CSM cere Parlamentului retrimiterea proiectului legilor justiţiei la Ministerul Justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii cere Parlamentului retrimiterea proiectului legilor justiţiei către Ministerul Justiţiei, pentru ca instituţia să "finalizeze procedura de legiferare la care s-a angajat". Mesaje similare au transmis ÎCCJ şi Parchetul General.

279 afișări
Imaginea articolului CSM cere Parlamentului retrimiterea proiectului legilor justiţiei la Ministerul Justiţiei

CSM cere Parlamentului retrimiterea proiectului legilor justiţiei la Ministerul Justiţiei

Plenul CSM susţine că "procedura derulată până în prezent şi în cadrul căreia Consiliul Superior al Magistraturii a emis un aviz negativ la 28 septembrie 2017, apare ca fiind abandonată", după ce proiectul legilor justiţiei a fost trimis Parlamentului.

"O astfel de manieră de abordare a procesului legislativ riscă să îl facă lipsit de eficienţă şi consistenţă, ducând în derizoriu un proiect a cărui importanţă şi necesitate sunt recunoscute atât de sistem cât şi de societate. Consiliul Superior al Magistraturii subliniază necesitatea finalizării procedurii de legiferare la care s-a angajat Ministerul Justiţiei, sens în care susţine mesajele publice emise de Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de conducerea Ministerului Public privind retrimiterea proiectului asupra Legilor Justiţiei, în vederea finalizării procedurii iniţial demarate", transmite instituţia.

TITLURILE ZILEI

Conducerea Parchetului General cere reluarea dezbaterilor publice privind legile justiţiei şi retrimiterea proictului de către Parlament la Ministerul Justiţiei.

Referitor la acelaşi subiect, al Legilor justiţiei, preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a cerut, joi, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului retrimiterea proiectului legilor justiţiei la ministerul Justiţiei, pentru clarificarea cadrului legal în baza căruia acestea vor fi discutate.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Cristina Tarcea, transmite, prin intermediul unui comunicat de presă că, parcursul propunerilor de modificare a legilor justiţiei demonstrează că nu a existat transparenţă, cooperare şi dialog interinstituţional şi că nu au fost respectate dispoziţiile legale care reglementează mecanismul de elaborare şi adoptare a actelor normative.

„Potrivit art. 74 alin. 1 din Constituţia României, iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Este de notorietate faptul că Ministerul Justiţiei şi-a asumat iniţiativa legislativă, urmând să propună Guvernului modificările celor trei legi. În acest scop au avut loc dezbateri publice şi s-a iniţiat procedura de avizare”, se arată în comunicatul de presă al preşedintelui instanţei supreme, remis joi MEDIAFAX.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici