Corlăţean: Nuland nu a venit să ne pună la punct. Modificarea Codului Penal a fost netransparentă

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că modul în care au fost aduse modificările la Codul Penal a fost rapid şi netransparent, dar vizita Victoriei Nuland, nu a avut scopul de a pune la punct autorităţile, ci a arătat interesul SUA pentru ce se întâmplă în România.

489 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Nuland nu a venit să ne pună la punct. Modificarea Codului Penal a fost netransparentă

Corlăţean: Nuland nu a venit să ne pună la punct. Modificarea Codului Penal a fost netransparentă (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

Şeful diplomaţiei a declarat că a fost "o surpriză" pentru el comentariul consilierului premierului György Frunda (care a spus că România nu este o colonie americană) dar că el este "foarte relevant pentru o anumită stare de spirit din România".

"Această stare de spirit din România este rezultatul unor ani în care, din păcate, lupta politică a degenerat şi a determinat apariţia anumitor clivaje, o anumită polarizare, o anumită atitudine de frustrare şi, de aici, asemenea reacţii. Am discutat (cu Nuland - n.r.) inclusiv acest tip de percepţie", a precizat Corlăţean, duminică, la Antena 3.

Ministrul a reproşat unei părţi a presei româneşti că "exagerează constant cu cei care vin, ne dau lecţii", întrucât nu în aceşti termeni se discută, dar a recunoscut că "modul rapid, netransparent şi lucruri pe care şi noi la Guvern le-am aflat din presă că s-au întâmplat în acea zi (modificările la Codul Penal - n.r.), lucrurile astea nu sunt în regulă".

"Noi înşine spunem acest lucru. Şi trebuie reglate aceste chestiuni. Inclusiv aspectele legislative. Sunt unele lucruri importante, dar ele trebuie dezbătute public, trebuie puse de acord cu instituţiile europene pentru că vorbim de un fundament legislativ important pentru judiciar", a subliniat Titus Corlăţean. Totodată, el a reamintit că Guvernul şi Ministerul Justiţiei au dat aviz negativ la proiectul legislativ privind amnistierea.

În opinia sa, vizita Victoriei Nuland nu a fost "în sens sancţionator, în sensul de a ne pune la punct, ci a demonstrat un interes foarte mare pe care americanii îl au pentru România şi ce se întâmplă în România".

Asistentul secretarului american de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, a efectuat, vineri şi sâmbătă, o vizită la Bucureşti, în cadrul căreia a fost primită la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu şi s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, cu procurorul-şef al DNA, Laura-Codruţa Kovesi, dar şi cu membri ai societăţii civile.

Potrivit MAE, întrevederea dintre Nuland şi Corlăţean a prilejuit "realizarea unui schimb de vederi pe tema unor proiecte legislative aflate încă în discuţia Parlamentului". "În acest context, ministrul Afacerilor Externe a reiterat angajamentul ferm al României pentru consolidarea democraţiei şi a statului de drept, combaterea corupţiei şi pentru continuarea reformelor instituţionale din România, elemente fundamentale ale dezvoltării şi aprofundării pe mai departe a Parteneriatului Strategic România – SUA. Totodată, şeful diplomaţiei române a reconfirmat faptul că eventuale evoluţii legislative în domeniile menţionate vor constitui subiectul unor consultări publice adecvate în plan intern, cu participarea instituţiilor româneşti cu competenţe în materie şi în baza dialogului cu partenerii externi relevanţi, cu precădere cu instituţiile europene", mai precizează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici