentării cauzei.

SRI e obligat să respecte confidenţialitatea fazei de urmărire penală, fiind practic interzisă diseminarea de date care fac obiectul unui dosar penal asupra cărora procurorul este singurul care poate dispune, se mai precizează în raport.

Preşedintele Comisiei SRI, Georgian Pop, a precizat, marţi, după audierea conducerii SRI, că reprezentanţii instituţiei au prezentat toate acţiunile şi informările pe care Serviciul le-a derulat începând din 2001 pe acest caz.

Georgian Pop a spus că Raportul întocmit de Comisia SRI va fi transmis conducerilor celor două Camere, acesta având caracter public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici