Cristian Buşoi critică interdicţia MS pe exportul paralel de medicamente: Este fără efect pozitiv asupra pacienţilor şi pare diversiune

Vicepreşedintele PNL, Cristian Buşoi, susţine că decizia Mnisterului Sănătăţii de a bloca exportul paralel nu ajută pacienţii şi reflectă ori o neînţelegere a modului în care funcţionează piaţa şi în ţară şi la nivel european, ori o încercare de a ascunde cauzele reale ale lipsei medicamentelor şi anume politicile populiste ale PSD privind preţul medicamentelor.

126 afișări
Imaginea articolului Cristian Buşoi critică interdicţia MS pe exportul paralel de medicamente: Este fără efect pozitiv asupra pacienţilor şi pare diversiune

Cristian Buşoi critică interdicţia Ministerului Sănătăţii pe exportul paralel de medicamente: Este fără efect pozitiv asupra pacienţilor şi pare diversiune

”Pe fond chiar, ordinul Ministerului de blocare a exportului este contradictoriu şi ridică mari semne de întrebare asupra faptului că Ministerul Sănătăţii chiar vrea să ajute pacienţii, în mod real, nu să creeze doar o perdea de fum.

Din cele 172 de DCI (denumiri comune internaţionale), adică 401 de denumiri comerciale blocate la export, 341 de produse nu au fost exportate, iar restul de 60 apar în Sistemul Electronic de Raportare (SER) ca având stocuri la nivel naţional, informaţie care se poate verifica şi lucru pe care Ministerul îl ştie foarte bine”, a transmis vicepreşedintele PNL într-un comunicat.

Cristian Buşoi mai transmite că Ministerul Sănătăţii iese public cu tema falsă a blocării exportului paralel pentru o listă de produse despre care ştie că nu au fost exportate niciodată în proporţie de 85%, iar restul de 15% au stocuri în ţară şi nu prezidntă risc de discontinuitate.

”Lipsa medicamentelor este o problemă cauzată de retragerile comerciale ale producătorilor, fie din cauza unor motive de fabricaţie, dar cel mai des pe fondul preţului redus al medicamentelor şi în condiţiile creşterii taxei clawback. În crizele medicamentelor care s-au succedat din 2015 până anul trecut şi în situaţia vaccinului antirujeolic şi în situaţia imunoglobulinelor s-a văzut că motivele lipsei au fost: fie incapacitatea autorităţilor de a constitui stocuri asiguratoare, fie decizia producătorilor de a nu mai alimenta piaţa din România, motiv pentru care s-a şi ajuns la finalul anului 2017 la eliminarea taxei claw-back pentru aceste produse”, a mai precizat Cristian Buşoi.

Liderul PNL spune că este răspunderea autorităţilor să ia măsuri pentru ca pacienţii să nu sufere din cauza lipsei medicamentelor, dar aceste măsuri trebuie să trateze cauza fenomenului.

”Problema de fond este că politica preţului minim, practicată de PSD, a produs un dezastru pe piaţă, companiile producătoare nemaifiind pur şi simplu interesate să alimenteze piaţa românească”, a adăugat Cristian Buşoi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici