Consilier prezidenţial: Criminalitatea informatică este mai profitabilă decât traficul de droguri

Crimnalitatea informatică a crescut în intensitate în ultimii ani şi mari organizaţii internaţionale criminale se orientează către acest domeniu, pentru că este mai profitabil decât traficul de droguri, a declarat miercuri Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate.

578 afișări
Imaginea articolului Consilier prezidenţial: Criminalitatea informatică este mai profitabilă decât traficul de droguri

Consilier prezidenţial: Criminalitatea informatică este mai profitabilă decât traficul de droguri (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Şi spionajul cibernetic şi alte feluri de atacuri mă aştept să crească. Sunt îngrijorat de creşterea în intensitate a criminalităţii informatice. E noul business pe care organizaţiile de crimă organizată îl identifică ca fiind profitabil. Este mai profitabil decât traficul de droguri. Sunt deja organizaţii criminale de mare acoperire internaţională care renunţă la activităţi clasice, de tip trafic de droguri, şi se orientează pe criminalitatea cibernetică, extrem de profitabilă", a afirmat Fota la un seminar pe tema securităţii cibernetice organizat de grupul UTI.

El a adăugat că a văzut recent nişte cifre, care arată o rată de profitabilitate a criminalităţii informatice halucinantă.

"Vorbim de cifre de genul 500-600%, ceea ce nici traficul de droguri nu produce, în cele mai bune condiţii ale lui, adică în ţările slabe, unde nu există un control eficient al statului", a mai spus Fota.

La rândul său, Teodor Cimpoeşu, director la compania de securitate cibernetică certSIGN din cadrul UTI, a arătat că, în România, atacurile cibernetice nu sunt făcute doar de români, ci şi de către străini.

"Este o ameninţare, pe de o parte, pentru utilizatorul individual, care stă pe internet, de la simplul fapt că îi sunt furate datele de login şi conturile de reţele sociale, până la a-i fi furate datele bancare sau chiar banii din cont. La companii este mai grav, pentru că le pot fi afectate structurile informatice cu care îşi desfăşoară activitatea", a mai spus Cimpoeşu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici