Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Erbaşu: Programul de reabilitare a locuinţelor cofinanţat cu fonduri europene va eşua - VIDEO

Programul de reabilitare a locuinţelor cofinanţat cu fonduri europene va eşua, dacă va fi păstrat în forma actuală, a declarat preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), Cristian Erbaşu, care estimează că în următorii patru ani nu va fi finalizat niciun bloc prin acest proiect.

818 afișări

"Având în vedere starea de spirit pe care o au beneficiarii, vă putem garanta, putem face chiar un oarecare pariu că în următorii patru ani nu ar fi niciun bloc realizat în ceea ce priveşte reabilitarea", a declarat marţi Cristian Erbaşu la Mediafax Talks About Constructions.

Reprezentantul PSC şi-a argumentat afirmaţia prin cele două condiţii ale programului privind existenţa unei cofinanţări din partea locatarilor şi unanimitatea deciziei în cadrul blocurilor care ar trebui să fie reabilitate prin acest proiect.

În replică, şeful Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional, Cătălin Surdeanu, a spus că în relaţia cu Comisia Europeană există unele principii legate de atragerea banilor europeni, precum cele ale adiţionalităţii, cofinanţării şi complementarităţii, dar că sunt semnale pozitive din partea potenţialilor beneficiari.

"În discuţiile cu Comisia Europeană nu s-a acceptat o cotă zero din partea asociaţiilor de proprietari", a spus Surdeanu.

Erbaşu a mai adăugat că pentru reuşita programului va fi nevoie de o mediatizare care să convingă beneficiarii să participe la aceste proiecte, dar şi reducerea cofinanţării din partea acestora.

Programul are un buget de 304 milioane de euro, cofinanţat de Uniunea Europeană, şi vizează creşterea eficienţei energetice a blocurilor în care locuiesc persoane defavorizate.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea să lanseze în perioada următoare apelul de proiecte pentru acest program, aprobat în septembrie de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici