Cuiburi artificiale pentru şoimul dunărean, pe stâlpi de înaltă tensiune din Arad şi Timiş

Peste 30 de cuiburi artificiale vor fi instalate pe stâlpi de înaltă tensiune, la care se vor adăuga teci izolante pe cabluri de medie tensiune, în judeţele Timiş şi Arad, pentru protejarea şoimului dunărean - specie pe cale de dispariţie.

547 afișări
Imaginea articolului Cuiburi artificiale pentru şoimul dunărean, pe stâlpi de înaltă tensiune din Arad şi Timiş

Cuiburi artificiale pentru şoimul dunărean, pe stâlpi de înaltă tensiune din Arad şi Timiş (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

Enel Distribuţie Banat şi asociaţia Grupul Milvus din Târgu Mureş au demarat instalarea a 33 de cuiburi artificiale pe stâlpii de înaltă tensiune ai Enel, precum şi instalarea a 350 de seturi de teci izolante pe cabluri de medie tensiune din judeţele Timiş şi Arad, în cadrul unei campanii pentru protecţia şoimului dunărean (Falco cherrug).

Demersul are scopul de a asigura păsărilor condiţii optime de cuibărit în următorul sezon de împerechere. Măsura izolării cablurilor va ajuta la reducerea mortalităţii în rândul şoimilor, dar şi a altor păsări, şi va reduce frecvenţa întreruperilor în alimentarea cu energie electrică, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

TITLURILE ZILEI

Specia Falco cherrug este listată în anexele diferitelor convenţii internaţionale pentru protecţia păsărilor şi este menţionată pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Mai mult, şoimul dunărean a dispărut aproape în totalitate de pe teritoriul României, ultimele perechi cuibăritoare fiind depistate în Dobrogea şi în judeţul Timiş.

Una dintre caracteristicile acestei specii de şoim este faptul că nu îşi construieşte cuib. Astfel, în lipsa alternativei, o parte însemnată a perechilor de şoim dunărean îşi creşte puii în cuiburi construite de alte păsări, pe stâlpii de înaltă tensiune. Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit sunt doar câteva dintre principalele cauze ale scăderii numărului şoimilor dunăreni într-un ritm accentuat.

Un mod eficient de a proteja această specie, testat deja în alte ţări europene, este acela de a amenaja cuiburi artificiale în zone ce abundă în surse de hrană, dar nu oferă locuri de cuibărit.

Colaborarea dintre Enel şi Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii "Grupul Milvus" a început în 2011, când trei pui de şoim dunărean, crescuţi într-un cuib construit de ciori pe un stâlp de înaltă tensiune al Enel, au fost inelaţi.

Grupul Milvus este unul din cele două grupuri non-guvernamentale care ajută la implementarea în România a unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin programul LIFE+, pentru conservarea şoimului dunărean în România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia.

Specia Falco cherrug se regăseşte, într-o mare diversitate, în mai multe ţări din Europa de Est şi Asia - Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia şi Muntenegru, Bulgaria, România, Republica Moldova, Ucraina, Turcia, Irak, Armenia, Rusia, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Mongolia şi China, migrând pentru iernat pe teritoriul altor peste 20 de ţări din Europa, Asia şi Africa.

Populaţia globală este estimată între 12.800 şi 30.800 de exemplare mature, adică între 6.400 şi 15.400 de perechi, pe baza datelor BirdLife International colectate până în 2012 inclusiv.

Pe de altă parte, în perioada 1993 - 2012, populaţia de Falco cherrug a cunoscut un declin estimat până la 79%, potrivit birdlife.org.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici