Critici la adresa lui Eugen Teodorovici: Discursul legat de restricţiile pe piaţa muncii este anti-european

Blocul Naţional Sindical critică declaraţiile ministrului Eugen Teodorovici, care a afirmat că muncitorilor trebuie să li se limiteze drepturile de a lucra în alte ţări. Potrivit celor de la BNS, declaraţiile lui Teodorovici sunt anti-europene.

363 afișări
Imaginea articolului Critici la adresa lui Eugen Teodorovici: Discursul legat de restricţiile pe piaţa muncii este anti-european

Critici din partea BNS: Discursul lui Teodorovici legat de restricţiile pe piaţa muncii este anti-european

„Considerăm că discursul Ministrului Teodorovici este unul anti-european, fără nici o legătură cu prezentul şi viitorul acestui proiect politic de anvergură. Introducerea de restricţii în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la muncă de către cetăţenii UE încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcţionarea Uniunii. Libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în baza căruia cetăţenii UE au dreptul să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE, să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă şi să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscal”, se arată într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical.

Potrivit sindicaliştilor, în loc de locuri de muncă de calitate şi condiţii de viaţă decente, se propun restricţii.

„În loc de Educaţie şi Sănătate de calitate, în loc de locuri de muncă de calitate şi bine plătite, în loc de condiţii de viaţă şi muncă decente, specifice Mileniului III şi unui stat membru al UE, noi propunem, nu numai României, cât şi celorlalte state europene, introducerea de restricţii. Şi nu sunt orice fel de restricţii, ci unele ce vizează chiar fundamentul construcţiei europene. Deviza Ministrului Teodorovici pare a fi în acest caz - dacă cei ce au migrat din România nu vor să se întoarcă în ţară de bună voie, atunci să-i obligăm să se întoarcă”, mai transmit reprezentanţii BNS.

Reacţia sindicaliştilor vine după ce ministrul Eugen Teodorovici a declarat, marţi, că le-a propus miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o ţară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă. „Limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Iar văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp, în toate statele. Nu ai voie după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Aşa, dacă se duce în Germania şi tot primeşte drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croaţia, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maxim cinci ani şi «La revedere», după aceea te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, în cadrul conferinţei „Criza forţei de muncă - Corelarea sistemului de învăţământ universitar cu piaţa muncii”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici